Skip to content

Cloudgaming en laptops zijn beter geworden op CES

10 de juli de 2021
lenovolegiongaminglaptop b75c8f12a619421d83a597ec6a789aca

CES 2021, de eerste virtuele show in de geschiedenis van de conventie, besteedde meer aandacht aan gaming, dat in 2020 enorm populair werd. Bedrijven onthulden indrukwekkende nieuwe laptops en monitoren die grote winsten beloven ten opzichte van de modellen van vorig jaar, en cloudgaming kwam eindelijk naar televisies.

Nieuwe laptops zorgen voor grote prestatiewinst

Gaming-laptops kregen een grote boost op CES 2021 toen Nvidia, AMD en Intel nieuwe mobiele hardware aankondigden. Jeff Fisher, senior vice-president van Nvidia GeForce, zei tijdens de presentatie van het bedrijf dat nieuwe mobiele hardware uit de RTX 3000-serie zal aankomen in “meer dan 70 laptops van elke OEM”. AMD’s CEO, Dr. Lisa Su, zei tijdens de CES-keynote van het bedrijf dat het “meer dan 150 ultradunne, gaming- en professionele notebooks” verwacht met nieuwe AMD-hardware in 2021. Intel had geen specifieke cijfers om te delen, maar de bedrijf heeft wel een quad-core “Special Edition” mobiele processor aangekondigd voor ultradunne gaming-laptops.

Chris Walker, corporate vice president en general manager van Intel’s Mobile Client Platforms Group, zei dat de CPU “een nieuw niveau van verbazingwekkende, meeslepende, meeslepende gameplay onderweg zal leveren”. Laptopfabrikanten volgden met de onthulling van nieuwe modellen. Razer toonde een nieuwe Blade 15-laptop aangedreven door Nvidia RTX 3000-serie GPU’s; MSI bracht de Stealth 15M, een superdunne gaming-laptop met Intel’s nieuwe quad-core gaming-CPU; en Asus onthulde de Asus ROG Zephyrus Duo 15 SE, een laptop met twee schermen met AMD Ryzen 9-processors en Nvidia RTX 3000-serie graphics. Je kunt verwachten dat deze laptops een aanzienlijke prestatieverbetering zullen leveren ten opzichte van modellen die in 2020 zijn verkocht. Vooral Nvidia’s RTX 3000-serie is een grote upgrade ten opzichte van de eerdere RTX 2000-serie. Jarred Walton, die een recensie schrijft van de GeForce RTX 3080 desktop graphics voor Tom’s Hardware, zei te verwachten “30% betere prestaties dan de uitgaande RTX 2080 Ti”, die aanzienlijk duurder was dan de RTX 3080 bij de lancering. De laptopvarianten van de RTX 3000-serie zullen niet zo snel zijn vanwege stroombeperkingen, maar zouden toch een aanzienlijke upgrade moeten zijn. De belangrijkste afhaalmaaltijd? Gamers die een nieuwe laptop kopen, moeten wachten tot de nieuwe modellen in februari arriveren, omdat ze de laptops van vorig jaar meteen overbodig maken.

Desktopgamers hebben nog steeds te maken met beschikbaarheidsproblemen

Nvidia's senior vice president Jeff Fisher met een GTX grafische kaart

Pc-gamers die op zelfgebouwde desktop-rigs spelen, hebben het afgelopen jaar met een groot probleem te maken gehad. De vraag naar desktop grafische kaarten, en in mindere mate, high-end desktop-CPU’s, is het aanbod drastisch overtroffen, waardoor de prijzen zijn gestegen. De prijstrendgrafieken van PCPartPicker laten zien dat elke desktop-grafische kaart van de huidige generatie boven de adviesprijs verkoopt. Zelfs oudere kaarten, zoals de Nvidia GTX 1660 Ti en AMD RX 580, verkopen vandaag voor meer dan begin 2020. CES 2021 bracht geen goed nieuws voor desktop-pc-gamers. Jeff Fisher van Nvidia, sprekend op de CES-aangrenzende presentatie van het bedrijf, zei: “Ampere is onze snelst verkopende architectuur ooit. We weten dat deze producten moeilijk te vinden zijn. Ik wil je bedanken voor je geduld terwijl we hard werken om de achterstand in te halen. .” Nvidia-vertegenwoordigers hebben soortgelijke berichten gebruikt in eerdere presentaties en het bedrijf heeft zich niet gecommitteerd aan precieze tijdschema’s voor een betere beschikbaarheid.

AMD is aantoonbaar in een nog slechtere positie. De CEO, Dr. Lisa Su, zei niets over de beschikbaarheid van zijn huidige grafische hardware op de CES 2021-keynote van het bedrijf, en kon alleen maar zeggen dat de volgende desktop grafische kaart van het bedrijf ergens in de eerste helft van 2021 zal aankomen. in de VS is er nog iets om je zorgen over te maken: de tarieven die door de regering-Trump worden opgelegd op goederen die in China zijn geassembleerd, worden van kracht. Deze zouden in 2019 van kracht worden, maar de regering-Trump heeft tot 2020 een uitzondering toegestaan. Dat is nu verlopen, waardoor een enorm tarief van 25% op veel goederen, inclusief grafische kaarten, wordt opgelegd. Verschillende bedrijven die grafische kaarten maken, waaronder Asus, EVGA en Zotac, hebben als reactie daarop de prijzen verhoogd. Dit is slecht nieuws voor iedereen die een desktop-pc bouwt. Hoog geprijsde desktop-pc-gaminghardware, gecombineerd met de lancering van nieuwe laptops op CES 2021, zou gamers naar laptops kunnen duwen, zelfs als ze liever op een desktop gamen.

