Skip to content

Cortana gebruiken in de Microsoft Edge-browser

11 de augustus de 2021
GettyImages 81736715 57754d515f9b585875799ea3 63561c85bb9940f09224c995eceea3d3

Cortana, de virtuele assistent die is geïntegreerd in Windows 10, helpt u bij het voltooien van taken door opdrachten in de microfoon van een computer te typen of uit te spreken. Het inschakelen van Cortana-instellingen in de browser in de Microsoft Edge-webbrowser biedt nog meer voordelen. De instructies voor dit artikel zijn van toepassing op Cortana in Windows 10 met Microsoft Edge versie 80 of eerder. De Cortana-functie is nog niet geport naar Microsoft Edge Chromium.

Voordelen van het gebruik van Cortana met Microsoft Edge

Van het instellen van herinneringen in uw agenda tot het ontvangen van de laatste updates over uw favoriete sportteam, Cortana fungeert als een persoonlijke secretaresse. Met de digitale helper kunt u ook verschillende functies uitvoeren binnen het Windows-besturingssysteem, zoals het starten van een applicatie of het verzenden van een e-mail. Een ander voordeel dat Cortana biedt, is de mogelijkheid om te communiceren met Microsoft Edge. U kunt zoekopdrachten indienen, webpagina’s starten en opdrachten verzenden of vragen stellen zonder de huidige webpagina te verlaten. Dit wordt gedaan via de Cortana-zijbalk, die zich in de browser bevindt.

Cortana activeren in Windows 10

Voordat u Cortana in Microsoft Edge kunt gebruiken, moet u het in het besturingssysteem activeren. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

 1. Selecteer in de Windows-werkbalk de Windows zoeken icoon.

 2. Typ bij zoeken Cortana. Er verschijnt een witte cirkel in de Windows-werkbalk.

  Windows 10 met Cortana-pictogram gemarkeerd

 3. Windows leidt u door het activeringsproces. Cortana gebruikt persoonlijke gegevens, zoals locatiegeschiedenis en agendagegevens, dus u moet zich aanmelden voordat u doorgaat.

 4. Selecteer op de Windows-werkbalk de Cortana pictogram (de witte cirkel) om vragen te stellen of zoekopdrachten uit te voeren.

Spraakherkenning gebruiken

Hoewel u Cortana kunt gebruiken door in het zoekvak te typen, maakt de spraakherkenningsfunctionaliteit het gemakkelijker. Er zijn twee manieren om verbale commando’s in te dienen.

 1. De eerste methode omvat het selecteren van de Cortana pictogram in de Windows-werkbalk. Eenmaal geselecteerd, zou de begeleidende tekst moeten lezen Luisteren. Op dit punt kunt u de opdrachten of zoekopdrachten uitspreken die u naar Cortana wilt verzenden.

  Praat met de Cortana-knop op het Windows-bureaublad

 2. De tweede methode is eenvoudig, maar moet worden ingeschakeld voordat deze toegankelijk wordt. Selecteer de Cortana icoon.

  Praat met de Cortana-knop op het Windows-bureaublad

 3. Selecteer in het Cortana-venster Instellingen.

  Pictogram Cortana-instellingen

 4. Selecteer Praat met Cortanaen schakel vervolgens in Hey Cortana.

  Inschakelen Hey Cortana

 5. Eenmaal geactiveerd, geeft u Cortana de opdracht om op iedereen of alleen op uw stem te reageren. Nadat je deze functie hebt ingeschakeld, luistert de spraakgestuurde app naar je commando’s zodra je het zegt Hey Cortana.

Cortana inschakelen om te werken in Microsoft Edge

Nadat u Cortana in Windows 10 hebt geactiveerd, schakelt u het in Microsoft Edge in. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

 1. Open een Microsoft Edge-browservenster.

 2. Selecteer de Meer acties pictogram, weergegeven door drie stippen.

  Edge-menu met drie stippen

 3. Selecteer Instellingen.

  Icoon voor Edge-instellingen

 4. Selecteer in de zijbalk Geavanceerd.

  Geavanceerde instellingen in Edge

 5. Onder Cortana, aanzetten Laat Cortana me helpen in Microsoft Edge.

  Laat Cortana me helpen in Edge

De gegevens beheren die Cortana en Microsoft Edge genereren?

Net als de cache worden cookies en andere gegevens lokaal opgeslagen terwijl u op internet surft, de browse- en zoekgeschiedenis worden opgeslagen op uw harde schijf, in de Notebook en soms op het Bing-dashboard (afhankelijk van uw instellingen) wanneer u Cortana gebruikt met Microsoft Edge. Volg de instructies in onze Microsoft Edge-zelfstudie over privégegevens om de browse- en zoekgeschiedenis die op uw harde schijf is opgeslagen te beheren of te wissen. Voer de volgende stappen uit om de zoekgeschiedenis die in de cloud is opgeslagen te verwijderen:

 1. Keer terug naar de Cortana-instellingen.

 2. Selecteer in de zijbalk Rechten.

  Cortana-machtigingen in menu

 3. Selecteer Verander wat Cortana over mij weet in de cloud.

  verander wat Cortana over mij weet in de cloud

 4. In Wat Cortana over jou weet, selecteer Duidelijk.

  Cortana-instellingen met de knop Wissen gemarkeerd