Skip to content

Dali Oberon 5 recensie

19 de november de 2022
1LW4118377 DaliOberon5 HeroSquare f8d9addfecf44f78a4991f8adb03843d

Dali Oberon5

Wat we leuk vinden

 • Fantastisch geluid
 • Verrassend compact
 • Mooi ontwerp

Wat we niet leuk vinden

 • Enigszins duur
 • Midden op de weg efficiëntie

De Dali Oberon 5 is een mooi ogende, mooi klinkende en opvallend ruimtebewuste vloerspeaker.

4.7

Dali Oberon5

Dali Oberon5

in dit artikel

Toen ik voor het eerst de Dali Oberon 5-vloerluidsprekers in handen kreeg, wilde ik dat ze geweldig klonken. Het zijn naar mijn mening enkele van de meer verfijnde vloerluidsprekers, en ze nemen niet al te veel ruimte in beslag, waardoor ze ook een geweldige optie zijn voor appartementen. Gelukkig voor mij, en misschien ook voor jou, klinken de Oberon 5’s niet alleen goed, ze klinken fantastisch. Ondanks hun kleine voetafdruk produceren deze luidsprekers een indrukwekkend geluidsbeeld met voortreffelijke details over hun hele bereik. Ze zijn ook niet buitengewoon moeilijk aan te sturen – hun gevoeligheid van 88 dB en een nominale impedantie van 6 ohm betekenen dat de meeste versterkers geen moeite zullen hebben om deze luidsprekers tot leven te brengen. Combineer ze met een meer prestigieuze versterker en je krijgt een verhoudingsgewijs betere ervaring, maar het is prettig dat het instappunt zo toegankelijk is. De wereld van Hi-Fi staat niet bekend als de meest benaderbare. Het staat er ook om bekend dat het moeiteloos elk budget opslokt dat je ervoor wilt reserveren. De Dali Oberon 5 is zeker niet het minste geld dat u aan een paar luidsprekers kunt uitgeven, maar het is ook mijlenver verwijderd van de duurdere keuzes. Laten we eens kijken naar de keuzes die Dali heeft gemaakt met de Oberon 5 en kijken of ze deze beslissingen effectief vereenvoudigen voor de potentiële koper.

Ontwerp: Elegant vloermodel

De Dali Oberon 5 krijgt hoge cijfers voor zijn elegante vloerstaande ontwerp. Het model dat we hebben getest, kwam in de Light Oak-uitvoering, maar afhankelijk van de kamer waarin je ze plaatst, kun je in plaats daarvan kiezen voor Black Ash, Dark Walnut of White. Ik kan niet rechtstreeks met deze versieringen spreken, maar als ze zoiets zijn als degene die ik heb besproken, staat je een traktatie te wachten. De luidsprekers zelf meten slechts 32,6×6,3×11,1 inch (HWD) en zitten bovenop een paar zeer stevige metalen voetjes. Vergelijk deze afmetingen met die van een andere populaire vloerstaande luidspreker zoals de Klipsch RP-5000F, die 36,1 x 8,2 x 14,4 inch meet, om een ​​idee te krijgen van hoe klein ze zijn. De RP-5000F zijn al niet de grootste vloerluidsprekers om mee te beginnen, en de Oberon 5’s zijn in elke dimensie aanzienlijk kleiner. In de praktijk betekent dit dat veel mensen die dachten dat ze geen ruimte in hun kamer hadden voor een mooi paar vloerspeakers toch geluk zouden kunnen hebben.

Ze klinken geweldig bij het luisteren naar muziek, maar ze leveren ook een wereldschokkende bas tijdens momenten van dramatische spanning in televisieshows en films. De kasten voelen erg dicht en stijf aan, wat waarschijnlijk je eerste ervaring zal zijn wanneer je ze voor het eerst uit de doos haalt. Ze zijn gemaakt van machinaal bewerkte MDF-plaat met een hoge dichtheid en aan de buitenkant gedrapeerd in vinyl voor de afwerking. Als je ze zou openbreken, zou je een reeks verstevigingen aan de binnenkant van de kast opmerken, die waarschijnlijk bijdragen aan hun solide, dichte gevoel. De luidsprekers zelf bestaan ​​uit twee 5,25-inch houtvezel SMC-gebaseerde woofers en een 29 mm lichtgewicht soft dome-tweeter. Dit wordt natuurlijk afgedekt door het grijze frontrooster, dat ongeveer tweederde van de luidspreker bedekt. Aan de achterkant van de Oberon 5 vind je een basreflexpoort op het onderste derde deel van de toren, en helemaal onderaan de enkeldraads, banaanstekkervriendelijke verbindingsingangen.

Dali Oberon5

Geluidskwaliteit: Verbazingwekkende audio en scherpe weergave

De Dali Oberon 5 presteert een bewonderenswaardige prestatie: hij levert een heldere, heldere geluidsweergave met behoud van een groots, vol geluid. Als je bang was dat het kleiner maken van je vloerluidspreker zou leiden tot een zwakkere basweergave en een “kleiner” geluid, jongen, dan heb ik nieuws voor je. Mijn grootste zorg tijdens het testen van deze luidsprekers in mijn huis was of mijn buren de politie zouden bellen. Ze klinken geweldig bij het luisteren naar muziek, maar ze leveren ook een wereldschokkende bas tijdens momenten van dramatische spanning in televisieshows en films.