Cloud Gaming komt eindelijk naar televisie

LG kondigt aan dat Google Stadia naar LG TV's komt

Laptops zijn echter niet het enige alternatief voor pc-gamers. Deze spelers kunnen zich ook wenden tot cloud gaming-services zoals Google Stadia en Nvidia’s GeForce Now. Fisher van Nvidia prees het succes van GeForce Now tijdens zijn presentatie en zei dat mensen “in 2020 meer dan 200 miljoen uur aan gameplay hebben gestreamd”. Hij herinnerde gamers ook aan Nvidia’s exclusieve samenwerking met The Game Awards afgelopen december, en de beschikbaarheid van Cyberpunk 2077. LG heeft ondertussen aangekondigd dat Google Stadia en Nvidia GeForce Now in 2021 naar LG-televisies komen. Dit is een primeur voor zowel Stadia als GeForce Now, die alleen beschikbaar was via externe hardware zoals Google’s Chromecast of Nvidia’s Shield TV. Door de app in een televisie te bundelen, werkt cloud-gaming direct uit de doos. Het is een grote stap voorwaarts voor gebruiksgemak dat cloud-gaming aantoonbaar nog toegankelijker maakt dan een gameconsole. Het belang van deze aankondiging wordt alleen maar vergroot door de beschikbaarheidsproblemen waarmee pc-gamers worden geconfronteerd. Naarmate de prijs van pc-gaming stijgt, zullen sommige spelers op zoek gaan naar meer betaalbare manieren om games te spelen. Nvidia’s GeForce Now is bijzonder goed gepositioneerd, aangezien de service pc-games speelt die mensen bezitten en toegang heeft tot RTX-raytracing. Bijvoorbeeld, gamers die hopen te spelen Cyberpunk 2077 met ray tracing ingeschakeld zal GeForce Now het enige alternatief zijn voor een gaming-pc.

De oorlog tegen latentie gaat door

Asus ROG Swift gaming-monitor

Nicole LaPointe Jameson, CEO van esports-organisatie Evil Geniuses, zei tijdens een rondetafelgesprek van Gaming In 2021 dat de “strijd om tot bijna nul latentie te komen de eeuwige reis van elke esports-speler is.” CES gaf spelers nieuwe manieren om dit probleem aan te pakken. Nvidia heeft vijf nieuwe monitoren aangekondigd met Nvidia Reflex-ondersteuning van Acer, AOC en Asus. Nvidia Reflex is een verzameling hardware en software waarmee gamers het verschil kunnen meten tussen een muisklik en het resultaat van die actie op het scherm. Reflex maakt het ook mogelijk voor games om latentiestatistieken weer te geven als ze worden bijgewerkt om de technologie van Nvidia te ondersteunen.

Alle vijf monitoren zijn high-refresh-schermen met verversingsfrequenties van 180 Hz en 360 Hz. Het 360 Hz-scherm, AOC’s AGON PRO 25, voegt zich bij een slanke maar groeiende lijst met opties van Alienware, Acer en Asus. Dit is de hoogste verversingssnelheid die beschikbaar is op een monitor, waarbij het scherm 360 keer per seconde wordt bijgewerkt. Dat is zes keer sneller dan een standaard 60Hz-monitor. De trend van hoge verversing en lage latentie is ook terug te vinden in laptops. Elke gaming-laptop die op CES 2021 werd getoond, had ten minste een 144Hz-scherm en 240Hz-schermen zijn nu gebruikelijk. Verschillende laptops, waaronder de Razer Blade 15 en Asus ROG Strix G-Series, hebben een 360Hz-scherm.

Nieuwe OLED- en mini-LED-monitoren zien er prachtig uit

Het is niet alleen de verversingssnelheid die verbetert. CES 2021 bracht ook goed nieuws voor pc- en consolegamers die snakken naar verbluffende beelden. LG Display, de business unit die beeldschermpanelen voor LG bouwt, heeft plannen onthuld om 42-inch OLED-panelen te bouwen. Een televisie die het paneel gebruikt, werd niet aangekondigd op CES 2021, maar de toevoeging van dit paneel aan de line-up van LG Display betekent dat dit jaar waarschijnlijk een 42-inch OLED-televisie zal verschijnen. Dat zou enorm nieuws zijn voor gamers die geen ruimte hebben voor grotere tv’s, aangezien de meeste 42-inch HDTV’s die tegenwoordig worden verkocht budgetmodellen zijn met op zijn best middelmatige beeldkwaliteit. LG kondigde ook de LG UltraFine 32EP950 4K OLED-monitor aan, die in 2021 in de winkels moet liggen.

ViewSonic kondigde zijn eigen opvallende display aan, de XG321UG. Dit 31,5-inch 4K, 144Hz-scherm met VESA DisplayHDR 1000-certificering wordt mogelijk gemaakt door een mini-LED-achtergrondverlichting met 1.152 lokale dimzones. Dat zou, indien goed geïmplementeerd, OLED-achtige contrastniveaus kunnen bieden. ViewSonic zegt dat de XG321UG deze zomer zal aankomen, hoewel de prijs nog niet bekend is. Breedbeeldmonitoren kregen ook wat liefde. LG en Dell hebben nieuwe 40-inch 21:9-schermen aangekondigd met een resolutie van 5.120 x 2.160. Dat komt neer op dezelfde pixeldichtheid als een 32-inch 4K-scherm, en het is de hoogste pixeldichtheid op elke ultrabrede monitor. Helaas hebben deze monitoren de standaard verversingssnelheid van 60 Hz, maar ze zullen aantrekkelijk zijn voor simulatiegamers die de voorkeur geven aan het bredere perspectief dat een 21:9-monitor biedt. Meer willen? Bekijk hier al onze verslaggeving van CES 2021.