Skip to content

Cortana uitschakelen in Windows 10

17 de juli de 2021
turnoffcortana 5b0ef37a0e23d90036f6df75

Wat te weten

 • Tijdelijk uitschakelen: Open Cortana > selecteer drie verticale stippen > Instellingen > uitschakelen Toetsenbord sneltoets > pc opnieuw opstarten.
 • Open Cortana opnieuw > Instellingen > Spraakactivering > Machtigingen voor stemactivering > uitschakelen Laat Cortana reageren op het trefwoord ‘Cortana’.
 • Permanent uitschakelen: gebruik de Register-editor om een ​​nieuwe sleutel te maken. Hernoemen DWORD (32-bits) waarde naar ToestaanCortana en stel de waarde in op 0.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Cortana tijdelijk en permanent kunt uitschakelen in Windows 10. Aanvullende informatie behandelt hoe u kunt voorkomen dat Cortana uw zoekgewoonten en geschiedenis vastlegt en opslaat.

Cortana tijdelijk uitschakelen?

Als Cortana soms wordt geactiveerd wanneer u dat niet wilt, maar u wilt het toch handmatig kunnen activeren, moet u er eerst voor zorgen dat Cortana niet op uw stem reageert:

 1. Selecteer in de taakbalk de Cortana pictogram (kleine cirkel) om het te openen.

 2. Selecteer in de linkerbovenhoek van de Cortana-app de drie verticale stippen.

  Selecteren om het menu in de Cortana-app te openen.

 3. Selecteer Instellingen.

  Instellingen selecteren in de Cortana-app in Windows 10.

 4. Selecteer Toetsenbord sneltoets.

  Sneltoetsinstelling selecteren in Cortana in Windows 10.

 5. Uitschakelen Toetsenbord sneltoets. U moet uw pc opnieuw opstarten om de wijzigingen toe te passen.

  De instelling van de sneltoets in Cortana uitschakelen.

 6. Herhaal stap 1-3 na het opnieuw opstarten. Selecteer Spraakactivering.

  De instelling Spraakactivering selecteren in Cortana.

 7. Selecteer Machtigingen voor stemactivering.

  Stemactiveringsmachtigingen selecteren in Cortana.

 8. Uitschakelen Laat Cortana reageren op het trefwoord ‘Cortana’.

  Spraakactivering uitschakelen voor Cortana.

Voor de meeste gebruikers is het uitschakelen van de mogelijkheid van Cortana om automatisch te reageren op een spraakopdracht of een sneltoets op het toetsenbord voldoende. Dit voorkomt dat Cortana ooit per ongeluk wordt geactiveerd, maar het heeft geen invloed op uw zoekervaring en alles blijft normaal werken.

Cortana permanent uitschakelen met behulp van het Windows-register

Cortana is sterk geïntegreerd in de zoekfunctionaliteit van Windows 10, dus het volledig uitschakelen ervan kan van invloed zijn op uw gebruikerservaring. Desalniettemin kunnen gebruikers van Windows 10 Home Edition Cortana uitschakelen met de Register-editor. Gebruikers van Windows 10 Pro en Enterprise kunnen de Register-editor of Groepsbeleidsbeheer gebruiken. Nadat u een systeemherstelpunt hebt gemaakt en u absoluut zeker weet dat u Cortana permanent wilt uitschakelen, moet u de Register-editor openen: Het uitschakelen van Cortana via de Windows Register-editor is vaak onomkeerbaar, tenzij u een schone installatie uitvoert van Windows 10.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de ramen icoon en selecteer Rennen om de opdrachtprompt te openen. U kunt ook de sneltoets gebruiken ramen+R.

  Klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram en selecteer Uitvoeren om de opdrachtprompt te openen.

 2. Type regedit en druk op Enter. Als een venster Gebruikersaccountbeheer (UAC) verschijnt, selecteert u: Ja verder gaan.

  Typ regedit en druk op Enter op het toetsenbord.

 3. Navigeren naar HKEY_Local_Machine > SOFTWARE > Beleid > Microsoft > ramenen klik vervolgens met de rechtermuisknop op de ramen map en selecteer Nieuw > Sleutel.

  1626547351 308 Cortana uitschakelen in Windows 10 SOFTWARE > Beleid > Microsoft > Windows, klik met de rechtermuisknop op de Windows-map en selecteer Nieuw > Sleutel.” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-61″ >

 4. Geef de nieuwe map een naam Windows Zoeken.

  Geef de nieuwe map de naam Windows Search.

