Skip to content

De beste manieren om uw computer sneller te maken

7 de augustus de 2021
GettyImages 928166840 1f2d5292713e4ef7993dbf2f324cbfec

Nadat je een tijdje een computer hebt gehad, merk je misschien dat deze langzamer werkt dan toen je hem voor het eerst kreeg. Het duurt langer om bestanden en mappen te openen, programma’s worden niet zo snel afgesloten als je zou hopen, en vertraagde aanmeldingen en opstartproblemen lijken dagelijks te gebeuren. Soms zijn specifieke programma’s de schuldige, waardoor het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen om dingen op te ruimen. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen om uw computer sneller te laten lijken, zodat deze weer als nieuw lijkt. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7.

Waarom is mijn computer eigenlijk traag?

Na verloop van tijd, terwijl u bestanden downloadt, op internet surft, programma’s verwijdert, applicaties open laat en vrijwel al het andere op uw computer doet, verzamelt het langzaam rommel en veroorzaakt het problemen achter de schermen die niet altijd zo gemakkelijk te vangen zijn aanvankelijk.

Bestandsfragmentatie is een grote boosdoener. Dat geldt ook voor de opeenstapeling van in de cache opgeslagen webbrowserbestanden, een rommelig bureaublad, een volle harde schijf, trage hardware en vele andere problemen. Het is echter mogelijk dat uw computer zelf niet traag is. Mogelijk ervaart u een trage internetverbinding vanwege een defecte router, een slechte verbinding of een beperkte snelheid die wordt aangeboden door uw ISP. In ieder geval moet je misschien gewoon je internettoegang versnellen.

Ongewenste bestanden en programma’s opschonen

Het verwijderen van onnodige bestanden, applicaties en andere “junk” is een effectieve manier om elke computer sneller te maken.

  1. Gebruik een gratis systeemreiniger zoals CCleaner om onnodige ongewenste bestanden in het Windows-besturingssysteem zelf, het Windows-register en programma’s van derden, zoals uw webbrowsers, die graag cachebestanden verzamelen, te wissen. Als deze tijdelijke internetbestanden en andere nutteloze items te lang blijven hangen, kunnen ze er niet alleen voor zorgen dat programma’s vastlopen en niet meer reageren en traag worden, maar ook waardevolle ruimte op de harde schijf in beslag nemen.

  2. Ruim uw bureaublad op als het rommelig is. Als u Windows Verkenner deze pictogrammen en mappen laat laden telkens wanneer het bureaublad wordt vernieuwd, kan dit uw hardware onnodig belasten, waardoor systeembronnen worden weggenomen die elders zouden kunnen worden gebruikt.

  3. Verwijder ongewenste programma’s die gewoon op uw computer blijven staan. Deze nemen niet alleen ruimte op de harde schijf in beslag, maar ze kunnen ook automatisch worden geopend met Windows en de hele tijd op de achtergrond worden uitgevoerd, waardoor de processor en het geheugen worden weggevaagd. Er zijn verschillende gratis verwijderprogramma’s die dit heel gemakkelijk maken.

  4. Ook beschouwd als ongewenste bestanden zijn alles wat u gewoon niet meer gebruikt of wilt. Dus verwijder die oude videobestanden die je een jaar geleden hebt gedownload en maak een back-up van alle gegevens die je niet zo snel gebruikt, zoals vakantiefoto’s.

Zodra uw computer vrij is van onnodige tijdelijke en ongewenste bestanden, zou u meer vrije ruimte op de harde schijf moeten hebben voor belangrijkere zaken. De grotere vrije ruimte op de harde schijf helpt ook bij de prestaties.

Defragmenteer uw harde schijf

Het defragmenteren van uw harde schijf is het consolideren van alle lege ruimtes die u in de structuur van het bestandssysteem maakt terwijl u bestanden toevoegt en verwijdert. Door deze lege ruimtes heeft uw harde schijf meer tijd nodig om na te denken, waardoor bestanden, mappen en programma’s langzaam worden geopend. Er zijn tal van gratis defrag-tools beschikbaar om dit te doen, maar een andere optie is om degene te gebruiken die in Windows is ingebouwd.

