Skip to content

Compatibiliteit met VPN en satelliet-internet

9 de augustus de 2021
GettyImages 132289164 59a083d522fa3a001033953f

Virtuele privénetwerken en satellietinternettechnologieën zijn niet ontworpen om samen te werken. Twee technische beperkingen van satellietinternetservice – hoge latentie en lage uploadsnelheid – hebben grote invloed op de prestaties van een VPN.

Technische beperkingen van satellietservice voor VPN

Virtuele privénetwerken vereisen een verbinding met hoge bandbreedte en lage latentie om efficiënt te kunnen functioneren. Satelliet-internetdiensten hebben normaal gesproken last van hoge latenties vanwege de lange afstand die satellietsignalen moeten afleggen. De meeste satelliet-internetdiensten hebben de neiging om een ​​lage upstream-bandbreedte te ondersteunen. Satellietbandbreedte voor uploads is veel langzamer dan voor downloads, en niet veel sneller dan die van inbelinternetdiensten. VPN’s vereisen een hoge bandbreedte voor zowel uploads als downloads.

Uitdagingen voor satelliet- en VPN-compatibiliteit

Ondanks deze beperkingen is het technisch mogelijk om de meeste VPN-oplossingen te gebruiken met de meeste satelliet-internetdiensten. De volgende waarschuwingen zijn van toepassing:

  • De algehele prestatie van een VPN-verbinding via satelliet is slecht. VPN via satelliet werkt vaak met de snelheid van een inbelverbinding.
  • Satellietproviders bieden over het algemeen geen technische ondersteuning of servicegaranties aan VPN-gebruikers.
  • Satellietproviders gebruiken gewoonlijk een prestatieverhogende techniek genaamd IP-spoofing als onderdeel van hun service. Deze IP-spoofing verstoort het vermogen van uw computer om VPN-verbindingen tot stand te brengen. Om VPN’s met satellietinternet te laten werken, moet de provider een voorziening hebben om IP-spoofing voor VPN-verbindingen te omzeilen.
  • Dezelfde compatibiliteitsproblemen die bestaan ​​tussen VPN’s en persoonlijke firewalls, en tussen VPN’s en software voor het delen van internetverbindingen, gelden voor satellieten als voor andere soorten internetdiensten.

Raadpleeg de satellietprovider om te bepalen of een bepaalde VPN-client of -protocol werkt met een satellietservice. Hoewel ze mogelijk geen technische ondersteuning bieden, vermelden providers meestal algemene compatibiliteitsinformatie over VPN’s op hun websites. Beperkingen kunnen variëren, afhankelijk van het pakket waarop u zich abonneert. Zakelijke of telecomdiensten bieden bijvoorbeeld doorgaans meer VPN-ondersteuning dan residentiële diensten.