Skip to content

Bestuurderswaarschuwingssystemen

18 de augustus de 2021
drivers alert 583b6e505f9b58d5b1149bca

Waarschuwingssystemen voor bestuurders bieden een manier om de kans te verkleinen dat een slaperige of vermoeide bestuurder een ongeval veroorzaakt als gevolg van trage reacties of indommelen. Deze systemen zijn ontworpen om de veelbetekenende tekenen van een slaperige of gestoorde bestuurder te detecteren en vervolgens een waarschuwing te geven of een soort corrigerende actie te ondernemen. Elk systeem gebruikt verschillende methoden voor detectie en correctie, maar ze hebben allemaal hetzelfde algemene doel.

Het probleem met slaperige en gehandicapte chauffeurs

Onderzoek heeft uitgewezen dat vermoeide en slaperige automobilisten minder snel reageren en dat een groot aantal zowel dodelijke als niet-fatale ongevallen plaatsvindt in de nacht en vroege ochtenduren, wanneer automobilisten minder alert zijn. Met deze twee stukjes informatie is het redelijk om aan te nemen dat een algemene toename van de alertheid van de bestuurder mogelijk levens kan redden. Terwijl een NHTSA-studie concludeerde dat voldoende slaap en goede voorlichting over de gevaren van slaperig rijden de beste oplossingen voor het probleem zijn, is de realiteit dat slaperige en gehandicapte bestuurders elke dag achter het stuur kruipen. Voor die bestuurders kan een effectief bestuurderswaarschuwingssysteem gemakkelijk het verschil zijn tussen een rustige rit en een catastrofaal ongeval.

Hoe werken waarschuwingssystemen voor stuurprogramma’s?

Bestuurderswaarschuwingssystemen zijn nauw verwant aan waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook, in die zin dat de meeste functioneren door het visueel volgen van rijstrookmarkeringen om eventuele afwijkingen van de rijstrook te identificeren. Terwijl waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook zijn ontworpen om afwijking onder alle omstandigheden te voorkomen, zijn waarschuwingssystemen voor bestuurders specifiek gericht op het identificeren van tekenen van vermoeidheid van de bestuurder. In plaats van alleen te activeren wanneer een voertuig dreigt van zijn rijstrook af te wijken, zoeken deze systemen naar het soort grillige beweging dat typisch wordt geassocieerd met een gehandicapte bestuurder. Andere systemen gaan nog een stap verder door de ogen en het gezicht van de bestuurder te controleren op tekenen van slaperigheid. Als het systeem vaststelt dat de bestuurder moeite heeft om wakker te blijven, kan het corrigerende maatregelen nemen. De eenvoudigste bestuurderswaarschuwingssystemen worden meestal op het hoofd van de bestuurder gemonteerd, zoals een oortje, en gebruiken een eenvoudige bewegings- of kantelsensor. Als het hoofd van de bestuurder knikt, laat het apparaat meestal een alarm afgaan.

Specifieke implementaties van bestuurderswaarschuwingen

Elke OEM die een waarschuwingssysteem voor de bestuurder aanbiedt, heeft zijn eigen kijk op deze technologie, maar de meest gebruikelijke configuratie maakt gebruik van een naar voren gerichte videocamera die zo is gemonteerd dat deze zowel de linker- als de rechterrijstrookmarkeringen kan volgen. Sommige van deze systemen kunnen ook functioneren als er slechts één rijstrookmarkering zichtbaar is. Door de rijstrookmarkeringen te volgen of andere inputs te onderzoeken, kan het waarschuwingssysteem voor de bestuurder tekenen van vermoeid rijden detecteren. Sommige waarschuwingssystemen voor bestuurders gebruiken complexe algoritmen om onderscheid te maken tussen opzettelijke bewegingen en het soort driften en schokkerig sturen dat typisch wordt geassocieerd met een vermoeide bestuurder. Andere systemen hebben gevoeligheidsregelingen die de bestuurder kan aanpassen, en de meeste kunnen handmatig worden uitgeschakeld. Naast het bewaken van de manier waarop met een auto wordt gereden, kunnen sommige waarschuwingssystemen voor bestuurders de bestuurder ook controleren door te kijken naar tekenen van hangende oogleden, verslapte gezichtsspieren of andere veelbetekenende tekenen van slaperigheid. Deze functies zijn niet zo algemeen beschikbaar, hoewel een aantal OEM’s met geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie werken voor toekomstige implementaties van hun waarschuwingssystemen voor bestuurders. Wanneer een waarschuwingssysteem voor de bestuurder tekenen van vermoeidheid of slaperigheid van de bestuurder detecteert, kan er een aantal dingen gebeuren. Sommige van deze systemen bieden een methode met meerdere niveaus, die met het verstrijken van de tijd in ernst toeneemt. Deze systemen beginnen meestal door een soort zoemer of gong te laten klinken en een lampje op het dashboard te verlichten. Als de bestuurder op dat moment stopt met rijden, zal het systeem meestal het zeurlicht uitschakelen en zichzelf resetten. Als de tekenen van vermoeid rijden echter aanhouden, kan het waarschuwingssysteem van de bestuurder een luider alarm laten klinken dat enige vorm van tussenkomst van de bestuurder vereist om te annuleren. Sommige waarschuwingssystemen voor bestuurders gaan uiteindelijk over in een alarm dat alleen kan worden geannuleerd door het voertuig aan de kant te zetten en ofwel het bestuurdersportier te openen of de motor af te zetten.

Wie biedt bestuurderswaarschuwingssystemen aan?

Waarschuwingssystemen voor bestuurders worden aangeboden door een aantal OEM’s en anderen hebben plannen om hun eigen technologieën te implementeren, maar niet elke autofabrikant biedt de functie in elk gebied aan. In veel gevallen worden waarschuwingssystemen voor bestuurders samengevoegd tot pakketten die ook verschillende andere technologieën voor het vermijden van ongevallen bevatten.

Enkele van de OEM’s die een soort waarschuwingssysteem voor stuurprogramma’s bieden, zijn onder meer:

  • Ford (bestuurderswaarschuwing)
  • Mercedes-Benz (Attentie Assist)
  • Toyota (bestuurdersvolgsysteem)
  • Volkswagen (Vermoeidheidsdetectiesysteem)
  • Volvo (Driver Alert Control)

Zijn er aftermarket waarschuwingssystemen voor bestuurders?

Hoewel er veel OEM’s werken aan technologieën voor bestuurderswaarschuwingen, zijn vergelijkbare systemen beschikbaar voor eigenaren van oudere voertuigen via de aftermarket. Sommige aftermarket-waarschuwingssystemen voor bestuurders omvatten:

  • Anti-slaap piloot
  • Takata SafeTrak

Er zijn ook eenvoudigere aftermarket-oplossingen, zoals de Nap Zapper, die een chauffeur op zijn hoofd kan dragen. Deze apparaten detecteren specifieke bewegingen, zoals wanneer het hoofd van een slaperige bestuurder knikt, en reageren door een luid alarm te laten klinken. Hoewel dergelijke apparaten beslist low-tech zijn in vergelijking met echte waarschuwingssystemen voor bestuurders, en de werkzaamheid van bestuurder tot bestuurder zal verschillen, zijn ze ook aanzienlijk goedkoper.