Skip to content

Car Audio Basics: head-units, versterkers en luidsprekers

18 de juli de 2021
10908170 64e0062ec6 b Matteo Martinello 56a103ea5f9b58eba4b69df0

Car audio bestaat al bijna net zo lang als de auto zelf en er zijn door de jaren heen veel veranderingen geweest. Moderne systemen zijn doorgaans geoptimaliseerd voor zowel kosten als ruimte, wat vaak betekent dat er concessies worden gedaan op het gebied van geluidskwaliteit. Sommige voertuigen worden geleverd met premium geluidspakketten, maar zelfs de auto-audioapparatuur in die systemen kan worden aangepast en geüpgraded. Het onderwerp autoradio kan in eerste instantie behoorlijk ingewikkeld lijken, maar er zijn slechts drie basiscomponenten die elk systeem moet bevatten. De head-unit zorgt voor een audiosignaal, de versterker versterkt het en de luidsprekers produceren het geluid. Deze componenten zijn sterk van elkaar afhankelijk en de algehele kwaliteit van een auto-audiosysteem wordt bepaald door de manier waarop ze op elkaar inwerken.

De hoofdeenheid

Het hart van elk auto-audiosysteem is een onderdeel dat gewoonlijk een head-unit wordt genoemd. De meeste mensen verwijzen naar dit onderdeel als een radio of een stereo, beide nauwkeurige termen die niet het hele verhaal vertellen. De meeste van deze componenten bevatten radiotuners en stereo bestaat al sinds de jaren zestig, maar het meer algemene doel van een head-unit is om een ​​soort audiosignaal te leveren. In het verleden leverden head-units audiosignalen van 8-sporen, compactcassettes en zelfs een eigen type platenspeler. De meeste head-units hebben nu een cd-speler, maar satellietradio, digitale muziek en zelfs internetradio zijn ook populaire audiobronnen. Sommige head-units fungeren niet alleen als het brein van het audiosysteem, maar bevatten ook videofunctionaliteit. Deze head-units kunnen doorgaans dvd- of Blu-ray-schijven afspelen en sommige hebben ook ingebouwde lcd-schermen. Op dezelfde manier waarop een traditionele head-unit audiosignalen aan luidsprekers levert, kunnen video-head-units vaak worden aangesloten op externe beeldschermen. Moderne head-units worden soms ook geïntegreerd in infotainmentsystemen. Deze head-units hebben meestal grote LCD-schermen en ze zijn vaak in staat om navigatiegegevens weer te geven, klimaatregelingen te bedienen en andere functies uit te voeren.

de versterker

Een versterker is het tweede belangrijke onderdeel dat elk autoradiosysteem nodig heeft. Terwijl het doel van een head-unit is om een ​​audiosignaal te leveren, is het doel van een versterker om het vermogen van dat signaal te vergroten. Zonder eindversterker zal het audiosignaal te zwak zijn om de luidsprekers fysiek te verplaatsen en geluid te creëren. De eenvoudigste auto-audiosystemen hebben alleen een head-unit en vier luidsprekers, maar dat betekent niet dat er geen versterker in beeld is. Deze eenvoudige audiosystemen bevatten eigenlijk een kleine eindversterker in de head-unit. Omdat ruimte schaars is in veel auto’s en vrachtwagens, is het vaak nodig om de head-unit en versterker te combineren in één enkel onderdeel. Sommige OEM-audiosystemen bevatten afzonderlijke eindversterkers, maar de meeste niet. Het installeren van een nieuwe versterker zal echter niet altijd een enorme verbetering van de geluidskwaliteit opleveren. Als de luidsprekers in een voertuig zijn ontworpen voor gebruik met de anemische eindversterker die bij de standaardkopeenheid is geleverd, heeft dat gebied ook aandacht nodig.

De speakers

Luidsprekers vormen de laatste stukjes van de basispuzzel voor autoaudio. De meeste auto-audiosystemen hebben er minstens vier, maar er zijn veel verschillende uitvoerbare configuraties. Wanneer een luidspreker een audiosignaal van een versterker ontvangt, wordt de elektrische energie van het signaal omgezet in mechanische energie die ervoor zorgt dat een kegel heen en weer beweegt. Die trilling verdringt lucht, waardoor de geluidsgolven ontstaan ​​die we horen. In tegenstelling tot audiosystemen voor thuis met discrete woofers, tweeters en middentonenluidsprekers, maakt autoaudio vaak gebruik van luidsprekers met volledig bereik. Dat bespaart ruimte, maar een luidspreker met volledig bereik kan doorgaans niet dezelfde geluidskwaliteit produceren als een echte woofer, tweeter of middentoner. Sommige autoluidsprekers combineren een woofer en een tweeter in een enkele coaxiale luidspreker, en er zijn ook speciale subwoofers beschikbaar. Het vervangen van luidsprekers met een volledig bereik door componenten is een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun luidsprekers upgraden.

Alles bij elkaar brengen

Om het best mogelijke geluid uit uw autoradio-apparatuur te halen, is het essentieel om aandacht te besteden aan elk van de drie basiscomponenten. Een geweldige head-unit kan middelmatig geluid leveren zonder een competente externe versterker, en een krachtige versterker is nutteloos wanneer deze wordt gecombineerd met fabrieksluidsprekers met een volledig bereik. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop u het audiosysteem van uw auto kunt upgraden, maar de beste aanpak hangt af van factoren zoals het budget, de sterke en zwakke punten van de bestaande apparatuur en de algemene doelstellingen van de upgrade. Het vervangen van fabrieksluidsprekers door apparaten van hogere kwaliteit is meestal een goed begin, maar elk project is anders.

Verder dan de basisbeginselen

Nadat u de drie basiscomponenten die elk autoradiosysteem nodig heeft onder de knie hebt, wilt u misschien dieper graven. Enkele van de componenten en technologieën die een autogeluidssysteem echt tot leven kunnen brengen, zijn onder meer:

  • Geluidsprocessors en equalizers
  • kruisingen
  • Satelliet radio
  • HD-radio
  • Mobiele hotspots
  • Bluetooth-head-units