Skip to content

Clicky-toetsenborden lijken misschien cooler, maar ze zijn niet altijd beter

4 de augustus de 2022
IMG 6913 a02aa35edac94a18a5803877a754839f

Belangrijkste leerpunten

  • Mechanische toetsenborden zijn niet per se beter voor je polsen dan moderne, platte toetsenborden.
  • Pols- en handgezondheid komen neer op houding.
  • Mechanische toetsenborden zijn veel leuker dan saaie oude laptoptoetsenborden.

Mechanische toetsenborden zijn leuk, cool, aanpasbaar en perfect voor vervelende collega’s. Maar zijn ze eigenlijk beter om op te typen? Fans van kliktoetsenborden noemen vaak reactievermogen, positieve bediening (je weet precies wanneer een toetsaanslag is geregistreerd) en een algeheel comfortabeler en mogelijk ergonomisch voordeel. En typen op deze toetsenborden is een heel andere, boeiendere ervaring.

Maar is het objectief beter, of is het allemaal gewoon een kwestie van voorkeur en mening? “Of je nu een mechanisch toetsenbord of een toetsenbord in laptopstijl hebt, het is absoluut noodzakelijk dat je op gelijke hoogte met het toetsenbord zit en dat je onderarm, handen en vingers er ook allemaal op gelijk mee zijn,” Edna Golandskypedagoog en expert op het gebied van gezond typen, vertelde levensdraad via e-mail.

Het klikverschil

Als je nog nooit een mechanisch toetsenbord hebt gebruikt, zul je er waarschijnlijk een hekel aan hebben de eerste keer dat je het probeert. De toetsen zijn hoger, je moet ze verder duwen en er is dat onophoudelijke geklik. Je zult ook het gevoel hebben dat je helemaal opnieuw leert typen. Maar als je volhoudt, wordt je beloond met ofwel a) Geen verandering – je hebt er nog steeds een hekel aan, waarom gebruikt iemand deze verouderde rommel? Of b) Liefde. Waarom zou iemand die papperige, rubberen membraantoetsen blijven gebruiken nadat hij dit heeft geprobeerd?

Close-up op de toetsen van een clicky toetsenbord.

Er zijn een paar mechanische toetsenbordontwerpen, maar alle populaire gebruiken grote keycaps over een schacht omringd door een veer. De schakelaar zelf is een strook gebogen metaal die wordt gesloten als het lichaam van de toets naar beneden beweegt.

De schakelaar wordt geactiveerd voordat de toets naar beneden komt en geeft een positieve klik die u gemakkelijk door de vingers kunt voelen. Deze positieve bediening is misschien de reden waarom deze toetsenborden populair zijn bij zware typisten. Maar ze zijn ook populair bij hobbyisten. Er is een enorme aftermarket-accessoiremarkt (rubberen ringen om de klik te verminderen, aangepaste keycaps, met stof beklede USB-kabels, RGB-achtergrondverlichting en meer), en vooral, deze dingen zien er supercool uit, vooral in vergelijking met de gebruikelijke kantoor-drab eenheden die we gewend zijn.

Toen ik om opmerkingen vroeg over mechanische toetsenborden, was het meest populaire antwoord dat ze duurzaam zijn. En in mijn ervaring is dat waar. Ik heb een oude Filco Majestouch die na vele jaren intensief gebruik nog steeds goed gaat. In vergelijking met laptoptoetsenborden zijn deze mechanische versies vaak uitgebreider en bieden ze extra toetsen en functies.

Sommige, zoals het Das Keyboard, hebben zelfs knoppen die het volume of andere functies kunnen regelen. Maar zijn ze echt beter voor je dan Apple’s Magic Keyboards en vergelijkbare laptop-achtige ontwerpen?

De zaak tegen

De reden dat iemand RSI (repetitive strain injury) krijgt van welk toetsenbord dan ook, heeft te maken met zijn houding. Staan uw handen en armen in de juiste hoek om overbelasting te voorkomen? Druk je te hard, of knoei je op de een of andere manier met je pezen enzovoort?

Een kliktoetsenbord met achtergrondverlichting.

“De reden dat je zithoogte gelijk moet zijn met het toetsenbord, is dat wanneer je de vingers, hand en onderarmen beweegt, ze dit als een eenheid kunnen doen tijdens het typen”, zegt Golandsky.

“Dit is belangrijk omdat wanneer de vingers niet samen bewegen, we vaak kleine bewegingen maken, zoals draaien dat pijn in de pols veroorzaakt aan de zijkanten die helemaal tot aan de elleboog kan gaan, of krullen die spanning in vingers, handen, en armen.” Een nadeel van mechanische toetsenborden is in dit opzicht dat ze groter zijn dan toetsenborden in laptopstijl, zelfs als je echte laptops meetelt, met hun dikke lichamen. Onze bureaus zijn meestal al te hoog en dwingen ons om onze onderarmen naar boven te buigen.

Alles wat dit verergert, is slecht nieuws. Maar Bruce Whiting van The Keyboard Company heeft het idee dat als je gewoon achterover in je stoel leunt, je de hoek van je armen kunt openen en problemen kunt voorkomen. “Maar [with] juiste houding, je leunt niet en dus de hoogte van het toetsenbord is geen factor – dat is mijn theorie,” Whiting vertelde levensdraad via Twitter.

Uiteindelijk is het net als alles wat met je lichaam te maken heeft – het hangt van jou af. Sommige mensen schakelen over naar mechanische toetsenborden en zien hun RSI verdwijnen. Anderen vinden het misschien erger. Maar deze dingen worden zo populair dat je zoiets als de schattige nieuwe Q2 van Keychron kunt kopen voor slechts $ 149, en kijk waar al het gedoe om draait.