Skip to content

Blauw scherm des doods (BSOD)

8 de augustus de 2021
blue screen of death bsod 2625816 c646988c07214d058b473a6f7e6a51bd

Meestal afgekort als BSOD, is het Blue Screen of Death de blauwe, volledig-schermfout die vaak wordt weergegeven na een zeer ernstige systeemcrash. The Blue Screen of Death is eigenlijk gewoon de populaire naam voor wat technisch gezien a . wordt genoemd stop bericht of stop fout. Afgezien van de officiële naam, wordt de BSOD soms ook een BSoD (kleine “o”), Blue Screen of Doom, scherm voor bugcontrole, systeem crash, kernelfout, of gewoon blauw scherm fout. Het voorbeeld hier op deze pagina is een BSOD zoals je er misschien een ziet in Windows 8 of Windows 10. Eerdere versies van Windows zagen er wat minder vriendelijk uit.

Een Blue Screen of Death-fout oplossen

Dat [confusing] tekst op het Blue Screen of Death vermeldt vaak alle bestanden die bij de crash zijn betrokken, inclusief eventuele apparaatstuurprogramma’s die mogelijk een fout hebben gemaakt en vaak een korte, meestal cryptische beschrijving van wat te doen aan het probleem. Het belangrijkste is dat de BSOD een stopcode bevat voor het oplossen van problemen met deze specifieke BSOD. We houden een volledige lijst bij van foutcodes met een blauw scherm die u kunt raadplegen voor meer informatie over het oplossen van de specifieke foutcode die u krijgt. Als u de stopcode niet in onze lijst kunt vinden of de code niet kunt lezen, raadpleeg dan ons artikel Een Blue Screen of Death repareren voor een goed overzicht van wat u moet doen. Standaard zijn de meeste Windows-installaties geprogrammeerd om automatisch opnieuw op te starten na een BSOD, wat het lezen van de STOP-foutcode bijna onmogelijk maakt. Voordat u problemen kunt oplossen, moet u deze automatische herstart voorkomen door de optie automatisch opnieuw opstarten bij systeemfout in Windows uit te schakelen. Als u toegang hebt tot Windows, kunt u mogelijk een dumpbestandlezer zoals BlueScreenView gebruiken om eventuele fouten te zien die zijn opgetreden in de aanloop naar de BSOD, om erachter te komen waarom uw computer is gecrasht. Zie ook de ondersteuningspagina van Microsoft over het lezen van geheugendumpbestanden.

Waarom het een blauw scherm van ‘de dood’ wordt genoemd

EEN BSOD niet nodig betekent een “dode” computer, maar het betekent zeker een paar dingen. Ten eerste betekent het dat alles moet stoppen, althans wat het besturingssysteem betreft. U kunt de fout niet “sluiten” en uw gegevens opslaan of uw computer op de juiste manier resetten – het is allemaal voorbij, althans voorlopig. Dit is waar de juiste term stop fout komt van. Het betekent ook, in bijna alle gevallen, dat er een probleem is dat zo ernstig is dat het moet worden verholpen voordat u uw computer normaal kunt gebruiken. Sommige BSOD’s verschijnen tijdens het opstartproces van Windows, wat betekent dat je er nooit overheen komt totdat je het probleem hebt opgelost. Anderen gebeuren op verschillende momenten tijdens uw gebruik van uw computer en zijn daarom meestal gemakkelijker op te lossen.

Meer over het blauwe scherm van de dood

BSOD’s bestaan ​​al sinds de allereerste dagen van Windows en waren toen veel gebruikelijker, alleen omdat hardware, software en Windows zelf meer “buggy” waren om zo te zeggen. Van Windows 95 tot en met Windows 7 veranderde het Blue Screen of Death niet veel. Een donkerblauwe achtergrond en zilveren tekst. Heel veel nutteloze gegevens op het scherm is ongetwijfeld een grote reden waarom de BSOD zo’n beruchte rap kreeg. Vanaf Windows 8 ging de Blue Screen of Death-kleur van donker naar lichtblauw en in plaats van verschillende regels met meestal nutteloze informatie, is er nu een basisuitleg van wat er gebeurt naast de suggestie om “later online te zoeken” voor de vermelde stopcode. Stop-fouten in andere besturingssystemen worden geen BSOD’s genoemd, maar in plaats daarvan: kernpanieken in macOS en Linux, en bugcontroles in OpenVMS.