Verwijder virussen, malware, spyware, adware, enz.

Elke Windows-computer is kwetsbaar voor malware, maar uw risico op infectie is laag als u regelmatig anti-malwareprogramma’s gebruikt. Zodra het virus zich op de computer bevindt, slaat het zichzelf meestal op in het systeemgeheugen, waardoor alles langzamer gaat. Sommige kwaadaardige programma’s tonen pop-ups of verleiden u om hun “antivirusprogramma” te kopen, wat nog meer redenen zijn om ze te verwijderen. U moet uw computer regelmatig op malware scannen om van deze vervelende geheugenvreters af te komen.

Windows-systeemfouten herstellen

Het installeren en verwijderen van software en Windows-updates, het opnieuw opstarten van uw computer tijdens een update, het dwingen van uw computer om onmiddellijk af te sluiten en andere dingen kunnen fouten veroorzaken in de Windows-systeembestanden. Deze fouten kunnen ervoor zorgen dat dingen vastlopen, programma-installaties en updates stoppen en over het algemeen de ervaring van een soepele computer verhinderen. Voer een programma uit zoals SFC /Scannow om uw systeembestanden te repareren.

Visuele effecten aanpassen

Windows biedt tal van interessante visuele effecten, waaronder geanimeerde vensters en vervagende menu’s. Deze extra’s zijn meestal prima om aan te zetten, maar ze zijn het alleen waard als je genoeg systeemgeheugen hebt. U kunt deze visuele effecten uitschakelen om de zaken een beetje te versnellen.

Uw hardware opschonen, vervangen of upgraden

Hoewel softwareproblemen de oorzaak zijn van veel trage computers, kun je maar zo ver komen voordat je de hardwarecomponenten moet aanpakken. Als u op uw computer bijvoorbeeld niet meer dan een paar programma’s tegelijk kunt openen of geen HD-films kunt kijken, heeft u mogelijk een kleine hoeveelheid RAM of een kapotte of verouderde videokaart. Het kan ook zijn dat je gewoon vuile hardware hebt. Het is verstandig om uw fysieke hardware-onderdelen periodiek schoon te maken. Na verloop van tijd, en vooral vanwege bepaalde milieu-effecten, kunnen ventilatoren en andere onderdelen onder de behuizing klonten vuil of haar verzamelen, waardoor ze in overdrive werken om normaal te kunnen functioneren. Ruim alles op voordat je nieuwe hardware koopt – het is mogelijk dat ze gewoon te vuil zijn. U kunt een gratis hulpprogramma voor systeeminformatie gebruiken om de specificaties van uw hardware te bekijken. Deze hulpprogramma’s zijn handig als u van plan bent hardware te vervangen, zodat u uw computer niet hoeft te openen om dingen te controleren. Als u bijvoorbeeld uw RAM wilt uitbreiden, kunt u een systeeminfotool gebruiken om het type en de hoeveelheid die u al heeft, te bevestigen door de juiste soort te kopen.

Installeer het volledige Windows-besturingssysteem opnieuw

De meest drastische oplossing om uw computer sneller te maken, is door alle software en bestanden te verwijderen, het hele Windows-besturingssysteem te verwijderen en helemaal opnieuw te beginnen. U kunt dit doen met een schone installatie van Windows. Het mooie hiervan is dat je in wezen een nieuwe computer hebt, vrij van jarenlange software en registerwijzigingen en fouten waarvan je niet eens wist dat je ze had. U moet er echter meer dan twee keer over nadenken, want het is onomkeerbaar en het is een van de laatste beslissingen die u kunt nemen om uw computer sneller te maken. Het opnieuw installeren van Windows is een permanente oplossing, dus zorg ervoor dat u een back-up van uw bestanden maakt en neem alle programma’s op die u zeker opnieuw wilt installeren.