Skip to content

Browserkapers: wat zijn ze en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

13 de juli de 2021
BrowserHijackers ae5d3cc4306e40869b36afa33c04d8dd

Doet uw webbrowser plotseling vreemd, toont pictogrammen en werkbalken die u nooit hebt geïnstalleerd, of brengt u naar websites die u nooit wilde bezoeken? U kunt het slachtoffer worden van een browser hijacker: Malware op uw computer of smartphone die in het geheim de instellingen van uw webbrowser wijzigt en controleert in een poging om persoonlijke en gevoelige informatie van u te verkrijgen.

Wat is een browserkaper?

Een browserkaper is software die zichzelf zonder uw medeweten op uw apparaat installeert. Het kan komen in de vorm van een PUP (potentieel ongewenst programma) waarvan u niet eens beseft dat u het downloadt wanneer u een computerprogramma installeert, of het kan uw systeem binnensluipen als onderdeel van een groter computervirus dat via een e-mail is verkregen beslag of op een andere manier.

Browserkapers kunnen elk platform aanvallen, inclusief Android, Windows of Apple, plus elk type webbrowser, inclusief Chrome, Edge, Internet Explorer, Safari en meer. Het platform en de browser die worden aangevallen, zijn afhankelijk van de betrokken hacker en de informatie die de hacker zoekt.

Hoe werkt een browserkaper?

Deze malware kan op veel verschillende manieren werken. Het kan zo onschuldig zijn als vervelende adware, een typisch goedaardig programma dat een extra component installeert met software die reclame naar uw computer stuurt, vaak via pop-upadvertenties of de installatie van een irritante, ongewenste werkbalk in uw browser. Het kan echter beangstigend zijn als het aankomt in de vorm van spyware die probeert uw bewegingen te volgen, uw toetsaanslagen vast te leggen en uw persoonlijke of financiële informatie te stelen. Vanwege deze tweede mogelijkheid is het vooral belangrijk dat u verdachte browseractiviteit als een ernstige bedreiging behandelt. Ongeacht het type, het doel van een browserkaper om uw webbrowser acties te laten uitvoeren die u nooit had gewild, waaronder zaken als:

 • Stiekem downloaden van software die je nooit hebt goedgekeurd.
 • Uw bankgegevens of andere zeer gevoelige informatie naar hackers sturen.
 • Werkbalken installeren die u, indien gebruikt, naar gehackte websites brengen die u verleiden om persoonlijke informatie in te voeren.
 • Uw computersysteem vertragen door bronnen in te halen en opslagruimte te gebruiken.
 • Het installeren van een nieuwe startpagina die doorgaans wordt geteisterd door virussen.
 • Een browser overlopen met talloze pop-upadvertenties en aanhoudende advertenties.

Als u een van deze problemen of andere verdachte activiteiten met uw webbrowser ervaart, moet u ervan uitgaan dat u een browserkaper op uw systeem heeft.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen dit soort aanvallen?

Er zijn verschillende manieren waarop u uzelf kunt beschermen tegen browserkapers, maar de meest effectieve aanpak is om proactief te zijn en waakzaam te blijven elke keer dat u internet gebruikt. Dat kan betekenen dat u verschillende stappen moet nemen die samenwerken om u te helpen veilig te blijven.

 1. Gebruik altijd een sterk antivirusprogramma dat bijvoorbeeld een breed scala aan bedreigingen aankan en houd het up-to-date aangezien er dagelijks nieuwe kapers worden uitgebracht. Als u niet zeker weet of uw antivirusprogramma werkt, kunt u het vrij eenvoudig testen.

 2. Schakel in uw antivirusprogramma de optie in om mogelijk ongewenste programma’s te blokkeren. Zoek naar die optie in de instellingen van je programma; dit helpt je bij het opsporen en stoppen van het downloaden van ongewenste software wanneer je gewoon een legitiem programma probeert te downloaden.

 3. Gebruik nooit freeware- of shareware-sites om software te downloaden. Deze sites staan ​​bekend om het aanbieden van schijnbaar legitieme programma’s die vaak Trojaanse paarden en andere malware bevatten, inclusief die beruchte PUP’s.

