Skip to content

De basis van GPS-coördinaten

19 de juni de 2021
6321387238 f3fb559ce6 b 57fb6bbb5f9b586c35851580 5be07e77c9e77c0051361a56

De meesten van ons hoeven nooit numerieke GPS-coördinaten te gebruiken om te profiteren van de vele locatiegebaseerde services die voor ons beschikbaar zijn. We voeren gewoon een adres in, of klikken door vanuit een zoekopdracht op internet, of automatisch geotaggen van foto’s, en onze elektronische apparaten doen de rest. Maar toegewijde buitenmensen, geocachers, piloten, zeilers en meer moeten vaak numerieke GPS-coördinaten gebruiken en begrijpen. Het wereldwijde GPS-systeem heeft eigenlijk geen eigen coördinatensysteem. Het maakt gebruik van “geografische coördinaten”-systemen die al bestonden vóór GPS, inclusief.

Breedte- en lengtegraad

GPS-coördinaten worden meestal uitgedrukt als breedte- en lengtegraad. Dit systeem verdeelt de aarde in breedtegraden, die aangeven hoe ver ten noorden of ten zuiden van de evenaar een locatie is, en lengtelijnen, die aangeven hoe ver oost of west van de nulmeridiaan een locatie is. In dit systeem bevindt de evenaar zich op 0 graden noorderbreedte, met de polen op 90 graden noord en zuid. De nulmeridiaan bevindt zich op 0 graden lengte en loopt naar het oosten en westen. Onder dit systeem kan een exacte locatie op het aardoppervlak worden uitgedrukt als een reeks getallen. De breedte- en lengtegraad van het Empire State Building wordt bijvoorbeeld uitgedrukt als N40° 44.9064′, W073° 59.0735′. De locatie kan ook worden uitgedrukt in een alleen-nummerformaat, per: 40.748440, -73.984559. Met het eerste cijfer voor de breedtegraad en het tweede cijfer voor de lengtegraad (het minteken geeft “west” aan). Omdat het alleen numeriek is, wordt het tweede notatiemiddel het meest gebruikt voor het invoeren van posities in GPS-apparaten.

Universele transversale Mercator

GPS-apparaten kunnen ook worden ingesteld om de positie in Universal Transverse Mercator weer te geven. UTM is ontworpen voor papieren kaarten en helpt de effecten van de vervorming die wordt veroorzaakt door de kromming van de aarde te verwijderen. UTM verdeelt de wereld in een raster van vele zones. UTM wordt minder vaak gebruikt dan breedte- en lengtegraad en is het beste voor degenen die met papieren kaarten moeten werken. Gerelateerd aan UTM zijn het Military Grid Reference System en het National Grid van de Verenigde Staten. Deze systemen worden vaak gebruikt door militair personeel, federale agentschappen en wetshandhavings- en zoek- en reddingsteams.

Datums

Geen enkele kaart is compleet met een datum, die het jaar en type van de berekening van het middelpunt van de aarde aangeeft. Omdat kaarten tweedimensionale weergaven zijn van een driedimensionale ruimte, wordt op de datum een ​​specifiek punt als het “centrum” voor al het daaropvolgende werk aangebracht. Verschillende kaarten gebruiken verschillende datums, dus het mengen van de twee levert kleine, maar niet-triviale fouten op in geolocatie en het volgen van afstanden. In de Verenigde Staten worden gewoonlijk drie datums gebruikt. NAD 27 CONUS is een datum uit het 1927-tijdperk die het vaakst wordt aangetroffen op kaarten in oude stijl van de US Geological Survey. Nieuwere USGS-kaarten gebruiken NAD 83, de Noord-Amerikaanse datum van 1983. De meeste GPS-systemen zijn echter standaard ingesteld op: WGS 84, het World Geodetic System van 1984. Gebruik bij twijfel WGS 84.

Coördinaten verkrijgen

De meeste draagbare GPS-apparaten bieden u ook een locatie via een eenvoudige menuselectie. Klik in Google Maps met de linkermuisknop op de door u geselecteerde plek op de kaart en de GPS-coördinaten verschijnen in de vervolgkeuzelijst linksboven in het scherm. U ziet de numerieke breedte- en lengtegraad voor de locatie. De Maps-app van Apple biedt geen manier om GPS-coördinaten te verkrijgen. Een volledig uitgeruste outdoor GPS-wandel-app voor iOS of iPadOS biedt u echter coördinaten met een hoge mate van precisie.