Skip to content

Bestanden verzenden (tot 10 GB) met Gmail met Google Drive

10 de juli de 2021
Gmail and Drive Logos 56a289a45f9b58b7d0cbe6cf

Het is wellicht niet mogelijk om grote bestanden te e-mailen via een standaard bestandsbijlage. Een manier om de bestandsgroottelimiet van uw e-mailprovider te omzeilen, is door het grote bestand als een link te verzenden die de ontvanger uit de cloud kan downloaden. Google Drive en Gmail zijn hiervoor het perfecte duo. Het verzenden van grote bestanden (tot 10 GB groot) via Gmail via Google Drive is net zo eenvoudig als het uploaden van het bestand naar uw Google Drive-account en het vervolgens verzenden als een gedeelde URL. Het proces is vergelijkbaar, maar niet precies hetzelfde als het verzenden van een gewone bestandsbijlage in Gmail. Deze instructies zijn van toepassing op Gmail op computers, telefoons en tablets. Het proces ziet er echter anders uit op mobiele apparaten, dus let op welke instructies u volgt. Er zijn andere manieren om grote bestanden te e-mailen als u Gmail of Google Drive niet gebruikt. Met cloudopslagservices en online back-upservices die het delen van bestanden ondersteunen, kunt u meestal grote bestanden verzenden. Er zijn ook P2P-technieken voor het delen van bestanden die geen maximale bestandsgrootte hebben.

Grote bestanden verzenden via Gmail met Google Drive

Er zijn twee manieren om Google Drive te gebruiken om grote bestanden te e-mailen. Als u het bestand heeft geüpload naar Google Drive, selecteert u het terwijl u de e-mail opstelt. Of, als het bestand op uw computer staat, upload het naar Google Drive en verzend het allemaal in één beweging.

 1. Wanneer u de e-mail opstelt vanaf de Gmail-website, selecteert u het Google Drive-pictogram in de onderste werkbalk.

 2. Op dit punt kunt u het grote bestand verzenden door het te kiezen in uw Google Drive-account (als het daar is geüpload) of het nu te uploaden. Om het bestand nu te uploaden, selecteert u de Uploaden tabblad en kies Selecteer bestanden op uw apparaat. Als je een bestand kiest dat is opgeslagen in je Google Drive-account, vind je het op een van de andere tabbladen: Mijn motivering, Gedeeld met mij, of recente.

  Sleep bestanden hierheen of selecteer bestanden uit het dialoogvenster van uw apparaat in Google Drive via Gmail

  U kunt meerdere bestanden tegelijk uploaden door alle bestanden tegelijk te selecteren. Of, nadat u het eerste bestand heeft geüpload, selecteert u Voeg meer bestanden toe om anderen te kiezen om te verzenden.

 3. Selecteer Uploaden of Invoegen als u bestaande bestanden selecteert.

  Uploadknop in de Google Drive-interface van Gmail

Grote bestanden verzenden vanaf een Android-apparaat

Gebruik deze stappen om grote bestanden via Gmail op uw Android-apparaat te verzenden:

 1. Selecteer bij het opstellen van de e-mail de hechting pictogram (de paperclip) en selecteer Invoegen vanuit Drive.

 2. Blader of zoek naar het bestand dat u via Gmail wilt verzenden vanuit Google Drive.

 3. Kiezen Selecteer. Herhaal de eerste twee stappen om meer bestanden toe te voegen.

 4. Voltooi het opstellen van de e-mail indien nodig en selecteer vervolgens Sturen.

  Schermafbeeldingen van Gmail op een mobiel apparaat met de knoppen Bijvoegen en Selecteren gemarkeerd

Grote bestanden verzenden vanaf iOS

Als je de Gmail-app op een iOS-apparaat gebruikt, doe je het volgende: Deze stappen zijn van toepassing op de Gmail-app voor iOS-apparaten, niet op de ingebouwde e-mailclient Mail. Het proces voor het bijvoegen van bestanden in de iPhone Mail-app is anders.

 1. Open het bericht dat u beantwoordt of doorstuurt, of start een nieuw bericht en tik vervolgens op de paperclip of hechting icoon bovenaan het scherm.

 2. Scroll naar beneden naar de Rit sectie en selecteer het bestand dat u via Gmail wilt verzenden. Tik op de pijl om naar bestanden te zoeken en te bladeren. Herhaal deze stappen om meer bestanden toe te voegen.

 3. Als je klaar bent met het schrijven van de e-mail, gebruik je de verzendknop om het grote bestand te e-mailen via Google Drive.

  Schermafbeeldingen van de Gmail-app voor iOS die laten zien hoe u een bestand bijvoegt vanuit Google Drive

Bestandstoegang delen op uw computer

Als het bestand dat je verzendt machtigingen heeft om te delen in Google Drive, maar de mensen naar wie je het verzendt geen toestemming hebben om het bestand te openen, krijg je een aantal opties nadat je Verzenden hebt geselecteerd (alleen desktop) .

Iemand heeft toegang nodig tot de bestandsprompt in Gmail

 • Delen: Selecteer de eerste vervolgkeuzelijst naast Deel met <#> persoon om de ontvangers toegang te geven tot weergave, opmerkingen of bewerkingen.
 • Link delen inschakelen: Link delen geeft alleen toegang tot weergave en laat de ontvangers het bestand niet opnieuw delen.
 • Niet delen: Kiezen Geen toegang geven onderaan de prompt zal het Google Drive-bestand verzenden, maar de ontvangers geen toegang geven. U kunt later altijd een toegangsniveau opgeven.

Bestandstoegang delen op uw mobiele apparaat

Als u de mobiele app gebruikt, ziet u eerst een prompt. Kraan Meer opties om het delen te beheren. U ziet de volgende opties:

 • Alleen ontvangers kunt u het bestand delen met de e-mailontvangers. Ze moeten inloggen op hun Google-account om toegang te krijgen. U kunt ze weergave-, commentaar- of bewerkingsrechten geven.
 • Iedereen met de link is om iedereen toegang te geven, zelfs als ze geen Google-account hebben. U kunt ze weergave-, commentaar- of bewerkingsrechten geven.
 • Doorgaan zonder te delen deelt het bestand zonder hen toestemming te geven.