Skip to content

Component of coax: betere geluidssystemen voor auto’s bouwen

3 de juli de 2021
GettyImages 157674021 56d8eaa15f9b5854a9c5ef96

Coaxiaal of volledig bereik en component zijn de twee brede categorieën luidsprekers die kunnen worden gebruikt bij het bouwen of upgraden van geluidssystemen voor auto’s. Het meest voorkomende type is de coaxiale luidspreker, die te vinden is in vrijwel elk OEM-autostereosysteem dat van de band rolt. Deze luidsprekers bevatten elk meer dan één driver, waardoor ze een breed scala aan audiofrequenties kunnen produceren. Componentluidsprekers komen minder vaak voor, maar audiofielen vertrouwen er doorgaans op bij het bouwen van hoogwaardige auto-audiosystemen. Deze luidsprekers bestaan ​​elk uit een enkele driver, dus ze zijn ontworpen om alleen hoge, middentonen of lage tonen te produceren.

Wat zijn componentluidsprekers?

Het bereik van het menselijk gehoor is ongeveer 20 tot 20.000 Hz, en dat spectrum wordt over het algemeen opgedeeld in een handvol verschillende categorieën als het gaat om luidsprekertechnologie. Componentluidsprekers verwerken elk een enkel deel, of onderdeel, van dat bereik. De hoogste frequenties worden gecreëerd door tweeters, de laagste door woofers, en middentonenluidsprekers passen tussen die uitersten. Omdat componentluidsprekers elk slechts één conus en één driver bevatten, passen ze netjes in die categorieën.

Tweeters

Deze luidsprekers bestrijken het hoge einde van het audiospectrum van ongeveer 2.000 tot 20.000 Hz. Er wordt veel aandacht besteed aan bas, maar hoogwaardige tweeters spelen vaak een belangrijke rol bij het invullen van een audio-soundscape. Deze luidsprekers zijn vernoemd naar het hoge getweet van vogels.

Middenbereik

Het middenbereik van het hoorbare spectrum bestaat uit geluiden die vallen tussen 300 en 5.000 Hz, dus er is enige overlap tussen middentonenluidsprekers en tweeters.

Woofers

Diepe bas, die in het bereik van ongeveer 40 tot 1.000 Hz valt, wordt afgehandeld door woofers. Er is ook enige overlap tussen woofers en middentonenluidsprekers, maar middentonen zijn meestal niet in staat om de hondachtige inslagen te produceren die woofers hun naam geven. Er zijn ook een paar speciale componentluidsprekers die extra natuurgetrouwheid kunnen bieden aan de uitersten van het audiospectrum.

Super Tweeters

Deze luidsprekers zijn soms in staat om ultrasone frequenties te produceren die buiten het normale bereik van het menselijk gehoor liggen, en hun lagere uiteinden zijn aanzienlijk hoger dan de 2.000 Hz die reguliere tweeters aankunnen. Hierdoor kunnen supertweeters hogere frequenties produceren zonder enige vervorming.

Subwoofers

Net als supertweeters zijn subwoofers ontworpen om geluid van hogere kwaliteit te leveren aan het ene uiteinde van het audiospectrum. Subwoofers van consumentenkwaliteit werken doorgaans in een bereik van 20 tot 200 Hz, maar professionele geluidsapparatuur kan worden beperkt tot frequenties onder 80 Hz.

Wat zijn coaxiale luidsprekers?

Coaxiale luidsprekers worden vaak “full-range” luidsprekers genoemd omdat ze zijn ontworpen om een ​​groter bereik aan audiofrequenties van een enkele eenheid weer te geven. Deze luidsprekers bevatten dezelfde typen stuurprogramma’s die worden aangetroffen in componentluidsprekers, maar ze zijn gecombineerd om geld en ruimte te besparen. De meest voorkomende configuratie is een woofer met daarop een tweeter, maar er zijn ook 3-weg coaxiale luidsprekers die een woofer, middentonen en tweeter bevatten. Coaxiale autoluidsprekers werden begin jaren zeventig geïntroduceerd en de meeste OEM-autoradiosystemen maken nu gebruik van luidsprekers met een volledig bereik, aangezien het ontwerp van het OEM-autoaudiosysteem doorgaans prioriteit geeft aan kosten boven kwaliteit. Deze luidsprekers zijn ook verkrijgbaar bij verschillende leveranciers van aftermarket-autoradio’s, en het vervangen van fabrieksautoluidsprekers door hoogwaardige aftermarket-eenheden is meestal de meest kosteneffectieve auto-audio-upgrade die beschikbaar is.

Welke zijn beter in auto’s?

Component- en coaxiale luidsprekers hebben elk voor- en nadelen, dus er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat beter is. Enkele van de sterke punten van elke optie zijn:

Coaxiale luidsprekers met volledig bereik:

  • Minder duur
  • Directe pasvorm
  • Geen crossovers nodig

bestanddeel:

  • Superieure geluidskwaliteit
  • Meer maatwerk

Component-luidsprekers zijn onmiskenbaar beter in termen van geluidskwaliteit, maar full-range luidsprekers zijn goedkoper en gemakkelijker te installeren. Aangezien de meeste OEM-systemen luidsprekers met een volledig bereik gebruiken, is upgraden meestal een kwestie van gewoon nieuwe luidsprekers plaatsen. Als budget of installatiegemak voorop staan, dan zijn full-range luidsprekers de beste keuze. Hoogwaardige luidsprekers met een volledig bereik zijn misschien niet in staat om componentluidsprekers te evenaren of te verslaan, maar ze kunnen nog steeds een goede luisterervaring bieden. Componentluidsprekers bieden echter een veel grotere mogelijkheid voor maatwerk. Naast het feit dat componentluidsprekers een betere geluidskwaliteit bieden, kan elke luidspreker afzonderlijk worden gepositioneerd om de ideale soundscape voor een bepaald voertuig te creëren. Als geluidskwaliteit belangrijker is dan budget of tijd, dan zijn componentluidsprekers de juiste keuze.