Skip to content

CES 2022: waar u dit jaar op moet letten?

2 de juli de 2021
GettyImages 1198148727 0f513eabebc94a0683f14a77a7721911

CES 2022, gepland voor 5 januari tot 8 januari, zal na 2021’s volledig digitale evenement terug zijn in Las Vegas. Dit is wat we verwachten te zien.

CES begint nu

Weet dit voordat u in details gaat graven. CES is er al. Terwijl de show officieel begint op 5 januari en loopt tot 8 januari, beginnen bedrijven altijd maanden vooruit te plannen voor de show. De meeste aankondigingen gaan echter live tussen nieuwjaarsdag en de eerste dag van CES. Andere aankondigingen vallen onder een geheimhoudingsverklaring, maar zullen hoe dan ook lekken, wat leidt tot een gestage stroom van nieuwe informatie in de aanloop naar de eerste officiële dag van de show. Kortom, houd je ogen open. Bedrijven zullen in aanloop naar CES duizenden producten onthullen.

Een focus op gezondheidstechnologie

De pandemie die CES dwong om voor 2021 volledig digitaal te gaan, heeft geleid tot een stormloop op gezondheidstechnologie, een categorie die in voorgaande jaren al een stijgende lijn vertoonde. Je kunt verwachten dat elk bedrijf naar de pandemie verwijst, en velen zullen minstens één product hebben dat geen enkel ander jaar zou zijn verschenen.

Techbedrijven zullen een verscheidenheid aan maskers aanbieden die ofwel beloven de effectiviteit van een standaardmasker te verbeteren, ofwel het masker combineren met andere populaire technologie. Maskfone, van Motorola, combineert een gezichtsmasker met audio. Het xHale-masker belooft hightech filtering die geschikt is voor atleten. LG zal ondertussen de effectiviteit van zijn persoonlijke, op het gezicht gemonteerde luchtreiniger aanprijzen. Niet alle innovatie zal echter gericht zijn op maskers of zelfs gericht zijn op consumenten. Philips heeft een Patient Monitoring Ready Kit die is ontworpen om ziekenhuizen te helpen de IC-capaciteit snel uit te breiden tijdens een golf van COVID-19-gevallen. U kunt ook wearables van medische kwaliteit verwachten, zoals de BioButton, die een efficiëntere manier beloven om patiënten te controleren. Hoewel je veel echte innovatie op het gebied van gezondheidstechnologie zult zien, wees gewaarschuwd. Bedrijven tonen vaak onbewezen gezondheidstechnologie op CES, en de beweringen worden niet altijd ondersteund door de wetenschap. U zult zeker veel UV-lichtreinigers zien, bijvoorbeeld. Hoewel UV-licht kan reinigen, werkt het alleen goed onder specifieke omstandigheden die sommige bedrijven niet zullen erkennen.

Meer digitale conferenties?

CES trekt meer dan 182.000 bezoekers, en dat enorme aantal omvat geen bedrijven die off-site evenementen organiseren die niet officieel aan de show zijn gekoppeld. De identiteit van de show draait om persoonlijke aanwezigheid. De Consumer Technology Association, de organisatie die verantwoordelijk is voor CES, zou echter kunnen kiezen voor een hybride evenement in 2022. Veel aanwezigen zijn misschien niet klaar voor een persoonlijk evenement van deze omvang. Bedrijven hebben in 2020 en 2021 talloze digitale evenementen georganiseerd. Ze hebben meestal te maken met een stoffige, hoogdravende presentatie, om nog maar te zwijgen van de problemen met de video- en audiokwaliteit die kunnen optreden wanneer meerdere presentatoren bij dezelfde videoconferentie zijn.

Heel veel televisies

De zwaarte van CES is de afgelopen twee decennia verschoven naar de thuisbioscoopindustrie. Hoewel altijd een sterke aanwezigheid op de show, is het kritischer geworden omdat grote delen van de consumententechnologie-industrie, zoals smartphones, gaming en thuiscomputers, zijn verhuisd naar andere gerichte evenementen. CES 2022 zal felle concurrentie blijven zien in de televisieruimte, en niet alleen van de gebruikelijke verdachten. Fabrikanten zoals Vizio, TCL en Hisense dagen grote namen als Samsung, Sony en LG uit en leveren uitstekende tv’s tegen lagere prijzen. De voortdurende strijd tussen de nieuwe en de oude garde leidt altijd tot grote, flitsende aankondigingen op CES.

