Skip to content

De Banshee-audiospeler

16 de augustus de 2021
Untitled 5c8712d646e0fb0001431a1d

Banshee wordt geleverd als de standaard audiospeler voor sommige distributies van Linux, maar het is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen. Net als Rhythmbox en Quod Libet, kun je met de Banshee-mediaspeler ook video’s bekijken, naar internetradio luisteren, je abonneren op podcasts en meer. De informatie in dit artikel is van toepassing op Banshee voor Linux, Windows en macOS.

Muziek importeren in Banshee

Voordat je Banshee kunt gebruiken, moet je muziek importeren:

 1. Selecteer Media > Media importeren.

 2. Selecteer de Importeren van vervolgkeuzepijl en kies waar u muziek wilt importeren. U kunt afzonderlijke bestanden of hele mappen importeren. Kies bijvoorbeeld Lokale mappen om op uw harde schijf te zoeken naar mappen met muziek.

  Importlocaties in Banshee

 3. Selecteer Kies mappen.

  Kies de knop Mappen in Banshee

 4. Zoek en selecteer de map die u wilt importeren. Je hoeft alleen maar naar het hoogste niveau te gaan. Als u bijvoorbeeld meerdere mappen hebt met muziek van verschillende artiesten in een map met de naam Muziek, selecteer de Muziek map om alle submappen te importeren.

 5. Selecteer Importeren.

  Importeer knop in Banshee

De Banshee-gebruikersinterface

De standaard Banshee-interface toont een lijst met bibliotheken in het uiterst linkerdeelvenster. Rechts van je bibliotheken staat een lijst met artiesten. Wanneer u een artiest selecteert, verschijnen hun albums in het deelvenster rechtsboven. In het deelvenster rechtsonder worden nummers weergegeven voor de geselecteerde artiest en het geselecteerde album. Om een ​​album af te spelen, selecteert u het albumpictogram en selecteert u vervolgens de Toneelstuk knop in de linkerbovenhoek.

Afspeelknop in Banshee

De Banshee-interface aanpassen

U kunt de look en feel van Banshee naar wens aanpassen met behulp van de Weergave menu. Als u er bijvoorbeeld de voorkeur aan geeft dat de lijst met nummers aan de rechterkant wordt weergegeven en de albums en artiesten aan de linkerkant, kiest u Weergave > Browser aan de linkerkant. Om extra panelen aan de interface toe te voegen waarmee je nummers kunt sorteren op genre en jaar, ga je naar Weergave > Browserinhoud. Selecteer Contextdeelvenster om informatie van Wikipedia over een geselecteerde artiest te bekijken. U kunt ook een grafische equalizer weergeven om de afspeelinstellingen aan te passen tijdens het afspelen van audio.

Menu bekijken in Banshee

Bekijk video’s met Banshee

Banshee is meer dan een muziekspeler. U kunt ook naar audioboeken luisteren en video’s bekijken. Klik met de rechtermuisknop om video’s te importeren Videos in het linkerdeelvenster en kies vervolgens Media importeren. Je ziet dezelfde opties als die voor het importeren van muziek. Als u een nummer of video wilt beoordelen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt beoordelen en kiest u een sterbeoordeling in het contextmenu.

Video-opties in Banshee

Luister naar internetradio met Banshee

Om naar internetradio te luisteren via Banshee, gaat u naar het bibliothekenvenster, klikt u met de rechtermuisknop Radio, kies dan Station toevoegen. In tegenstelling tot andere audiospelers, moet u de details voor het radiostation handmatig toevoegen. Selecteer Last.fm onderaan het bibliothekenvenster om naar radiostations te luisteren die door andere leden zijn gemaakt. U moet zich aanmelden voor een account om deze functie te gebruiken.

Een radiostation toevoegen in Banshee

Abonneer je op podcasts met Banshee

Selecteer de plus (+) naast de zoekbalk om je te abonneren op podcasts. Wanneer u de podcast-URL opgeeft en selecteert Abonneren, verschijnen alle afleveringen in uw Podcast-bibliotheek.

Abonneerknop in podcasts-gedeelte van Banshee

Zoeken naar media op het web met Banshee

Selecteer Internetarchief onderaan het bibliothekenvenster om op internet te zoeken naar audioboeken, boeken, concerten, lezingen en films. Het internetarchief heeft downloads voor media waarop geen copyright meer rust. De inhoud is 100% legaal, maar verwacht geen recente releases.​

Selecteer Internetarchief onder aan het linkerdeelvenster om op internet te zoeken naar audioboeken, boeken, concerten, lezingen en films.

Banshee slimme afspeellijsten

Als u een slimme afspeellijst wilt maken die muziek kiest op basis van uw voorkeuren, klikt u met de rechtermuisknop Muziek in het bibliotheekpaneel en kies Nieuw Slimme afspeellijst. U wordt gevraagd om de afspeellijst een naam te geven en de criteria voor het kiezen van nummers te kiezen. Selecteer bijvoorbeeld Genre en kies ervoor om bepaalde trefwoorden zoals Metal of Pop op te nemen of uit te sluiten van de afspeellijst. U kunt de afspeellijst beperken tot een bepaald aantal nummers, of u kunt deze tot een bepaalde tijd beperken. U kunt ook de grootte van de afspeellijst kiezen, zodat deze op een cd past. Je kunt ervoor kiezen om nummers willekeurig af te spelen op basis van de geselecteerde criteria, of je kunt nummers prioriteren op classificatie, meest afgespeeld en minst afgespeeld. Als u liever een standaard afspeellijst maakt, klikt u met de rechtermuisknop Muziek en kies Nieuwe afspeellijst.

Maak een slimme afspeellijst in Banshee