 4. Vermijd het klikken op e-maillinks of bijlagen, tenzij u ze van de afzender verwachtte. Gebruik e-mailservices die bijlagen automatisch op virussen scannen om u te helpen. Gmail biedt bijvoorbeeld een automatische scanoptie. Als je een link of bijlage ontvangt van iemand die je kent maar de e-mail niet verwachtte, neem dan eerst contact op met die persoon om er zeker van te zijn dat ze niet zijn gehackt en je een virus hebben gestuurd.

 5. Gebruik alleen bekende websites die u kunt verifiëren. Browserkapers kunnen uw computer infecteren via zwendelwebsites die u per ongeluk kunt betreden. Als u op de ‘verkeerde’ link klikt, kan dit ertoe leiden dat u een programma downloadt dat u nooit hebt gewild of toegang krijgt tot torrent en andere potentieel gevaarlijke sites.

Ik ben al een slachtoffer: een browserkaper verwijderen

Als u vermoedt dat u al bent gekaapt, voert u de volgende stappen uit.

 1. Voer een controle uit met uw antivirussoftware en zorg ervoor dat uw huidige programma heuristische technieken en realtime updates gebruikt. Deze controle kan soms enkele uren duren, maar deze programma’s bieden de meest uitgebreide benadering voor het vinden en verwijderen van browserkapers. Als uw antivirusprogramma niets vindt en u nog steeds vermoedt dat u een probleem heeft, gaat u verder met stap 2. Uw kaper is mogelijk gloednieuw, wat de reden kan zijn waarom uw antivirusprogramma het niet heeft opgevangen. Het is echter ook mogelijk dat uw antivirusprogramma zich niet richt op browserkapers. In dat geval moet u op zoek naar een nieuw antivirusprogramma. Er zijn veel antivirusopties voor Windows, zowel programma’s als voor Mac en andere Apple-apparaten, en zelfs een aantal behoorlijk sterke antivirusprogramma’s voor Android-apparaten.

 2. Verwijder vervolgens verdachte add-ons en extensies uit uw browser. Het proces varieert een beetje voor het verwijderen van extensies uit Safari en het uitschakelen van extensies in Chrome. En in Chrome heb je ook de mogelijkheid om de Chrome Cleanup Tool te gebruiken.

 3. Een methode is om uw apparaat zelf te verwijderen van adware en spyware. In sommige gevallen kunt u last hebben van een hardnekkige malware-infectie die ervoor zorgt dat het virus herhaaldelijk terugkeert. Om hiermee om te gaan, kunt u proberen het virus te verwijderen zonder een antivirusprogramma te gebruiken, maar in de meeste gevallen is zowel antivirus als antimalware nodig om dit soort infecties te verwijderen. Als het probleem zich op een mobiel apparaat voordoet, moet u mogelijk verschillende technieken proberen om het virus van Android of iOS te verwijderen.

 4. Als geen van deze stappen het probleem oplost, kunt u Systeemherstel gebruiken om terug te keren naar een eerder punt op uw computer voordat u de browserkaper oppikte. Zorg ervoor dat u een periode kiest waarvan u zeker weet dat u de kaper nog niet op uw computer had staan. Systeemherstel verwijdert alles van uw computer gedurende de periode die u selecteert. Deze aanpak is niet voor bangeriken of nieuwelingen; wees er zeker van dat dit echt de enige optie is die je nog kunt proberen, omdat je tijdens het proces belangrijke documenten en bestanden kunt verliezen.

Een laatste waarschuwing: houd uw besturingssysteem (OS) altijd up-to-date. Het is misschien vervelend, maar de updates zijn ontworpen om kwetsbaarheden op uw computer te dichten en zijn erg belangrijk om uw apparaat te beveiligen tegen aanvallen. Omdat hackers voortdurend nieuwe gaten in programma’s en platforms vinden, kunnen Zero Day-kwetsbaarheden, exploits en aanvallen op elk moment onverwachts op uw systeem verschijnen. Afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt, heb je mogelijk updates nodig voor zowel je besturingssysteem als een specifiek programma dat mogelijk is gehackt.