Skip to content

Beta: wat het betekent als je het online ziet

14 de augustus de 2021
3294679702 61f7869138 b1 5aa5c3e2642dca00366b7839

Wanneer u online een website bezoekt die doorgaans een soort product of dienst aanbiedt, ziet u mogelijk een ‘bèta’-label naast het logo of ergens anders op deze site. Mogelijk hebt u al volledige toegang tot alles of niet, afhankelijk van het type bètatest dat wordt uitgevoerd. Voor degenen die niet bekend zijn met productlancering of softwareontwikkeling, kan dit hele “bèta”-gedoe een beetje verwarrend lijken. Dit is wat u moet weten over websites die zich in de bètafase bevinden.

Een inleiding tot bètatesten

Een bètatest is een beperkte release van een product of dienst met als doel bugs te vinden vóór de definitieve release. Het testen van software wordt vaak aangeduid met de termen ‘alfa’ en ‘bèta’. Over het algemeen is de alfatest een interne test om bugs te vinden en de bètatest een externe test. Tijdens de alfafase wordt het product meestal opengesteld voor medewerkers van het bedrijf en soms ook voor vrienden en familie. Tijdens de bètafase wordt het product opengesteld voor een beperkt aantal gebruikers. Soms worden bètatests ‘open’ of ‘gesloten’ genoemd. Een gesloten bètatest heeft een beperkt aantal plaatsen open voor testen, terwijl een open bèta een onbeperkt aantal plaatsen heeft (dwz iedereen die wil kan deelnemen) of een zeer groot aantal plaatsen in gevallen waarin het voor iedereen toegankelijk is onpraktisch.

De voor- en nadelen van een bètatester zijn

Als je wordt uitgenodigd of deelneemt aan de bètatest van een site of service die open is voor het grote publiek, ben je een van de weinige gelukkigen die de nieuwe site of service en al zijn functies als eerste mag uitproberen voordat iemand anders. Je kunt de makers ook feedback en suggesties geven om het te verbeteren. Het grootste nadeel van het gebruik van een site of service die momenteel in bèta is, is dat deze mogelijk niet erg stabiel is. Het doel van een bètatest is immers om gebruikers verborgen bugs of glitches te laten identificeren die pas duidelijk worden als de site of service daadwerkelijk wordt gebruikt.

Hoe word je een bètatester?

Meestal zijn er geen specifieke kwalificaties of vereisten vereist van bètatesters. Het enige dat u hoeft te doen, is de site of service te gaan gebruiken. Apple heeft zijn eigen bètasoftwareprogramma, zodat gebruikers de volgende iOS- of OS X-releases van het bedrijf kunnen testen. U kunt zich aanmelden met uw Apple ID en uw Mac of iOS-apparaat inschrijven in het programma. Wanneer je een bètatester van Apple wordt, zal het besturingssysteem dat je gaat testen een ingebouwde feedbackfunctie hebben die je kunt gebruiken om bugs te melden. Als je meer wilt weten over andere coole, nieuwe sites en services die momenteel openstaan ​​​​voor bètatests, ga dan eens kijken op BetaList. Dit is een plek waar startende oprichters hun sites of services kunnen vermelden om de beste testers zoals jij aan te trekken. Het is gratis om u aan te melden en u kunt bladeren door een aantal categorieën waarin u geïnteresseerd bent.