Skip to content

Betekent het hebben van een sleutelhanger dat je een beveiligingssysteem hebt?

19 de juli de 2021
GettyImages 82039841 8ebf9c7380e14028bb2e0f339add8a66

Hoewel vrijwel elk autobeveiligingssysteem wordt geleverd met een soort sleutelhanger (of smartphone-integratie via telematica), betekent het feit dat uw auto een sleutelhanger heeft niet noodzakelijkerwijs dat deze een alarmsysteem heeft. Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om te vertellen.

Aftermarket-beveiligingssystemen identificeren?

Als de fob aftermarket is, kwam deze vrijwel zeker met een alarmsysteem. De meeste nieuwe auto’s met afstandsbedieningen hebben geen alarm, hoewel ze verschillende beveiligingsfuncties kunnen hebben. In beide gevallen wilt u misschien al het papierwerk controleren dat u hebt ontvangen toen u de auto kocht voor de gebruikershandleiding en eventuele documentatie over aftermarket-accessoires.

Gebruikte auto’s met aftermarket-sleutelhangers

Als je een gebruikte auto hebt gekocht die is geleverd met een aftermarket-sleutelhanger, dan is het een goede gok dat deze is gekoppeld aan een soort beveiligingssysteem. De situatie kan echter iets gecompliceerder zijn dan dat. Sleutelhangers worden meestal gebruikt om beveiligingssystemen in en uit te schakelen, deuren te vergrendelen en te ontgrendelen en starters op afstand te activeren. Sommige aftermarket-beveiligingssystemen combineren alle drie de functies in één systeem dat gebruik maakt van een enkele sleutelhanger. Het is ook mogelijk om elk van deze functies afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar aan te schaffen en te installeren.

Zoek uit wat uw sleutelhangersituatie is

Als u uw sleutelhanger onderzoekt en een kijkje neemt onder de motorkap, wordt meestal duidelijk met wat voor soort situatie u te maken hebt. Als de sleutelhanger slechts twee knoppen heeft en ze alleen de deuren vergrendelen en ontgrendelen, dan heeft uw auto waarschijnlijk aftermarket elektrische deursloten en niets anders. Als de sleutelhanger een andere knop heeft die ervoor zorgt dat de claxon toetert wanneer u erop drukt, of als de claxon toetert wanneer u op de deurvergrendelingsknop drukt, heeft u misschien een autoalarm of is het eenvoudig ontworpen om mensen te laten denken dat u een alarm. Gewoon de motorkap van uw auto openen en rondkijken zal meestal onthullen of uw auto al dan niet een aftermarket-alarmsysteem heeft geïnstalleerd. De sirene is het meest voor de hand liggende onderdeel, en die zit bijna altijd in de motorruimte, daar ben je dus naar op zoek. Als u een sirene kunt lokaliseren, onderzoek deze of zoek naar de bedieningskast om het merk van het alarmsysteem te achterhalen en zoek vervolgens documentatie op over hoe u het moet bedienen.

Hoe OEM-beveiligingssystemen en -functies te identificeren?

De meeste nieuwe auto’s worden geleverd met sleutelhangers die kunnen worden gebruikt om de deuren te vergrendelen en ontgrendelen, maar dat betekent niet dat het voertuig ook een beveiligingssysteem heeft, laat staan ​​een alarm. OEM-alarmsystemen zijn relatief zeldzaam, dus als je om wat voor reden dan ook geïnteresseerd bent in een functioneel alarmsysteem, moet je wat onderzoek doen in plaats van er maar vanuit te gaan dat je klaar bent. In dat geval is de eerste plaats om te kijken uw gebruikershandleiding. Als de auto werd geleverd met een echt alarmsysteem, of als het zelfs een optie was, dan zal de handleiding het zeggen. Als u de handleiding niet kunt vinden, kunt u overwegen het voertuigidentificatienummer (VIN) te lezen en contact op te nemen met een plaatselijke dealer. Ze moeten uit het VIN kunnen bepalen met welke opties het voertuig is geleverd.

Andere beveiligingsfuncties

Hoewel OEM-alarmen relatief zeldzaam zijn, zijn veel nieuwe voertuigen uitgerust met een verscheidenheid aan beveiligingsfuncties. Als uw sleutelhanger in staat is om de deuren te vergrendelen en ontgrendelen, en hij heeft een andere knop waarmee u de motor op afstand kunt starten, kan deze een beveiligingsfunctie bevatten die is ontworpen om diefstal af te schrikken. Het kan bijvoorbeeld een automatische uitschakelfunctie hebben die de motor uitschakelt als het voertuig buiten het bereik van de sleutelhanger wordt gereden. Op sommige plaatsen is het zelfs illegaal om een ​​remote starter te gebruiken zonder dat soort functionaliteit. Voor sommige beveiligingsfuncties zijn natuurlijk helemaal geen sleutelhangers nodig. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat u een gebruikte auto koopt die is uitgerust met LoJack, een voertuigvolgsysteem dat geen gebruik maakt van een sleutelhanger. Sommige OEM-telematicasystemen bevatten ook verschillende andere tracking- en shutdown-functies die niet aan een fob zijn gekoppeld.

OEM- en aftermarket-beveiligingssystemen en sleutelhangers

Het simpele feit dat je auto een sleutelhanger heeft, zegt in ieder geval niets anders dan dat hij een sleutelhanger heeft. Door te bepalen of het aftermarket of OEM is, krijgt u een beter idee van waar u mee te maken hebt, net als door simpelweg op de knoppen te drukken om te zien wat ze doen. De zaken zullen aanzienlijk worden vereenvoudigd als u uw gebruikershandleiding kunt vinden, met een behulpzame dealer kunt praten of het model van eventuele aftermarket-eenheden kunt verkrijgen om ze verder te onderzoeken.