Skip to content

Benodigdheden voor auto-audioversterker: kanalen, vermogen en helderheid

17 de juli de 2021
GettyImages 576912338 592737405f9b585950bf87d2

Autoversterkers hebben last van het out of sight, out of mind effect. U hoeft geen auto-audio-expert te zijn, of zelfs maar bijzonder oplettend, om naar uw autoradio of uw luidsprekerroosters te wijzen. Hetzelfde geldt niet voor versterkers, die vaak worden geassocieerd met hoogwaardige autoaudio. De waarheid is echter dat elk auto-audiosysteem absoluut een versterker moet hebben. De meeste auto-audiosystemen hebben geen aparte versterker, en de eenvoudigste auto-audio-upgrades laten ook de versterker weg. Maar het feit is dat elk auto-audiosysteem eigenlijk een versterker bevat, zelfs als het maar een zwakke ingebouwde versterker is, en je stereo zou letterlijk niet werken zonder. De meeste auto-audiosystemen hebben een versterker die rechtstreeks in de head-unit is ingebouwd. De vangst is dat ze meestal niet erg goed zijn.

Waar zijn audioversterkers voor?

In zowel audiosystemen voor thuis als in auto’s is een versterker een apparaat dat letterlijk een zwak audiosignaal opneemt en versterkt. Het signaal dat de versterker in gaat is te zwak om speakers aan te sturen, terwijl het signaal dat eruit komt de klus kan klaren. Dit versterkingsproces is een noodzakelijk onderdeel van elk audiosysteem voor thuis en in de auto, en het vermogen van een versterker bepaalt hoe luid en vervormingsvrij het geluid zal zijn. Elk systeem heeft ten minste één versterker, zelfs als deze is ingebouwd in een head-unit, en sommige hebben zelfs meer dan één. Het is bijvoorbeeld vrij gebruikelijk om een ​​speciale auto-audioversterker op te nemen om een ​​subwoofer aan te sturen.

Heb je echt een auto-audioversterker nodig?

De meeste head-units bevatten ingebouwde versterkers, maar die zijn meestal niet erg krachtig. Head-units die krachtige versterkers bevatten, neigen meer naar het dure einde van het spectrum, op welk punt het vaak een betere keuze is om toch een head-unit met voorversterkeruitgangen te koppelen aan een speciale versterker. Er zijn een aantal redenen om een ​​aparte versterkercomponent in uw autoradiosysteem op te nemen, en u heeft er zeker een nodig als u dat wilt:

  • Harder geluid zonder vervorming: Een van de belangrijkste kenmerken van goede versterkers is dat u het volume kunt verhogen zonder tegelijkertijd de vervorming te vergroten. Als je vervorming ervaart op het door jou gewenste volumeniveau, heb je waarschijnlijk een versterker nodig.
  • Een subwoofer van stroom voorzien: Wanneer u een subwoofer toevoegt aan een autoradiosysteem, moet u bijna altijd tegelijkertijd een versterker toevoegen. Als uw autoradio geen aansluitingen heeft die speciaal voor een sub zijn ontworpen, kunt u overwegen een subwooferversterker toe te voegen.
  • Om het meeste uit uw nieuwe luidsprekers te halen: U kunt nieuwe luidsprekers toevoegen aan een auto-audiosysteem in de fabriek om de geluidskwaliteit te verbeteren, maar een nieuwe hoofdeenheid en een aparte versterker geven u veel meer opties wat betreft de luidsprekers die u installeert.

Als je een beetje vervorming niet erg vindt, en je hebt geen zin om je head-unit naar 11 te draaien, dan kun je waarschijnlijk de versterker overslaan en je concentreren op je head-unit en luidsprekers. Sommige head-units hebben voldoende vermogen om een ​​relatief vervormingsvrij geluid te leveren, en het toevoegen van een high-pass crossover kan helpen om de zaken op te helderen. Een andere factor om te overwegen is of uw head-unit al dan niet voorversterkeruitgangen heeft. Deze uitgangen omzeilen de ingebouwde versterker en sturen een schoon signaal naar een externe versterker. Als uw head-unit geen voorversterkeruitgangen heeft, moet u een versterker zoeken met ingangen op luidsprekerniveau. De andere optie is om een ​​luidspreker naar lijnniveau-converter te gebruiken. Hoewel beide methoden de neiging hebben om ruis of vervorming te introduceren, is de enige andere optie om een ​​nieuwe head-unit te kopen. Hoewel het upgraden van uw head-unit voordat u een versterker toevoegt, meer geld met zich meebrengt, levert dit de beste resultaten op. Als je om te beginnen met een fatsoenlijke head-unit werkt, is het vinden van de juiste autoversterker een veel eenvoudiger proces.

Kanalen en andere versterkerfuncties

Een van de belangrijkste onderscheidende factoren tussen versterkers is het aantal kanalen dat ze hebben. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere configuraties, van mono tot zes kanalen, die elk het meest geschikt zijn voor verschillende luidsprekeropstellingen. Voor elke luidspreker is minimaal één kanaal nodig, maar het is ook mogelijk om meer dan één versterker in één autoradiosysteem te gebruiken. Een 4-kanaals versterker kan bijvoorbeeld vier coaxiale luidsprekers aansturen en een aparte monoversterker kan worden gebruikt voor een subwoofer. Er zijn ook verschillende kanaalconfiguraties die het beste werken met componentluidsprekers, dus elke versterker moet worden afgestemd op het systeem dat hij aanstuurt. Sommige versterkers hebben een ingebouwde laagdoorlaat- of hoogdoorlaatfilter, waardoor ze perfect geschikt zijn voor het aansturen van woofers of tweeters. Andere versterkers hebben variabele filters, basversterking en andere functies.

Het belang van vermogen in auto-audioversterkers

Het vermogen van een versterker verwijst naar het wattage dat hij naar de luidsprekers kan sturen. Aangezien het hele doel van een versterker is om de sterkte van het audiosignaal te vergroten, is het vermogen van een versterker een van de belangrijkste statistieken. De belangrijkste waarde hier is de RMS, maar er is geen specifiek nummer om naar te zoeken. De RMS van een versterker moet worden afgestemd op het vermogen van de luidsprekers, wat in elk autoradiosysteem anders is. Een optimale verhouding om op te schieten is een RMS die ergens tussen 75 en 150 procent van het vermogen ligt dat de luidsprekers aankunnen, en het is beter om de luidsprekers een beetje te overweldigen dan ze ernstig te onderdrukken.