Skip to content

De betekenis van verwijderen

16 de juli de 2021
GettyImages 1124696279 b816a1bffa41427099329a090f50d52c

Veel mensen gebruiken de verwijderknop op hun computers, smartphones en tablets elke dag (en vaak meerdere keren per dag) om geschreven tekst uit te knippen of opnieuw te typen. Maar op de een of andere manier heeft het woord zijn weg gevonden naar onze dagelijkse taal.

Wat “Verwijderen” betekent en hoe we het nu gebruiken

Het is vrij duidelijk dat het woord ‘verwijderen’ synoniem is met ‘wissen’, ‘elimineren’, verwijderen of ‘verwijderen’. in een SMS-bericht dat u wilt verzenden, helpt de verwijderknop u daarbij. De verwijderknop kan ook verwijzen naar de backspace-knop. Afhankelijk van het type toetsenbord dat u gebruikt, heeft u mogelijk afzonderlijke verwijder- en backspace-knoppen. Bijvoorbeeld , Mac-toetsenborden hebben de verwijderknop waar de backspace-knop zich op pc-toetsenborden bevindt. Op Macs werkt de delete-knop echter hetzelfde als de backspace-knop. Tegenwoordig omvat het woord “verwijderen” meer dan wat we typen op een elektronisch toetsenbord. We gebruiken het steeds vaker om uit te drukken hoe we in wezen verschillende mensen, gedachten of ideeën uit bepaalde ervaringen die we hebben of uit ons leven willen verwijderen of helemaal willen elimineren. Wanneer “verwijderen” op deze manier wordt gebruikt in een informeel gesprek, is het meestal gedaan met een geeky, humoristische ondertoon een. Het woord helpt ook om het verlangen om iets te vernietigen of te elimineren te benadrukken en te overdrijven.

Voorbeelden van hedendaags gebruik van “Verwijderen”

Ik moet gisteravond uit mijn geheugen wissen.” “Als je echt verder wilt, moet je je ex uit je leven verwijderen.” “Ik verwijder mezelf onmiddellijk uit dit gesprek.” Het woord “verwijderen” werkt niet precies met het beschrijven van het verwijderen of verwijderen van objecten. Bijvoorbeeld: “Ik heb die hele cake verwijderd” of “Ik ga het kattenbakvulling verwijderen”, heeft niet helemaal dezelfde geeky, grappige ondertoon als sommige van de bovenstaande voorbeelden, waarbij mensen, gedachten of ideeën betrokken zijn.

De oorsprong van “Verwijderen”

Geloof het of niet, het woord “verwijderen” verscheen voor het eerst in de jaren 1530, lang voordat elektronische toetsenborden ooit bestonden. De wortel van het woord komt van het Latijnse woord “delere”, wat “uitwissen”, “uitsnijden”, “vernietigen”, “uitwissen” of “verwijderen” betekent. In de 17e eeuw werd het woord veel gebruikt om delen van geschreven materiaal weg te snijden. Eeuwen later breidde het gebruik van “delete” zich uit tot het verwijderen van delen van andere, modernere vormen van media zoals audio- en video-opnames.

Van geschreven materiaal tot selfie-validatie

Tegenwoordig is een van de meest populaire uitdrukkingen waarin het woord ‘verwijderen’ voorkomt dat op sociale netwerken wordt gebruikt:

“Je schattig voelen, kan later worden verwijderd.”

Deze uitdrukking wordt veel gebruikt als een standaard selfie-onderschrift en volgens Know Your Meme is het begin 2017 ontstaan ​​als een Twitter-meme. Het verwijst naar het enigszins narcistische karakter van het plaatsen van selfies zonder enige andere reden dan je eigen uiterlijk leuk te vinden en te hopen dat je gevoelens wordt gevalideerd door vrienden en volgers via het aantal vind-ik-leuks en reacties dat het trekt. Natuurlijk, zeggen dat je je selfie later zou kunnen verwijderen, voegt een gevoel van urgentie toe – vrienden en volgers aanmoedigen om het misschien leuk te vinden of erop te reageren voordat het weg is. Het kan ook gevoelens van onzekerheid suggereren, waardoor vrienden en volgers uit medeleven of medelijden met likes en opmerkingen komen. Hoe dan ook, “Je schattig voelen, kan later worden verwijderd” is een briljante, universeel omarmde uitdrukking die de tand des tijds lijkt te doorstaan, zelfs nu we een periode van selfie-overbelasting bereiken. Het feit dat we het gevoel hebben dat we delen van onszelf (oftewel onze online identiteiten) van sociale media kunnen “verwijderen”, is misschien wel het ultieme kenmerk van de modernisering van dit woord.