Skip to content

Blokverwarmers versus externe starters

6 de augustus de 2021
Engine Block Heater vs Remote Starter 3a7d86addf864e749a63a26697445246

Hoewel zowel blokverwarmers als starters op afstand worden gebruikt om voertuigen op te warmen, zijn het verschillende technologieën die verschillende functies vervullen. Blokverwarmingen verwarmen de motor voordat deze wordt gestart, terwijl starters op afstand de auto op afstand starten. Hier is een nadere blik op het verschil tussen de twee.

Algemene bevindingen

Blokverwarmers

 • Warm de motor op, wat kan helpen de motorschade te verminderen die wordt veroorzaakt door een koude start.
 • Voorkom dat de motorkoelvloeistof gaat geleren, waardoor de warmte sneller aan de radiateur wordt afgegeven.
 • Voorkom dat olie indikt of in teer verandert.

Starters op afstand

 • Start de motor op afstand.
 • Verwarm het interieur, waardoor u minder of geen tijd hoeft te besteden aan het rijden in een koud voertuig.
 • Bescherm de motor niet tegen het risico van een koude start.

Blokverwarmers zijn handig in zeer koude situaties, omdat ze helpen de motor op te warmen voordat deze wordt gestart. Dit helpt de schade te verminderen die wordt veroorzaakt door het starten van een motor bij vriestemperaturen. Starters op afstand daarentegen starten de motor gewoon op afstand, zodat u vanuit een warme omgeving kunt wachten terwijl het auto-interieur opwarmt.

Gebruiksscenario’s: motoronderhoud versus gemak op afstand

Blokverwarmers

 • Bedoeld om de motor en randcomponenten warm te houden tijdens gevaarlijk koude temperaturen.
 • Kan schade door een te koude start van de motor voorkomen.

Starters op afstand

 • Hiermee kunt u een auto op afstand starten en opwarmen.
 • Heeft geen invloed op de motorprestaties en beschermt niet tegen schade.

Blokverwarmers zijn elektrische verwarmingselementen die voorkomen dat de motorkoelvloeistof gaat geleren. Het is belangrijk om koelvloeistof zo vloeibaar mogelijk te houden, omdat gegeleerde koelvloeistof kouder is en daarom moeite heeft de warmte van de motor naar de radiator af te voeren. Bij extreem lage temperaturen kunnen blokverwarmers voorkomen dat olie indikt en in teer verandert. Deze taak is minder belangrijk, maar kan de motorslijtage verminderen. Het stelt oudere motoren ook in staat om dichter bij het maximale rendement te werken zonder op te warmen. En het betekent dat u minder lang in een koude auto hoeft te wachten om warm te worden. Met starters op afstand kunt u de motor op afstand starten. Het idee is dat u niet in de auto hoeft te wachten terwijl het interieur opwarmt. Je moet er alleen voor zorgen dat de klimaatregeling van je auto de juiste instellingen heeft. Het belangrijkste voordeel van een starter op afstand is comfort en gemak, in plaats van motoronderhoud en -onderhoud. Een starter op afstand zal geen schade voorkomen als het weer koud genoeg wordt om de motorkoelvloeistof te laten geleren of te bevriezen.

Motoronderhoud: blokverwarmers houden dingen in beweging

Blokverwarmers

 • Help de onderdelen warm te houden, waardoor de levensduur van de motor wordt verlengd.

Starters op afstand

 • Doet niets om de levensduur van de motor te verlengen.

Als u uw auto buiten parkeert en de temperatuur zakt laag genoeg om antivries te laten geleren of olie in een dikke slib te veranderen, dan zal een starter op afstand u geen goed doen. Zelfs als de externe starter uw motor start bij extreme kou, kan deze schade oplopen als deze opwarmt. Als u een verwarmde garage heeft, kan een starter op afstand handig zijn. Vermijd het rijden met een auto in een garage die niet goed geventileerd is, omdat dit kan leiden tot dodelijke ophoping van koolmonoxide. Blokverwarmers kunnen motorschade bij extreem koud weer tegen relatief lage kosten voorkomen. Bepaalde blokverwarmingen, met name degenen die de motorkoelvloeistof verwarmen, kunnen u comfortabeler maken tijdens uw woon-werkverkeer door snel warme lucht uit de radiator te laten komen. Hoewel je met externe starters je auto kunt opwarmen zonder naar buiten te gaan, zijn ze vooral handig als het niet koud genoeg is om een ​​blokverwarming te rechtvaardigen. Het is echter nog steeds koud genoeg om in een onverwarmde auto te springen oncomfortabel.

Typen motor- en blokverwarmers

Er zijn een paar verschillende soorten motorverwarmers, waarvan sommige niet noodzakelijk blokverwarmers zijn.

 • Olieverwarmers zijn verwarmingselementen die in plaats van de peilstok worden geïnstalleerd of aan de bodem van het oliecarter worden bevestigd. De warmte die ze afgeven, houdt de motorolie los en warm, waardoor motorschade wordt voorkomen en het benzineverbruik wordt verbeterd. Gebruik dit soort kachels als u in een bijzonder koude omgeving woont. Ze zullen je echter niet comfortabeler maken.
 • In-line koelvloeistofverwarmers verwarmen de koelvloeistof om warmte af te geven aan de radiator. De koelvloeistof brengt warme lucht naar het interieur van de auto. Bij koud weer kan het enige tijd duren voordat de koelvloeistof de warmte van de motor heeft opgenomen en afgevoerd. In-line koelvloeistofverwarmers versnellen dit proces door een verwarmer rechtstreeks in de radiateurslang te installeren.
 • Contactverwarmers worden aan de motor vastgeschroefd, meestal aan het blok, en verwarmen de motor via geleiding. Deze zijn vergelijkbaar met olieverwarmers die aan het oliecarter zijn bevestigd. Contactverwarmers verwarmen de koelvloeistof en de olie. In extreem koude omgevingen houden blokverwarmers de motorolie en koelvloeistof vloeibaarder, waardoor catastrofale motorschade wordt voorkomen. Ze zijn niet nodig in gematigde klimaten.
 • Verwarmingsdekens zijn grote kussens met resistieve verwarmingselementen erin geweven. Ze verwarmen de motor of de vloeistoffen niet rechtstreeks. Ze stralen warmte de motor in door de motorruimte op te warmen. Deze zijn handig in ijskoude klimaten waar het risico op schade door het starten van een motor in de kou groot is.

Andere opties voor elektrische autoverwarming

U kunt een blokverwarming aansluiten op een stopcontacttimer met een externe starter. Hoewel enigszins ingewikkeld, kunt u met deze oplossing de auto op afstand starten en tegelijkertijd de motor voorverwarmen om slijtage te verminderen. Plug-in elektrische autoverwarmingen zijn een andere manier om de binnenkant van een auto op te warmen voordat u erin stapt. Met deze methode hebt u een garage of toegang tot een stopcontact nodig om ze te laten werken. Desalniettemin is het een efficiëntere methode dan de motor te laten draaien via een externe starter. Afhankelijk van de bron van elektriciteit waar je woont, kan het ook beter zijn voor het milieu. U moet echter voorzichtig zijn met het type verwarming dat u gebruikt, aangezien de meeste ruimteverwarmingstoestellen voor woningen niet veilig in auto’s kunnen worden gebruikt.