 5. Klik met de rechtermuisknop op de Windows Zoeken map en selecteer Nieuw > DWORD (32-bits) waarde.

  1626547352 265 Cortana uitschakelen in Windows 10 DWORD (32-bits)-waarde.” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-69″ >

 6. Geef het nieuwe bestand een naam ToestaanCortana.

  Noem het nieuwe bestand AllowCortana

 7. Dubbelklik op de ToestaanCortana bestand om het te openen, stel de waarde in op 0en selecteer vervolgens OK.

  Dubbelklik op AllowCortana, stel de waarde in op 0 en selecteer vervolgens OK.

 8. Sluit de Register-editor en start uw computer opnieuw op.

Cortana permanent uitschakelen in de Groepsbeleid-editor

Hoewel gebruikers van Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise Cortana kunnen uitschakelen via de Register-editor, hebben ze een andere optie die een beetje veiliger is. Cortana uitschakelen met behulp van de Groepsbeleid-editor: Voordat u de methoden Register-editor of Groepsbeleid-editor gebruikt, kunt u overwegen een systeemherstelpunt in te stellen. Uw systeem kan onstabiel worden of zelfs niet opstarten als u een fout maakt.

 1. druk op ramen+R om de opdrachtprompt te openen, typt u gpedit.msc in de opdrachtregel en druk vervolgens op Enter. Als een venster Gebruikersaccountbeheer (UAC) verschijnt, selecteert u: Ja verder gaan.

  Druk op Windows + R om de opdrachtprompt te openen, typ gpedit.msc in het vak en druk vervolgens op Enter.

 2. Navigeren naar computer configuratie > administratieve sjablonen > Windows-componenten > Zoekenen dubbelklik vervolgens op Cortana toestaan in het rechterdeelvenster.

  1626547352 864 Cortana uitschakelen in Windows 10 Beheersjablonen > Windows-componenten > Zoeken en dubbelklik vervolgens op Cortana toestaan ​​in het rechterdeelvenster.” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-96″ >

 3. Selecteer Gehandicapten selecteer vervolgens OK.

  Selecteer Uitgeschakeld en selecteer vervolgens OK

 4. Sluit de Groepsbeleid-editor en start uw computer opnieuw op.

Als u Cortana in de toekomst wilt inschakelen, volgt u de bovenstaande stappen, maar stelt u de Cortana toestaan instellen op Ingeschakeld.

Cortana weer inschakelen als u het hebt uitgeschakeld via Regedit

Als u van gedachten verandert over het uitschakelen van Cortana, of als er iets misgaat, is de eenvoudigste manier om Cortana weer in te schakelen een systeemherstelpunt te gebruiken. U kunt ook proberen terug te gaan naar de Register-editor en de ToestaanCortana bestand dat u hebt gemaakt.

Hoe u kunt voorkomen dat Cortana uw zoekgewoonten en geschiedenis vastlegt en opslaat?

Sommige gebruikers maken zich zorgen over de privacy van Cortana en Microsoft die hun zoekgeschiedenis en -gewoonten in de cloud bijhouden. Het volledig uitschakelen van Cortana is een manier om met dit probleem om te gaan, of u kunt elke instelling uitschakelen waarmee Cortana informatie over u kan vastleggen en opslaan:

 1. Type Machtigingen en geschiedenis in het Windows-zoekvak en druk op Enter.

  Typ machtigingen en geschiedenis in het Windows-zoekvak en selecteer Machtigingen en geschiedenis.

 2. Scroll naar beneden naar Geschiedenis en zet uit Zoekgeschiedenis op dit apparaat. Selecteer Zoekgeschiedenis van apparaat wissen om de zoekgeschiedenis van Cortana te wissen.

  Selecteer Zoekgeschiedenis op dit apparaat.

 3. In de Zoek een instelling zoeken, voer in instellingen voor spraakprivacy en selecteer Instellingen voor spraakprivacy.

  Zoeken naar privacy-instellingen voor spraak,

 4. Uitschakelen Gebruik uw stem voor dicteren en andere apps met de online spraakherkenningstechnologie van Microsoft.

  Online spraakherkenningsschakelaar.

Cortana blijft op uw computer geïnstalleerd, maar kan op geen enkele manier informatie verzamelen, aan Microsoft rapporteren of met u communiceren. Als je Cortana in de toekomst wilt gebruiken, verander dan alle instellingen terug naar de Aan positie.