Skip to content

Bereken het percentage specifieke waarden in Excel

17 de juli de 2021
Financial Ratio Calculations for the Income Statement 5760fe8d5f9b58f22e775e90

De functies AANTAL.ALS en AANTALLEN van Excel kunnen worden gecombineerd om het percentage van een specifieke waarde in een gegevensbereik te vinden. Deze waarde kan tekst, getallen, Booleaanse waarden of elk ander type gegevens zijn. In het onderstaande voorbeeld worden de twee functies gecombineerd om het percentage Ja/Nee-antwoorden in een gegevensbereik te berekenen. De formule die wordt gebruikt om deze taak uit te voeren is: =COUNTIF(E2:E5,”Yes”)/COUNTA(E2:E5)

Aanhalingstekens omringen het woord “Ja” in de formule. Alle tekstwaarden moeten tussen aanhalingstekens staan ​​wanneer ze in een Excel-formule worden ingevoerd. In het voorbeeld telt de AANTAL.ALS-functie het aantal keren dat de gewenste gegevens – het antwoord Ja – wordt gevonden in de geselecteerde groep cellen. COUNTA telt het totale aantal cellen in hetzelfde bereik dat gegevens bevat, en negeert eventuele lege cellen.

Voorbeeld: het percentage ja-stemmen vinden

Zoals hierboven vermeld, vindt dit voorbeeld het percentage “Ja”-antwoorden in een lijst die ook “Nee”-antwoorden en een lege cel bevat.

De AANTAL.ALS — COUNTA-formule invoeren

  1. Klik op cel E6 om er de actieve cel van te maken;
  2. Typ de formule in: = AANTAL.ALS (E2:E5, “Ja”)/AANTAL. (E2:E5);
  3. druk de Enter toets op het toetsenbord om de formule te voltooien;
  4. Het antwoord 67% moet in cel E6 verschijnen.

Aangezien slechts drie van de vier cellen in het bereik gegevens bevatten, berekent de formule het percentage ja-antwoorden op drie. Twee van de drie antwoorden zijn ja, wat overeenkomt met 67%.

Het percentage ja-antwoorden wijzigen

Als u een ja of nee-antwoord toevoegt aan cel E3, die aanvankelijk leeg was gelaten, wordt het resultaat in cel E6 gewijzigd.

  • Als het antwoord Ja wordt ingevoerd in E3, verandert het resultaat in E6 in 75%
  • Als het antwoord Nee wordt ingevoerd in E3, verandert het resultaat in E6 in 50%

Andere waarden vinden met deze formule

Dezelfde formule kan worden gebruikt om het percentage van een waarde in een gegevensbereik te vinden. Vervang hiervoor de gezochte waarde door “Ja” in de AANTAL.ALS-functie. Onthoud dat niet-tekstwaarden niet tussen aanhalingstekens hoeven te staan.