Skip to content

Bijschriften zijn effectief in print- en webdesign

17 de augustus de 2021
close up of omg text in speech bubble 475157815 5a57f27dda27150037c70154

In de wereld van gedrukte en webpublicaties neemt een toelichting meestal de vorm aan van een tekst- of grafisch label dat de aandacht vestigt op een element in een illustratie om lezers te boeien. Lees meer over de beste manieren om ze online en in gedrukte publicaties te gebruiken.

Bijschriften gebruiken in print- en webdesign

Bijschriften hebben vaak de vorm van een pijl, kader of cirkel die op de afbeelding is geplaatst, en vaak in een contrasterende kleur om ervoor te zorgen dat deze eruit springt bij de lezer of kijker. De pijl, het vak of de cirkel kan vergezeld gaan van tekst, of de betekenis kan duidelijk zijn uit de context waarin de callout wordt gevonden. Ze worden meestal gebruikt voor complexe afbeeldingen die enige uitleg vereisen.

Cirkels en pijlen en bellen! Oh mijn!

Grafisch ontwerpers en paginalay-outkunstenaars gebruiken toelichtingen om het belang van een bepaald facet van een artikel of webpagina te benadrukken. Het doel van een callout is om de aandacht van de lezer of kijker te richten op een specifiek gebied van een afbeelding of artikel om duidelijke communicatie te vergemakkelijken. Een zelfstudie voor een softwareprogramma kan bijvoorbeeld schermafbeeldingen van de software gebruiken bij elke stap van het leerproces. Een ontwerper die rode cirkels toevoegt rond het gedeelte van elke schermafbeelding dat de begeleidende tekst illustreert, voegt toelichtingen toe om de aandacht van de lezer of kijker op het specifieke onderwerp te vestigen en om het voor de lezer gemakkelijker te maken om het proces dat in de zelfstudie wordt behandeld, te visualiseren. Bijschriften kunnen vele andere vormen aannemen dan cirkels. Soms heeft een toelichting de vorm van een omrande factoid-inzet in een gedrukt artikel. Soms is de toelichting in de vorm van een tekstballon met een instructie. Pijlen zijn ook veelvoorkomende toelichtingen.

Over Pull Quotes

Sommige ontwerpers gebruiken de term ‘callout’ ook om aanhalingstekens toe te passen. Een pull-quote is een uittreksel uit de tekst van een artikel dat eruit is gehaald en als grafisch element is gebruikt. Het fragment verschijnt in een groter, ander lettertype om de aandacht direct naar het pull-citaat te trekken. Het doel van een pull-quote is om de lezers aan te trekken met een interessant fragment uit het artikel om hen te verleiden het artikel te lezen. In gedrukte vorm splitsen pull-citaten lange tekstblokken op en worden ze meestal binnen de artikeltekst geplaatst, waarbij de tekst rond de pull-citaat stroomt, of helemaal alleen in de marge van een pagina voor nadruk of ontwerpdoeleinden.