Skip to content

Belofte van een echt 5G-netwerk blijft ongrijpbaar

13 de juni de 2021
GettyImages 1090008690 2ce05307ae5941e6aec6651f84c97e06

Belangrijkste leerpunten

  • Het Amerikaanse nationale 5G-netwerk is nog in aanbouw.
  • Controleer de kleine lettertjes wanneer mobiele bedrijven beweren 5G-dekking te hebben.
  • Uit onderzoek van de brancheorganisatie voor draadloze industrie bleek dat de VS “ver achter” bleef wat betreft de beschikbaarheid van gelicentieerde mid-band spectrum.

T-Mobile kondigde vorige week zijn nieuwe nationale, op zichzelf staande 5G-netwerk aan, waarbij het zich bij AT&T en Verizon voegt als draadloze bedrijven met een “nationale” 5G-voetafdruk. De vraag is echter hoeveel hiervan slechts een hype is en hoeveel gebaseerd is op de realiteit. T-Mobile beweert de eerste operator ter wereld te zijn die een commercieel landelijk stand-alone 5G-netwerk lanceert, dat nu 250 miljoen mensen dekt in meer dan 7.500 steden en dorpen verspreid over 1,3 miljoen mijl. Verizon heeft soortgelijke beweringen gedaan, net als AT&T. De belofte van 5G broeit al jaren.

Is 5G er echt?

5G-voorstanders vertellen ons dat 5G 100 keer sneller zal zijn, vijf keer responsiever en in staat zal zijn om verbinding te maken met 100 keer meer apparaten dan 4G. Nu voor een dosis realiteit: 5G komt eraan, maar het is er nog niet. “Hoe breng je een dienst als 5G op de markt die maar een fractie van de tijd beschikbaar is, althans in eerste instantie?” Uit een onderzoek van maart 2020 door het internationale onderzoeksbureau Analysys Mason voor de Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) bleek dat de VS “ver achter” ligt op andere landen wat betreft de beschikbaarheid van gelicentieerde mid-band spectrum. De VS volgt Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Italië, Japan, Qatar, Zuid-Korea, Spanje, Zweden en het VK, terwijl andere landen meer van deze ether vrijgeven voor 5G-gebruik.

“Amerikaanse beleidsmakers moeten worden geprezen voor hun focus om van 2020 het jaar van de mid-band te maken. Dit rapport laat zien hoe snel andere landen doorgaan met het openen van meer van deze belangrijke ethergolven voor 5G”, aldus CTIA President en CEO Meredith Attwell Baker in een verklaring. “We hebben een routekaart nodig om de hoeveelheid mid-band spectrum die dit jaar wordt geveild effectief te verdubbelen, en de 3,1-3,55 GHz- en 6 GHz-banden zijn de twee duidelijke kansen om de 5G-economie van Amerika te ondersteunen.” De studie van Analysys Mason concludeerde: “Gemiddeld verwacht het onderzoek dat benchmarklanden tegen eind 2020 382 megahertz aan gelicentieerde mid-band beschikbaar zullen stellen, terwijl de VS slechts 70 megahertz zullen hebben – wat betekent dat deze landen gemiddeld meer dan vijf keer meer mid-band spectrum dan de VS aan het eind van het jaar.”

Hoge snelheden, lage connectiviteit

Opensignal, een onafhankelijk analysebureau voor mobiele netwerken, presenteerde afgelopen herfst zijn resultaten over de wereldwijde 5G-ervaring op het Mobile World Congress in Los Angeles. Hun analyse vergeleek de 5G-netwerkadoptie van early adopters zoals Zuid-Korea, Italië, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Australië en het VK met die van de Verenigde Staten. Uit de belangrijkste bevindingen blijkt dat mobiele gebruikers in de VS met 5G-uitgeruste apparaten genieten van de hoogste 5G-snelheden ter wereld, maar de minste tijd besteden aan daadwerkelijk verbonden zijn met 5G. “Onze nieuwste Opensignal-analyse helpt bij het onder de aandacht brengen van enkele belangrijke vragen waarmee de industrie wordt geconfronteerd als het gaat om 5G, namelijk, hoe breng je een service zoals 5G op de markt die slechts een fractie van de tijd beschikbaar is, althans in het begin”, zegt Brendan Gill, CEO van Opensignal, in een verklaring. Gill zei dat de vroege focus van de industrie duidelijk op snelheid lag, vooral in de VS, maar “het gesprek moet snel evolueren om ervoor te zorgen dat 5G echt hier is, niet slechts nauwelijks hier.”

Het belangrijkste obstakel voor een volledige 5G-implementatie is de beperkte beschikbaarheid van mid-band spectrumfrequenties, ruwweg tussen het 2,5-3,5 GHz-bereik. Zowel de federale overheid als de draadloze industrie hebben onvoldoende geïnvesteerd in infrastructuur. De kwaliteit van de 5G-service op middenbandfrequenties is behoorlijk, waardoor snelheidsverhogingen van 10 keer ten opzichte van 4G mogelijk zijn. Dat is nog ver verwijderd van de 100 keer snellere belofte! De andere optie, mmWave 5G-diensten aangeboden door drie grote providers, ontbreekt ook. Hoewel de technologie downloadsnelheden kan leveren die 50 keer sneller zijn dan 4G, moeten de gebruikers zich buiten bevinden, niet bewegen en zich bevinden in een van het beperkte aantal steden waar de provider dit type 5G-technologie aanbiedt.

FCC heeft een plan

De Federal Communications Commission (FCC) is zich bewust van het tekort aan spectrumbeschikbaarheid en streeft naar een Facilitate America’s Superiority in 5G Technology (FAST) Plan dat oproept om meer spectrum op de markt te brengen, het infrastructuurbeleid bij te werken en verouderde regelgeving te moderniseren. “De FCC heeft er een prioriteit van gemaakt om mid-band spectrum vrij te maken voor geavanceerde draadloze communicatie zoals 5G. Net als bij al onze inspanningen om het FAST-plan uit te voeren, streven we ernaar om de volgende generatie draadloze diensten zo snel en efficiënt mogelijk in de 3,5 GHz-band te implementeren”, aldus FCC-voorzitter Ajit Pai in een verklaring. De FCC versnelt een federale beoordeling van de infrastructuur en versnelt de staats- en lokale beoordeling van kleine cellen.

Dan is er de telefoon

Voordat u een telefoon met 5G-functionaliteit koopt, moet u eerst uw huiswerk doen. Amerikaanse providers bieden drie soorten 5G aan, elk op verschillende sets frequenties. Zorg ervoor dat u vraagt ​​welke versie van 5G u kunt gebruiken. U moet niet betalen voor 5G-technologie alleen om 4G (of bijna 4G) snelheden en service te krijgen. De toekomst van 5G mobiele service komt eraan. Maar voorlopig heeft de draadloze industrie u in de wacht gezet.