Skip to content

‘D&D: Dark Alliance’ liet me hacken, hakken en geeken

22 de mei de 2023
dark alliance 1200x630 960011ba840049969be6cb16abcc3fe0

Belangrijkste leerpunten

  • Dungeons & Dragons: Duistere Alliantie is een third-person actie-RPG die online coöp voor vier spelers ondersteunt.
  • Het is een spirituele opvolger van die uit 2001 Baldur’s Gate: Duistere Alliantie en het vervolg ervan.
  • Het behoudt de hack-and-slash-gevechten en de lus van plunderen en nivelleren van zijn voorgangers, terwijl een aantal nieuwe elementen worden geïntroduceerd.

Dungeons & Dragons: Duistere Alliantie heeft tot doel de hack-and-slash-magie van klassieke actie-RPG’s te heroveren en tegelijkertijd een eigentijdse draai aan het genre te geven. Fans van Baldurs Gate: Duistere Alliantie en het vervolg mist nog steeds het opruimen van kerkers, het verzamelen van buit en het verslaan van enorme bazen samen met een coöppartner. Terwijl die klassiekers uit het PlayStation 2-tijdperk de afgelopen 20 jaar behoorlijk wat navolgers hebben gezien, Dungeons & Dragons: Duistere Alliantie is de eerste echte spirituele opvolger. Wederom gaan spelers de diepten in van gevaarlijke omgevingen met een D&D-thema, op zoek naar goud, uitrusting en problemen van elke lelijke die hun pad kruist. Duistere Alliantie ondersteunt ook online coöp voor vier spelers en belooft in de nabije toekomst lokale coöp voor twee spelers, een favoriet bij fans van de originele games. Het bevat ook een nieuwe over-de-schouderweergave van de actie die veel mooier is, en laat deze frisse versie mooi zien.

Partij van Vier

Ik kreeg onlangs te pakken een klein stukje van Duistere Alliantie van achter de dubbele kromzwaard van Drizzt, de Dark Elf van de vier beschikbare personages. Ik moest een smidse van koboldachtige wezens opruimen en kwam al snel terecht in een bevredigende gameplay-groove.

Screenshot van 'D&D: Dark Alliance'

Naast de verwachte lichte en zware aanvallen, heeft Drizzt een ontwijkende aanvalsbeweging en enkele speciale vaardigheden. Combo’s aan elkaar koppelen, flipperen tussen slechteriken en stapels lijken in mijn kielzog achterlaten was enorm bevredigend. Hoewel deze strategie om knopen door te hakken me goed van pas kwam tegen de goblin-hordes, lukte het niet helemaal toen een paar Verbeeg zich bij de strijd voegden. De torenhoge, trolachtige beesten waren niet bijzonder snel, maar dat weerhield hun enorme vuisten er niet van om me één te maken met het vuur en de zwavel. Gelukkig was een van mijn coöppartners een vrouwelijke boogschutter gewapend met met vuur doordrenkte pijlen. Nadat ze de Verbeeg vanaf een veilige afstand met de projectielen had beschoten, sloop ze naar binnen en bracht mijn bijna-dood Dark Elf weer tot leven. Dit was niet de laatste keer dat ik op mijn partner vertrouwde, aangezien de enorme baas van het level een gezondheidsbalk droeg die zo lang was als de lengte van de boom die hij hanteerde. De slechterik die de zoektocht afrondde, was nog een Verbeeg, maar het vorige paar zag eruit als pestkoppen van de lagere school.

Het draait allemaal om de buit

Met z’n vieren snauwden we voortdurend naar het monster, zelfs toen het mijmerde om ons toe te voegen aan zijn aanstaande maaltijd. Gelukkig maakte ik op dit punt kennis met het ultieme van mijn personage, een spelveranderende vaardigheid die in de loop van de tijd is opgebouwd.

Screenshot van 'D&D: Dark Alliance'

Zie je, Drizzt heeft een huisdier, maar het is geen speelse puppyhond. Nagesynchroniseerd Guenhwyvar, de trouwe metgezel is een astrale panter die in staat is om ernstige schade aan te richten wanneer hij wordt opgeroepen. Samen met de speciale vaardigheden van de andere personages (het vermogen van de boogschutter om vurige pijlen neer te laten regenen was een ander hoogtepunt), was mijn angstaanjagende geest-kat uiteindelijk in staat om het beest neer te halen. Het overwinnen van de grote slechterik bood ook een glimp van de komische kant van het spel, terwijl de Verbeeg ons zijn middelvinger omdraaide terwijl hij in een lavakuil wegzonk. Hoewel ik het op prijs stelde om door het mythische monster te worden omgedraaid, was het mijn verdiende buit die me deed glimlachen. Naast stevige brokken XP en goud, werd ik getrakteerd op een stapel glanzende bepantsering, waaronder mantels, borstplaten, helmen en bracers. Helaas kon ik mijn nieuwe goodies niet uitproberen, maar ik maakte kennis met een veelbelovende buitgerelateerde functie die een mooi risico-beloningselement toevoegt aan het winnen van een gevecht. Op bepaalde punten in een zoektocht krijgen spelers de mogelijkheid om te rusten of vooruit te gaan met de kans om zeldzamere buit te verdienen. De eerste optie stelt niet alleen een opslagpunt in waar je naar terug kunt keren als je doodgaat, maar het vult ook verbruiksartikelen aan, zoals gezondheids- en stamina-drankjes. De laatste heeft natuurlijk het potentieel om je je nieuwe favoriete doodsdealer te geven. Mijn korte demo stelde me niet in staat om dit systeem veel te verkennen, en het verdiepte me ook niet in de uitgebreide, personage-progressieve vaardigheidsbomen van de game. Toch kijk ik er, op basis van mijn tijd onder de mantel van Drizzt, naar uit om er weer in te duiken D&D: Duistere Alliantie wanneer het op 22 juni landt.