Skip to content

Brianna Wu vecht meer dan schurken in videogames

14 de augustus de 2021
BriannaWu 14c3c26e5b9e4a3d93ae8ba9724581fe

Belangrijkste leerpunten

  • De vrouwen in de game-industrie doen grote dingen om gamen voor iedereen inclusief te maken.
  • Brianna Wu is het best bekend voor het maken van de Revolution 60-game en voor het uitspreken tegen Gamergate.
  • Verwacht in de toekomst meer games die door Wu zijn ontworpen.
Mannen domineren overweldigend de game-industrie. Volgens een rapport uit 2017 van de International Game Developers Association vormden mensen die zich als vrouwen identificeerden slechts ongeveer 21% van de game-industrie. Maar vrouwen komen steeds meer naar een hoger niveau in de industrie. Ze maken games met vrouwelijke personages en pleiten voor meer vrouwenstemmen in de grotere game-instellingen. Een van die vrouwen is Brianna Wu, een toegewijde gamer en pleitbezorger voor vrouwen en politiek. Omdat ze zo ziek was van games op maat van mannen, begon ze haar eigen game te maken, op maat gemaakt voor iedereen. “Het maakte me gewoon zo boos dat vrouwen de jonkvrouwen in nood waren die nooit de held zijn geworden,” vertelde Wu reddingsdraad in een telefonisch interview.

Niveau een

Terwijl Wu tegenwoordig graag speelt Cyberpunk, zei ze dat haar eerste kennismaking met de gamewereld was toen haar ouders in 1985 een Nintendo-systeem voor haar kochten. “Daarna was ik gewoon weg”, zei ze. “Ik ging rechtstreeks naar de Mario-wereld.” Uiteindelijk zei ze dat ze een trend realiseerde met de games die ze speelde door vrouwen af ​​te schilderen als secundaire personages of personages die gered moesten worden. Dat leidde ertoe dat ze in 2010 haar eigen gaming-ontwikkelingsbedrijf, Giant Spacekat, oprichtte. “Het maakte me gewoon zo boos dat vrouwen de jonkvrouwen in nood waren die nooit de held werden.” Het bedrijf, dat ze samen met Amanda Stenquist Warner oprichtte, bracht Revolutie 60 op iOS-systemen in 2014. De game heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de 2014 iOS Action Game of the Year-prijs van ik meer, die “het modelleren … prachtig, de animatie verrukkelijk, de meeslepende muziek en de uitstekende stemacteurs” noemde. Het spel voor één speler draaide om vier vrouwen die probeerden een ruimtestation te bevrijden. Spelers moesten tijdens het spel beslissingen nemen, en bepaalde keuzes zouden leiden tot bepaalde eindes en gevolgen, waardoor spelers hun eigen lot konden kiezen. Niet alleen deed Revolutie 60 voorzien van vrouwelijke hoofdrolspelers ontwikkeld door een team bestaande uit een meerderheid van vrouwen, maar het had een uniek spelontwerp. “We hadden een ontwerpfilosofie dat je niet hoefde te weten hoe je een controller moest bedienen om van een verhaal te genieten,” zei ze. “We wilden een verhaal vertellen dat letterlijk iedereen kan oppikken en ervan kan genieten, ongeacht hun ervaring.”

Niveau twee

Maar Wu zei dat haar grootste prestatie dat niet is Revolutie 60; het komt eerder op tegen Gamergate. In 2014 verspreidde een online intimidatiecampagne zich via sociale media die gericht was op vrouwen in de game-industrie en zich verzette tegen de toenemende invloed van feminisme in videogames en de videogamecultuur. Wu was een van die vrouwelijke doelwitten, omdat ze uitgesproken was over de door mannen gedomineerde industrie. Gedurende die tijd ontving ze doodsbedreigingen, intimiderende e-mails en haar huis werd vernield, maar ze zei dat ze nooit terugdeinsde om zich uit te spreken. “Het was een beslissing die me een enorm trauma bezorgde, maar ik heb altijd geweten dat als ik me niet zou uitspreken, ik daar spijt van zou krijgen”, zei Wu. Afgezien van die strijd in haar leven, zei Wu dat ze voortdurend vecht voor vrouwen in de game-industrie om te slagen. En het is ook niet alleen haar pleidooi voor andere vrouwen.

Software-ingenieur en Democratische Kandidaat voor Congres Brianna Wu spreekt met advocaat Carrie Goldberg op het podium tijdens het New Yorker TechFest 2017

“Er is een groep vrouwen boven de 40 die industrieveteranen zijn… Je kent misschien hun namen niet, maar ze verheffen elkaar meedogenloos achter de schermen en geven andere vrouwen kansen,” zei ze. “We kunnen niet door de voordeur, dus we hebben stilletjes gewerkt om vrouwen door de achterdeur te krijgen.”

Niveau drie

Wat betreft de game-industrie zoals die nu is, zei Wu dat het een innovatieprobleem heeft vanwege wie de leiding heeft. “Vrouwen chippen langs de randen, maar het is echt moeilijk voor ons om op te staan ​​en leiders te zijn” [in the industry]”, zei ze. “Ik denk dat totdat dat systeem verandert, je een product zult zien dat echt op maat is gemaakt voor een heel specifiek soort speler.” Ze zei dat ze de laatste tijd “verveeld” raakte met gamen vanwege alle “eerste -person shooter-games, kill alles in zicht-games en sportgames”, maar ze zei dat ze nog niet klaar was met het ontwikkelen van games. “Je hebt nog niet de laatste van mij gezien op het gebied van game-ontwerp”, zei Wu. Wu’s nalatenschap gaat veel verder dan haar passie voor gaming en gamedesign, en ligt in plaats daarvan in haar meedogenloosheid om te vechten voor waar ze in gelooft. “Aan het einde van mijn carrière hoop ik dat mensen terugkijken op de dingen die ik heb gedaan en me zien als iemand die integriteit.”