Skip to content

De AR-bril van Facebook heeft een privacygevecht voor de boeg

23 de juli de 2021
AriaRender2 b7b821e30ebc41c1ba7dc9c718165222

Belangrijkste leerpunten

  • Facebook experimenteert met augmented reality-brillen.
  • De slimme bril van Project Aria zal privacyproblemen moeten aanpakken en overwinnen.
  • De bril heeft camera’s en andere sensoren om een ​​kaart te bouwen met de binnenkant van gebouwen.

De nieuwe augmented reality-smartbril van Facebook moet privacyproblemen overwinnen als ze ooit op de markt komen, zeggen experts. De met sensoren gevulde Project Aria-bril is een experiment bedoeld om gegevens te verzamelen en de publieke perceptie van de technologie te beoordelen. De markt voor AR zal naar verwachting groeien, maar Google’s ‘Glass’-merk van slimme brillen dat in 2013 werd uitgebracht, werd na een terugslag van de consumentenmarkt teruggetrokken. “Het gaat het sociale weefsel veranderen en de manier waarop we met elkaar omgaan.” “Al deze dingen zijn zo nieuw dat de wetten en de gewoonten van mensen achterblijven”, zei Eric Nersesian, die augmented reality bestudeert aan het New Jersey Institute of Technology, in een telefonisch interview. “Zelfs mensen met technologie hebben het veld niet volledig onder de knie, laat staan ​​mensen die wat ouder of buiten het veld zijn. Er blijven dus vragen over hoe ze gaan uitzoeken hoe ze effectieve wetten kunnen maken die de privacy van mensen beschermen, maar toch maak de technologie bruikbaar voor de industrie.”

Kaarten die bewegen

De Project Aria-bril heeft camera’s, microfoons en andere sensoren die een constant bijgewerkte kaart projecteren. In de eerste testfase zullen zo’n honderd Facebook-medewerkers de bril gebruiken om zoveel mogelijk van hun omgeving vast te leggen. De gegevens zullen worden gebruikt om software te bouwen die het bedrijf LiveMaps noemt, waaronder de binnenkant van gebouwen.

“Met deze 3D-kaarten zullen onze toekomstige apparaten de wereld om hen heen efficiënt kunnen zien, analyseren en begrijpen en degenen die ze gebruiken beter kunnen bedienen”, schrijft Facebook op zijn website. “Deze apparaten houden wijzigingen bij, zoals nieuwe straatnamen, en werken deze in realtime bij.” Facebook erkent dat het vastleggen van al deze informatie privacyproblemen kan veroorzaken. Nathan White, de Privacy Policy Manager van Facebook Reality Labs, schrijft op zijn website: “In de toekomst zullen mensen een AR-bril dragen tijdens hun dagelijkse bezigheden – thuis met hun gezin, op het werk met hun collega’s of tijdens het avondeten. met hun vrienden.”

Facebook AR-onderzoeker met een Project Aria-bril

Soortgelijke eerdere experimenten werden ijzig ontvangen. Sommige restaurants en bars verboden Google Glass toen het werd gelanceerd vanwege privacykwesties. Glasgebruikers werden “glasgaten” genoemd voor het filmen van mensen zonder hun toestemming.

Geen opname in toiletten

Misschien op hun hoede voor de slechte ontvangst van Google Glass, zegt Facebook dat alle Project Aria-deelnemers “training zullen ondergaan rond gepast gebruik”. Ze zullen worden verteld om op te nemen in Facebook-kantoren, in hun privé-huis (waar alle leden van het huishouden eerst toestemming moeten geven voor het gebruik van het apparaat), of in openbare ruimtes.

Voordat deelnemers opnames maken in privé-locaties die open zijn voor het publiek, zoals winkels of restaurants, “moeten ze toestemming vragen aan de eigenaren.” Deelnemers mogen niet opnemen in gevoelige ruimtes “zoals toiletten, gebedsruimtes, kleedkamers of tijdens gevoelige vergaderingen en andere privésituaties”. Ondanks de privacykwesties is augmented reality veelbelovend om mensen verantwoordelijk te houden, zei Neresian. “Mensen zullen hun eigen journalist kunnen zijn en machtsmisbruik op heterdaad kunnen betrappen”, voegde hij eraan toe.

Een verbeterde toekomst

De AR-markt zal naar verwachting groeien van $ 10,7 miljard vorig jaar tot $ 72,7 miljard in 2024. Een reeks andere fabrikanten biedt AR-apparatuur voornamelijk voor industriële gebruikers. De AR-headset van Microsoft, HoloLens genaamd, is bedoeld voor bedrijven; Het gerucht gaat dat Apple werkt aan een eigen AR-headset die voor consumenten kan zijn. “Dus er blijven vragen over hoe ze erachter kunnen komen hoe ze effectieve wetten kunnen maken die de privacy van mensen beschermen…” Wil Facebook slagen met Project Aria, dan moet het bedrijf ervoor zorgen dat de bril comfortabel en stijlvol is, zei Neresian. Even belangrijk zal zijn om gebruikers niet te overstelpen met informatie. “Er is een problematische visie op de toekomst met AR waar overal advertenties zijn gepleisterd alsof het Times Square is, maar keer tien”, voegde Neresian eraan toe. “Maar Facebook probeert zich bewust te zijn van deze zorgen, dus proberen ze zeer lichtgewicht software te maken. Het zal slechts zeer minimale afbeeldingen en meldingen tonen wanneer het erg belangrijk is en ze nuttig zijn voor de gebruiker.”

Demo van de AR-bril van Facebook, inclusief head-tracking view en third-person view

Terwijl de markt voor slimme brillen zich ontwikkelt, gebruiken bedrijven augmented reality-apps voor mobiele telefoons. GE laat shoppers bijvoorbeeld apparaten in hun keuken ‘zien’ met behulp van een AR-app. Potentiële aankopen kunnen ook onder verschillende lichtomstandigheden worden bekeken, zei Brandon Clements, Immersive Experience Lead bij The 3, die de app heeft helpen produceren, in een telefonisch interview. “Als je een hele lichte, mooie keuken had en je zou ’s ochtends een foto maken, dan zou je die’ s avonds aan je partner kunnen laten zien en zien hoe het eruit zou zien op dat moment van de dag.” AR kan weinig privacyproblemen opleveren wanneer het wordt gebruikt voor keukengadgets, maar hetzelfde kan niet worden gezegd voor buitenshuis. “Het gaat het sociale weefsel veranderen en de manier waarop we met elkaar omgaan”, zei Nersesian. “[Much like] mobiele telefoons hadden invloed op de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Nu heeft iedereen een camera en een microfoon. Op dezelfde manier zullen mensen met AR alles kunnen opnemen.”