Skip to content

CES-dag 2: Nvidia, TCL en AMD worden groot

3 de juli de 2021
nvidiartxlaptops ed86ebd13aba43eeb02d5562600cd23b

De eerste dag van CES 2021 zette de toon met grootse aankondigingen, maar de meeste bedrijven waren licht op details. Dag twee, geleid door grote aankondigingen van Nvidia en AMD, begon de hiaten op te vullen met de onthulling van een betaalbare Nvidia grafische kaart voor pc-gamers, nieuwe AMD-processors voor krachtige laptops en grote televisies van TCL.

Nvidia brengt zijn beste RTX-hardware naar een betaalbare grafische kaart

Het groene team maakte officieel geen deel uit van CES 2021, omdat de presentatie buiten de officiële virtuele show werd gehouden, maar Nvidia had nog steeds genoeg te delen. De grootste en minst verrassende was de lancering van Nvidia’s RTX 3060, RTX 3070 en RTX 3080 Max-Q grafische kaarten voor laptops. Deze brengen de architectuur van Nvidia’s populaire 30-serie desktopkaarten, bekend als Ampere, naar mobiele apparaten. Nvidia zegt dat de mobiele lancering van de RTX 30-serie meer dan 70 laptops van elke laptopfabrikant in Noord-Amerika omvat, met beschikbaarheid vanaf 26 januari en prijzen vanaf $ 999. Er werden verschillende specifieke laptops getoond, waaronder Lenovo’s Legion Slim 7, Asus’ G15 en Alienware’s m15. Hoewel er alom nieuwe RTX-laptops werden verwacht, had Nvidia een verrassing: een nieuwe RTX 3060 desktop grafische kaart. Met een prijs van $ 329, is het de meest betaalbare grafische kaart uit de RTX 30-serie tot nu toe. De specificaties omvatten 13 teraflops aan geciteerde shader-prestaties (meer dan een Xbox Series X of PlayStation 5) en GDDR6-geheugen. Dit is een mainstream-kaart die zich richt op de miljoenen gamers die nog steeds een kaart gebruiken die vijf jaar of ouder is, zoals de Nvidia GTX 1060. “De GTX 1060 was een van onze meest succesvolle GPU’s die we ooit hebben gebouwd”, zegt Jeff Fisher, Senior Vice President van Nvidia GeForce, tijdens de CES-presentatie van het bedrijf. “Dit is het perfecte moment om voor elke gamer een RTX te leveren.” De beschikbaarheid blijft echter een punt van zorg, aangezien vrijwel alle nieuwe grafische kaarten voor pc’s momenteel niet op voorraad zijn of boven de adviesprijs geprijsd zijn. Fisher zei tijdens zijn presentatie dat Nvidia weet dat deze producten “moeilijk te vinden waren, en we willen je bedanken voor je geduld terwijl we hard blijven werken om de achterstand in te halen.” Naast nieuwe hardware heeft Nvidia functieondersteuning aangekondigd voor verschillende games:

  • Call of Duty: Warzone voegt DLSS-ondersteuning toe.
  • buitenstaanders zal DLSS ondersteunen.
  • Vijf nachten bij Freddy’s: beveiligingsinbreuk ondersteunt RTX ray tracing en DLSS.
  • VUIST gesmeed in de schaduw ondersteunt RTX ray tracing.
  • Rainbow Six Siege en Overwatch ontvangen Nvidia Reflex-ondersteuning.

AMD breidt zijn voorsprong in processors uit

AMD CEO Dr. Lisa Su op het podium op CES 2021

AMD’s onlangs uitgebrachte Ryzen 5000-serie processors hebben bewezen dat het bedrijf de beste prestaties in zijn klasse kan leveren op de desktop. Op CES 2021 onthulde de CEO van het bedrijf, Dr. Lisa Su, een tweeledige aanpak die Ryzen 5000 naar laptops brengt. De Ryzen H-Series-processors van het bedrijf zijn bedoeld voor ultradunne en compacte laptops. Deze hebben maximaal acht cores, zestien threads en kloksnelheden tot 4,4 GHz. Su zei tijdens de presentatie van AMD dat “als je naar de benchmarks kijkt, het heel duidelijk is dat de Ryzen 7 je software gewoon sneller draait.” Benchmarks getoond door Su beweren dat de Ryzen 7 5800U tussen 18-44% sneller is dan Intel’s Core i7-1185G7, een processor in populaire laptops zoals de Dell XPS 13. Het bedrijf onthulde ook zijn nieuwe Ryzen 5000 HX-serie processor voor laptops. Deze richten zich op een categorie waar AMD eerder achterbleef bij Intel: gaming-laptops. Intel-processors presteren vaak beter in gaming-laptops vanwege hogere kloksnelheden. De Ryzen HX-serie reageert door boostklokken tot 4,8 GHz te bereiken, en hij haalt die snelheid terwijl hij nog steeds acht cores levert. AMD ontgrendelt ook de kloksnelheid, zodat laptopmakers en eigenaren kunnen proberen de chip te overklokken. Het bedrijf claimt dat zijn snelste processor uit de HX-serie, de Ryzen 9 5900HX, een voorsprong van 13-35% heeft op Intel’s Core i9-10980HK. AMD’s nieuwe hardware biedt eindelijk een alternatief voor Intel, en laptopmakers hebben er nota van genomen. Su zei tijdens de presentatie van AMD dat “we verwachten dat het aantal notebookontwerpen aangedreven door onze nieuwe generatie mobiele processors met 50% zal groeien”, wat leidt tot 150 nieuwe modellen. Laptops met AMD Ryzen 5000 mobiele hardware zullen in februari 2021 in de winkels verschijnen. Hoewel AMD veel te zeggen had over processors, was het niet tegen Nvidia op graphics. Su kon alleen delen dat AMD zijn nieuwste grafische hardware, gebouwd op dezelfde RDNA-architectuur als in de Xbox Series X en PlayStation 5, ergens in de eerste helft van 2021 naar notebooks zal brengen.

