Skip to content

BIB- en BIBTEX-bestanden openen, bewerken en converteren

8 de augustus de 2021
bib files 598a162c0d327a00115fe51a

Een bestand met de BIB-bestandsextensie is een BibTeX Bibliographical Database-bestand. Het is een speciaal opgemaakt tekstbestand met verwijzingen naar een bepaalde informatiebron. Ze worden normaal alleen gezien met de .BIB-bestandsextensie, maar kunnen in plaats daarvan .BIBTEX gebruiken. BibTeX-bestanden kunnen referenties bevatten voor zaken als onderzoekspapers, artikelen, boeken, enz. In het bestand is vaak een auteursnaam, titel, aantal pagina’s, notities en andere gerelateerde inhoud opgenomen. Deze bestanden worden vaak gebruikt met LaTeX en kunnen daarom worden gezien met TEX- en LTX-bestanden.

Hoe BIB-bestanden te openen

BIB-bestanden kunnen worden geopend met JabRef, MiKTeX, TeXnicCenter en Citavi. Hoewel de opmaak niet zo gestructureerd en gemakkelijk leesbaar zal zijn als bij een van de bovenstaande programma’s, en het toevoegen van nieuwe items niet zo vloeiend is, kunnen BibTeX-bestanden ook in elke teksteditor worden bekeken, zoals het Kladblok-programma in Windows. Bibtex4Word is misschien wat u zoekt als u het bestand in Microsoft Word moet gebruiken.

Zie echter een andere methode hieronder waarbij het BIB-bestand wordt geconverteerd naar een acceptabel Word-bestandsformaat en het als citatiebestand in Word wordt geïmporteerd. Als u merkt dat een toepassing op uw Windows-pc het BIB- of BIBTEX-bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing, probeer dan te wijzigen welk programma het opent.

Hoe een BIB-bestand te converteren

Bib2x kan BIB-bestanden converteren naar formaten zoals XML, RTF en XHTML, op Windows, Mac en Linux. Een andere optie, hoewel alleen voor Mac, is BibDesk, die BIB kan converteren naar PDF en RIS. Een andere manier om BIB naar RIS te converteren voor gebruik met EndNote, is met bibutils.

Als u echter al de bovengenoemde programma’s gebruikt, zoals JabRef bijvoorbeeld, kunt u exporteren naar TXT, HTML, XML, RTF, RDF, CSV, SXC, SQL en andere formaten, met behulp van de Bestand > Exporteren menu. Als u het bestand met JabRef opslaat in de “MS Office 2007” XML-bestandsindeling, kunt u het rechtstreeks in Microsoft Word importeren via Word’s Bronnen beheren knop in de Citaten en bibliografie gedeelte van de Referenties tabblad. Notepad++ kan een BIB-bestand opslaan als een TEX-bestand. Cite This For Me is een website waarmee je citaten voor een bibliografie kunt maken. Het kan ook worden gebruikt om uw citaten te exporteren naar het BIB-formaat.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Als u de programma’s van hierboven niet kunt krijgen om uw bestand te openen, controleer dan de extensie van het bestand om er zeker van te zijn dat het .BIB of .BIBTEX leest. Als het iets anders is, is de kans groot dat u de programma’s op deze pagina niet kunt gebruiken om het te openen. Het kan gemakkelijk zijn om beide bestandsextensies te verwarren met een van een ander formaat. Hoewel BIB bijvoorbeeld erg veel op BIN lijkt, zijn de twee niet eens in het minst verwant en kunnen ze daarom niet worden geopend met dezelfde software. Hetzelfde geldt voor BIK, BIG, BIP en BIF. Het idee is om ervoor te zorgen dat de bestandsextensie echt zegt dat het een BibTeX-bestand is, anders moet je de daadwerkelijke extensie van je bestand onderzoeken, zodat je kunt leren hoe het wordt geopend of geconverteerd.