Skip to content

Chromium verwijderen

6 de augustus de 2021
young woman using laptop t20 OpB8gb 9bc195a3ea134b259df6a181819172b3

De Chromium-webbrowser is een open source-browser waarop de Google Chrome-browser is gebouwd (verwar Chromium niet met Chrome. Ze zijn anders). Omdat het echter open source is, hebben malwareschrijvers gebruik gemaakt van Chromium om vergelijkbare, met malware gevulde browsers met vergelijkbare namen te bouwen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u Chromium verwijdert; zowel de legitieme versie als elke geïnfecteerde kopie die u tegenkomt.

Wat kunnen valse Chromium-browsers doen?

Gebruikers downloaden deze Chromium-lookalikes, of ze worden gebundeld met andere softwaretoepassingen. De valse Chromium-browser kan malware op uw systeem vrijgeven die uw bewegingen kan volgen, informatie kan verzamelen, uw persoonlijke gegevens kan stelen en chaos kan veroorzaken met pop-upadvertenties, browseromleidingen en andere problemen. En als u de slechte software probeert te verwijderen, kunt u problemen tegenkomen.

Hoe weet ik of de versie van Chromium die ik heb besmet is met malware?

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen dat de versie van Chromium die je hebt gedownload niet is geïnfecteerd met malware: download deze van de officiële Chromium-site die wordt beheerd door het Chromium-team. Als je een Chromium (of op Chromium gebaseerde) browser hebt verkregen van een andere site of download, dan is de kans groot dat deze is geïnfecteerd met malware. Hier zijn enkele aanvullende indicatoren dat de versie van Chromium die op uw computer is geïnstalleerd, met malware is geïnfecteerd:

 • Als je de Chromium-browser hebt en deze niet hebt geïnstalleerd. Dit gebeurt omdat met malware geïnfecteerde versies soms kunnen worden gebundeld met legitieme softwaredownloads.
 • Je standaardbrowser is gewijzigd in Chromium, maar je hebt deze niet gewijzigd en je hebt geen toestemming gegeven om deze te wijzigen.
 • Chromium wordt niet vermeld in je geïnstalleerde computerprogramma’s en kan niet conventioneel worden verwijderd.
 • Uw standaardzoekmachine verandert automatisch en u herkent de nieuwe standaardzoekmachine niet.
 • Wanneer je online surft, krijg je constant omleidingen, pop-ups en nieuwe tabbladen die zonder reden worden geopend.
 • Uw pc wordt steeds langzamer en het duurt veel langer dan normaal om uw computer op te starten nadat deze is uitgeschakeld of opnieuw is opgestart.
 • U kunt geen pop-upadvertenties en meldingen blokkeren die u vragen extra software te downloaden (waarschijnlijk ook malware).

Hoe Chromium te verwijderen als het legitiem is?

Als je de officiële versie van Chromium hebt en deze wilt verwijderen, kan het zijn dat deze niet lijkt te bestaan ​​wanneer je naar je map Apps of Add Remove Programs gaat. Dat komt omdat Chromium niet wordt verwijderd zoals bij gewone programma’s.

Eerste zichtbaar chroom

Voordat je Chromium van je systeem kunt verwijderen, moet je eerst de applicatie zichtbaar maken.

 1. Open in Windows 10 de Verkenner en selecteer de Weergave tabblad.

 2. Selecteer Opties.

  Het menu Opties in de Windows Verkenner.

  Als alternatief kunt u in Windows 10, 8 en 7 typen opties voor bestandsverkenner in de Windows-zoekbalk of het zoekvak en selecteer het in de zoekresultaten.

 3. In de Opties voor bestandsverkenner dialoogvenster dat wordt geopend, selecteert u de Weergave tabblad.

  Het tabblad Weergave van het dialoogvenster Mapopties in Windows.

 4. In de lijst onder Geavanceerde instellingen, selecteer de Radio knop naast Verborgen bestanden, mappen en stuurprogramma’s weergeven.

  De optie Verborgen bestanden weergeven in Windows.

 5. Selecteer Van toepassing zijn, dan OK om het dialoogvenster Opties voor bestandsverkenner te sluiten.

Chromium van uw systeem verwijderen

Zodra je de Chromium-map zichtbaar hebt gemaakt, zou het gemakkelijk moeten zijn om de legitieme versie van Chromium van je systeem te verwijderen.

 1. Open Verkenner en kies je C: rijden.

  De C: Rijd in WIndows.

 2. Selecteer Gebruikers > Uw naam.

  Het benoemde gebruikersbestand in Windows.

 3. Dubbelklik in het volgende scherm op App data om de AppData-map te openen om deze te openen.

  De AppData-map in Windows.

 4. Dubbelklik lokaal om die map te openen.

  De lokale map op Windows.

 5. Selecteer de Chroom map en druk op de Verwijderen toets op uw toetsenbord. Als dit een legitieme kopie van de Chromium-browser is, zou dat de browser en alle bijbehorende bestanden volledig moeten verwijderen.

  De Chromium-map op Windows.

  Mac-gebruikers moeten openen Vinder, Klik Toepassingen, zoek de app en sleep deze naar de Afval. Als je daar bent, klik dan met de rechtermuisknop op de Afval icoon en klik op Lege prullenbak om het volledig van uw systeem te verwijderen.

Hoe zich te ontdoen van Chromium Browser als het niet legitiem is?

Als u vermoedt dat de versie van Chromium op uw systeem niet de legitieme versie van Chromium is, moet u deze zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens in gevaar komen. Op elk systeem kunt u proberen de toepassing te verwijderen door naar Instellingen of Controlepaneel (of Vinder als je een Mac-gebruiker bent) en verwijder het uit de Programma’s of Apps bladzijde. Als de app daar niet verschijnt en de bovenstaande instructies niet werken, zijn hier een paar dingen die je kunt proberen:

 • Herstel uw systeem: Als je een systeemherstelpunt (voor Windows-computers) hebt ingesteld voordat je wist dat je de frauduleuze Chromium-browser had, kun je terugkeren naar die eerdere versie en het kan de malwareversie van Chromium verwijderen. Het is mogelijk dat u alle bestanden kwijtraakt die u op uw systeem hebt opgeslagen sinds het herstelpunt is gemaakt, dus maak een back-up van alles wat belangrijk voor u is voordat u met het systeemherstelproces begint.
 • Voer een antivirus- of antimalwarescan uit: Een goede antivirusscan zou het frauduleuze Chromium-virus van uw systeem moeten vinden en verwijderen. Als dit niet het geval is, kunt u proberen de malware van uw systeem te verwijderen zonder een antivirusprogramma, maar het is mogelijk dat u niet alles verwijdert en dat de problemen die u ondervindt opnieuw kunnen optreden.
 • Uw besturingssysteem verwijderen en opnieuw installeren: Dit is de nucleaire optie en het zou je laatste redmiddel moeten zijn. Als je hebt geprobeerd Chromium te de-installeren, het uit je applicaties te verwijderen of te verwijderen en een antivirus- of antimalware-applicatie te gebruiken, is een schone herinstallatie van je besturingssysteem wellicht de beste optie om van deze malware af te komen. Als u uw besturingssysteem opnieuw installeert, verliest u alles wat u op uw harde schijf hebt opgeslagen, en alle toepassingen die u hebt geïnstalleerd, dus zorg ervoor dat u een back-up maakt van alles wat belangrijk voor u is.