TCL wordt groot

Promoafbeelding van TCL's XL-collectie tv's

TCL heeft niet dezelfde invloed als LG of Samsung, maar de duizelingwekkende groei heeft die bekende giganten uitgedaagd. TCL zegt dat zijn televisies nu de op één na populairste zijn in de Verenigde Staten en de op twee na populairste in Canada, gemeten naar verkoopvolume. Het bedrijf heeft een eenvoudig plan om de vaart erin te houden in 2021: ga groots. De XL-collectie van 85-inch televisies van het bedrijf zal alle prijsklassen omvatten, van de betaalbare TCL 4-serie tot de premium TCL 8-serie. Alle televisies uit de XL-collectie zullen Roku’s streamingplatform en QLED-displaypanelen bevatten, met prijzen vanaf $ 1.600. High-end modellen zullen de ODZero Mini-LED-achtergrondverlichtingstechnologie van het bedrijf gebruiken, die TCL op de eerste dag van CES 2021 aankondigde. “Alleen de grootste schermen kunnen je echt naar de wereld buiten het scherm brengen”, zegt Aaron Dew, TCL’s directeur productontwikkeling in Noord-Amerika, tijdens de presentatie van het bedrijf. “Er is geen vervanging voor een groot scherm om de bioscoopervaring van een bioscoop te vervangen.” Terwijl grote tv’s de krantenkoppen halen, is de sleutel tot de recente populariteit van TCL de betaalbare 6-serie, die de afgelopen jaren uitstekende recensies heeft gekregen. TCL stapt echter niet van het gas en is van plan om in 2021 8K-resolutie naar de 6-serie te brengen. Dat is een gedurfde toezegging en als het niet leidt tot een grote prijsstijging (wat nog worden aangekondigd), geeft TCL’s 6-serie een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten, die 8K-resolutie reserveerden voor hun luxere tv’s. TCL plaagde ook nieuwe 5G-telefoons, zijn eerste 5G-tablet en een opvouwbare smartphone voor Noord-Amerika in 2021, hoewel details schaars zijn. TCL bracht eind 2020 zijn eerste telefoon naar Verizon, de TCL 10 5G UW.

Asus en Acer laten zien hoe virtuele CES moet worden gedaan

Asus' ROG Citadel XV "spel"

De meeste bedrijven op CES 2021 hielden het bij videopresentaties, maar Asus en Acer pakten het agressiever aan. Beide bedrijven gebruikten virtuele showrooms die waren ontworpen om de CES-standervaring vanuit huis na te bootsen. Asus ging rechtstreeks naar gamers met ROG Citadel XV, een gratis game geüpload naar Steam, net toen de videostream van het bedrijf live ging. ROG, wat staat voor Republic of Gamers, is een submerk van Asus dat onder meer gaminglaptops, videokaarten en mechanische toetsenborden verkoopt. De ROG Citadel XV “game” bevat een verhaalmodus, compleet met een rondleiding door een brutale robot, of je kunt direct naar de showroommodus gaan als je alleen de hardware wilt zien. Omdat het een spel is, bevat het 3D-modellen van Asus-apparaten in plaats van foto’s of video’s. De beelden waren zeker aantrekkelijk, maar je hebt een moderne discrete grafische kaart nodig om van de demo te genieten zonder dat het een diavoorstelling wordt. De virtuele showroom van Acer daarentegen werkt ongeveer hetzelfde als het binnenaanzicht in Google Maps en soortgelijke toepassingen, waarbij een reeks foto’s uit de hele kamer wordt gebruikt om een ​​3D-ruimte te construeren waar u doorheen kunt “lopen” door van het ene punt naar het andere te gaan. De volgende. Hoewel het lang niet zo indrukwekkend is als de ROG Citadel XV van Asus, heeft het wel het voordeel dat het in een browser werkt. Door deze virtuele ervaringen wenste ik dat meer bedrijven deze aanpak hadden geprobeerd op CES 2021. Als Asus en Acer het voor elkaar zouden krijgen, waarom zouden Samsung of LG dat dan niet kunnen? Misschien zien we meer virtuele 3D-ervaringen op CES 2022 als persoonlijke aanwezigheid nog steeds niet mogelijk is.

Wat is het volgende?

Dag twee van CES brengt het grootste deel van de productaankondigingen van de show tot een einde. Dag drie zal waarschijnlijk meer een overgang zijn naar onderwerpgerichte gesprekken over gaming-trends, slimme huisinnovaties en gezondheid. Blijf kijken! Meer willen? Bekijk hier al onze verslaggeving van CES 2021.