Een LG OLED-televisie met de videogame Control op CES 2020

Alle grote tv-merken stappen over van traditionele LED-televisies naar nieuwere, betere technologie. OLED-televisies van LG, Sony en Vizio leiden de verandering, maar ze zijn niet de enige. TCL en Samsung onderzoeken mini-LED-technologie, die duizenden kleine LED-achtergrondverlichting gebruikt om het contrast en de helderheid te verbeteren. Gaming zal ook centraal komen te staan, dankzij Microsoft’s Xbox Series X en Sony’s PlayStation 5. Hun populariteit betekent dat tv-merken meer tijd zullen besteden aan het bespreken van gaming-gerichte functies in de hoop dat gamers naast een nieuwe console een nieuwe tv zullen kopen.

Tal van laptops, ook

CES is ook een essentiële beurs voor bedrijven die pc-hardware maken. Asus, Acer, Dell, Lenovo en HP komen naar de show met hun nieuwste en beste. AMD, Intel en Nvidia doen traditioneel ook hardware-aankondigingen tijdens CES. Nieuwe laptops zijn vaak de focus, vooral voor Asus, Acer en Lenovo, bedrijven met hoofdkantoor in China of Taiwan die CES gebruiken als een kans om Noord-Amerikaanse consumenten te laten zien wat ze het komende jaar te bieden hebben. Verwacht veel gaming-laptops te zien, de meeste verpakkingsschermen die verversen op 144Hz of sneller.

Een Acer ConceptD-laptop naast de CES 2020 Innovation Award

Lenovo zal zijn nieuwste ThinkPad- en ThinkCentre-hardware pitchen, met de nadruk op thuiskantoren en werken op afstand. Dell en HP, die sterke enterprise-merken hebben, zullen sterk komen met nieuwe professionele hardware. Deze systemen zullen indrukwekkend zijn, maar ook niet goedkoop. Hoewel laptops waarschijnlijk in het middelpunt van de belangstelling zullen blijven staan, verwacht u dat de pc-hardware-industrie een heel, heel breed netwerk zal uitwerpen. De pandemie veroorzaakte een enorme vraag naar monitoren, webcams, toetsenborden en andere apparaten die mensen nodig hebben om thuis te werken. Die vraag houdt niet op en CES 2022 zal grote merken de kans geven om meer producten voor de thuiswerklevensstijl te detailleren.

En veel thuistechnologie

De categorie smart home was al hot. Zodra een ook in andere categorieën werd gegooid, kreeg thuistechnologie speciale ruimte tijdens recente shows. De pandemie heeft de versnelling van slimme thuistechnologie veranderd in een raketschip. In tegenstelling tot de meeste categorieën, waar een specifiek type product de neiging heeft om te domineren, heeft het slimme huis geen duidelijk zwaartepunt. Gezondheidsproducten zoals luchtreinigers of detectoren voor de luchtkwaliteit in huis zullen populair blijven op CES 2022, maar ze zijn verre van alleen. In 2021 toonde Cuisinart een keukenmachine die ook voor je kookt. En Loftie had een slimme klok die belooft je ochtendwekker een beetje zachter te maken. Ten slotte toonde Xandar zijn slimme huisradar die bewoners kan detecteren en volgen. Verwacht ook aankondigingen van grote bedrijven, zoals Samsung en LG, die CES vaak gebruiken om te pronken met hun nieuwste slimme apparaten. Deze categorie heeft moeite om de mainstream acceptatie te bereiken, maar dat weerhoudt de grote merken er niet van om het te proberen. In 2021 demonstreerde LG een koelkast die gebruikers kan detecteren met spraakherkenning en bleef het zijn InstaView-technologie pushen, een venster waarmee eigenaren door hun koelkast kunnen bladeren voordat ze deze openen.

Car Tech maakt een comeback

De auto-industrie, die in toenemende mate gedwongen werd om hightech elektrische aandrijflijnen en in-car infotainment te omarmen, werd de afgelopen jaren een populair onderdeel op CES. Grote merken als BMW, Ford en Mercedes maakten hun debuut met hightechconcepten en namen de aanwezigen mee in zelfrijdende elektrische auto’s. De Noord-hal van de show was bijna volledig gewijd aan autotechnologie op CES 2020.

Een Mercedes AVTR-concept op het podium met gastheer die de functies uitlegt

CES 2022 zal een welkome terugkeer zijn. Door de pandemie ziet privévervoer er alleen maar aantrekkelijker uit.