Skip to content

De 10 meest voorkomende presentatiefouten

19 de juli de 2021
GettyImages 702546193 6fad47d36c214875b6e383fe29c57858

Welke presentatiefouten zijn onfeilbare manieren om uw publiek in slaap te brengen of ze naar de deuren te laten rennen? Zelfs de beste presentatie kan worden vernietigd door een slechte presentator – van de persoon die mompelt, tot degene die te snel praat, tot degene die gewoon niet voorbereid was. Maar misschien is niets zo irritant als de persoon die presentatiesoftware misbruikt en misbruikt.

Je kent je onderwerp niet

Ken uw materiaal zo goed dat u de presentatie gemakkelijk zou kunnen doen zonder een elektronische verbetering zoals PowerPoint. Niets zal uw geloofwaardigheid als presentator sneller ruïneren dan het niet weten van relevante informatie over uw onderwerp. Gebruik trefwoorden en woordgroepen en neem alleen essentiële informatie op om het publiek gefocust en geïnteresseerd te houden. Anticipeer op waarschijnlijke vragen en wees voorbereid met antwoorden.

De dia’s zijn uw gesproken script

Vrouwelijke ontwerpers met microfoon en digitale tablet leidende conferentiebijeenkomst

U zijn de presentatie. De diavoorstelling mag alleen worden gebruikt als begeleiding bij uw lezing. Vereenvoudig de inhoud door opsommingstekens te gebruiken voor belangrijke informatie. Houd de belangrijkste punten boven aan de dia zodat u ze gemakkelijk kunt lezen op de achterste rijen. Concentreer u voor deze presentatie op één onderwerpgebied en gebruik niet meer dan vier opsommingstekens per dia. Spreek tegen het publiek, niet tegen het scherm.​

Te veel informatie

Zakenman tekening stroomdiagram

Houd de presentatie eenvoudig. Blijf bij drie of vier punten over uw onderwerp en leg ze uit. Het publiek zal de informatie eerder onthouden.

Slecht gekozen ontwerpsjabloon of ontwerpthema

Blauw en rood DNA

Kies een ontwerp dat past bij het publiek. Een schone, duidelijke lay-out is het beste voor zakelijke presentaties. Jonge kinderen reageren op presentaties die vol van kleur zijn en een verscheidenheid aan vormen bevatten. Zorg ervoor dat thematische elementen passen bij uw doelgroep, bijvoorbeeld een medisch of natuurthema is waarschijnlijk niet ideaal voor een financiële presentatie.

Opwindende kleurkeuzes

Penselen met contrasterende verfkleuren

Het publiek houdt niet van ongebruikelijke kleurencombinaties. Sommige zijn verontrustend. Rode en groene combo’s kunnen niet worden onderscheiden door mensen met kleurenblindheid. Een goed contrast met de achtergrond is essentieel om uw tekst goed leesbaar te maken. Een donkere tekst op een lichte achtergrond is het beste. Gebroken wit of lichtbeige is prettiger voor de ogen dan het typische wit, en donkere achtergronden zijn effectief als de tekst licht is om gemakkelijk te kunnen lezen. Achtergronden met patronen of textuur maken tekst moeilijk leesbaar. Houd ook het kleurenschema consistent.

Slechte lettertypekeuzes

Mac Bibliotheek met alle lettertypen

Blijf bij gemakkelijk leesbare lettertypen zoals Arial of Times New Roman. Vermijd scriptlettertypen die moeilijk te lezen zijn op het scherm. Gebruik niet meer dan twee verschillende lettertypen: een voor koppen, een andere voor inhoud en niet minder dan een lettertype van 30 pt zodat mensen achter in de ruimte ze gemakkelijk kunnen lezen. En gebruik nooit (zelfs niet in presentaties voor kinderen) lettertypen zoals Comic Sans, Papyrus of de gevreesde Comic Papyrus. Die lettertypen zijn zo verguisd dat je meteen aan geloofwaardigheid verliest.

Vreemde foto’s en grafieken

Veel miniaturen van grafieken in PowerPoint

Niemand wil zijn tijd verspillen met het doornemen van een presentatie zonder inhoud. Gebruik alleen foto’s, grafieken en diagrammen om de belangrijkste punten van uw presentatie te benadrukken. Ze voegen een mooie onderbreking toe aan het materiaal en kunnen bij correct gebruik uw mondelinge presentatie alleen maar verbeteren. Illustreer, versier niet. Leer vooral van witruimte te houden. Het is niet nodig om gaten te vullen met clipart.

Te veel dia’s

Verveelde zakenvrouw op een conferentie

Zorg ervoor dat uw publiek gefocust blijft door het aantal dia’s tot een minimum te beperken. Een goede vuistregel is om uw presentatie te oefenen voordat u deze aflevert. Als je geen tijd meer hebt voordat je dia’s op zijn, of als je zo snel door de dia’s bladert dat niemand ze echt kan verwerken, dan heb je er te veel.

Verschillende animaties op elke dia

PowerPoint-grafiek toont gegevens geanimeerd per categorie.  Het plotgebied is ook geanimeerd

Animaties en geluiden, goed gebruikt, kunnen de interesse vergroten, maar leiden het publiek niet af met te veel van het goede. Ontwerp uw presentatie met de “less is more”-filosofie. Laat uw publiek niet lijden onder animatie-overload. Animaties, vooral willekeurige, benadrukken de beweging en niet de inhoud.

Hardwarestoringen

Kabel TV snoer doorknippen

Controleer alle apparatuur en oefen uw presentatie met de apparatuur die u bij aanvang van uw presentatie gebruikt. Neem een ​​extra projectorlamp mee. Controleer indien mogelijk de verlichting in de ruimte waarin je gaat presenteren, voorafgaand aan je tijd in de schijnwerpers. Zorg ervoor dat je weet hoe je de lichten moet dimmen als de kamer te licht is, en wie er aan dek is voor technische ondersteuning als je een opkomende storing tegenkomt.