Ze klinken geweldig bij het luisteren naar muziek, maar ze leveren ook een wereldschokkende bas tijdens momenten van dramatische spanning in televisieshows en films. Voor het testen van muziek begon ik met het album Screws van Nils Frahm. Het is een solo-pianoalbum dat is opgenomen met een enkele condensatormicrofoon, en het laat elke kleine onvolkomenheid achter die je normaal niet hoort in een uiteindelijke opname. Je kunt het geluid horen van de hamers die op de snaren slaan, dolende kreken als de voet van de muzikant het sustainpedaal indrukt en weer loslaat – jij tenminste met een degelijk paar luidsprekers of een koptelefoon. De Oberon 5 had er geen probleem mee om al deze details naar voren te brengen, wat een warme, intieme luisterervaring opleverde die aanvoelde als een live optreden. De Oberon 5 is natuurlijk niet alleen bedoeld om op peinzende stille ochtenden naar delicate pianomuziek te luisteren, dus ging ik vervolgens in de tegenovergestelde richting en luisterde naar Olivers langzame, pittige elektronische muziektrack Mechanical en Joe Hertz’ I Owe You. Beide hebben een zeer strakke, precieze bas, en de Oberon 5 behandelde ze moeiteloos. Als je van plan bent de Oberon 5 in je thuisbioscoopopstelling te gebruiken, kan ik zeker zeggen hoe blij ik ook was met zijn prestaties in deze rol. Het grootste probleem dat u kunt tegenkomen, is dat veel films en shows een enorm dynamisch bereik hebben in vergelijking met de meeste muziek van tegenwoordig, dus het verschil tussen gefluister en explosies zal extreem groot zijn. Dit is geweldig voor een nauwkeurige, meeslepende luisterervaring en verschrikkelijk als je het bijvoorbeeld probeert te onderdrukken omdat iemand in je huis slaapt.

Dali Oberon5

Prijs: vrij hoog – misschien nadelig

De Dali Oberon 5 is meestal als paar te vinden tussen de $ 1099 en $ 1199. Er is geen ontkomen aan, dit is niet goedkoop voor zijn categorie, en Dali heeft hier te maken met zeer zware concurrentie. Ik veronderstel dat dit niet ongelooflijk verrassend zou moeten zijn, aangezien deze luidsprekers ook beter presteren dan de meeste van hun concurrenten. Desalniettemin zullen veel mensen net zo tevreden zijn met het geluid en het ontwerp van een van de directe rivalen van de Oberon 5, zoals de Klipsch RP-5000F of Q Acoustic 3050i. Deze luidsprekers klinken ook geweldig en zijn verkrijgbaar voor honderden dollars minder, maar ze nemen ook veel meer ruimte in beslag dan de Oberon 5.

Dali Oberon 5 versus Klipsch RP-5000F

Degenen met kleinere budgetten en grotere kamers kunnen ook de Klipsch RP-5000F overwegen (zie op Amazon) – een geweldig klinkende vloerluidspreker op zich. De RP-5000F is aanzienlijk dieper en hoger dan de Oberon 5, maar ze zijn online voor bijna de helft te vinden. Bovendien is de RP-5000F aanzienlijk gevoeliger, met 96dB @ 2,83V / 1m vergeleken met de meer gemiddelde 88dB van de Oberon 5. Dit betekent dat je aanzienlijk minder stroom nodig hebt om de Klipsch-luidsprekers aan te sturen – een groot potentieel voordeel, afhankelijk van je versterker. Dit is ook niet uniek voor de RP-5000F. Energie-efficiëntie is een constant refrein geweest in de geschiedenis van Klipsch. Ter verdediging van Dali zijn de Oberon 5’s kleiner, bieden ze over het algemeen meer duidelijkheid en kunnen ze worden gekocht in een aantal verfijnd ogende uitvoeringen. Het is echter geen gemakkelijk gevecht, en zeker veel voor kopers om over na te denken.


Eindoordeel

Een kleine triomf van een vloerstaande luidspreker. De Dali Oberon 5 is centimeter voor centimeter de beste vloerluidspreker waar ik naar heb mogen luisteren. De Deense fabrikant heeft fantastisch werk geleverd door een prachtig ontwerp en een indrukwekkend geluid te combineren met een ruimtebesparend pakket. Dat gezegd hebbende, de prijs is hoog en sommigen zijn misschien niet bereid hun budget te verhogen om Dali te ontmoeten, vooral met een zeer competitief veld.

Specificaties

 • productnaam

  Oberon 5


 • Productmerk

  Dali

 • SKU

  B07H2NNQT7

 • Prijs

  $ 1.199,00


 • Publicatiedatum

  november 2018

 • Gewicht

  23,8 pond.

 • Productafmetingen

  17,91 x 13,78 x 37,01 inch.


 • Frequentiebereik

  39-26.000 Hz

 • Gevoeligheid

  88dB

 • Nominale impedantie

  6 ohm


 • Aanbevolen versterkervermogen

  30-150W

 • Bestuurder met hoge frequentie

  1 x 1,14 inch, zacht textiel koepeldiafragma

 • Bestuurder met lage frequentie

  2×5.25″, houtvezelkegelmembraan


 • Verbinding ingang

  Enkele draad