Skip to content

De Clean-functie van Excel gebruiken?

27 de juli de 2021
businessman using a photocopy machine in an office 103059023 5bf37979c9e77c005108c703 d88af2c62aaa4845addf00b55b45f02e

U kunt de SCHOON functie om veel niet-afdrukbare computertekens te verwijderen die zijn gekopieerd of geïmporteerd in een werkblad, samen met afdrukbare gegevens. Dergelijke tekens kunnen het gebruik van de gegevens in werkbladbewerkingen, zoals het afdrukken, sorteren en filteren van gegevens, verstoren. Deze instructies zijn van toepassing op Microsoft Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365.

Wat zijn niet-afdrukbare tekens?

Elk teken op een computer – afdrukbaar en niet-afdrukbaar – heeft een nummer dat bekend staat als de Unicode-tekencode of -waarde. Een andere, oudere en bekendere tekenset is ASCII, wat staat voor de American Standard Code for Information Interchange, en is opgenomen in de Unicode-set. Als gevolg hiervan zijn de eerste 32 tekens (0 tot 31) van de Unicode- en ASCII-sets identiek. Ze worden door programma’s gebruikt om randapparatuur zoals printers op verschillende platforms te bedienen. Als zodanig zijn ze niet bedoeld voor gebruik in een werkblad en kunnen ze fouten veroorzaken als ze aanwezig zijn. De SCHOON functie, die ouder is dan de Unicode-tekenset, verwijdert de eerste 32 niet-afdrukbare ASCII-tekens en dezelfde tekens uit de Unicode-set.

CLEAN Functiesyntaxis en argumenten

De syntaxis van een functie is de lay-out en bevat de naam, haakjes en argumenten. De syntaxis voor de SCHOON functie is: =CLEAN(Tekst)

type=”code”>

Tekst (vereist) is een celverwijzing naar de locatie van deze gegevens in het werkblad dat u wilt opschonen. Zeg bijvoorbeeld: cel A2 bevat deze formule: =CHAR(10)&”Kalender”&CHAR(9)

Om dat op te schonen, voert u de formule in een andere werkbladcel in: =CLEAN(A2)

type=”code”> Het resultaat zou alleen het woord Kalender in cel A2 achterlaten. Naast het verwijderen van niet-afdrukbare tekens, SCHOON functie converteert ook getallen naar tekst, wat tot fouten kan leiden als u die gegevens later in berekeningen gebruikt.

Niet-afdrukbare, niet-ASCII-tekens verwijderen

Terwijl de SCHOON functie uitstekend is voor het verwijderen van niet-afdrukbare ASCII-tekens, zijn er een paar niet-afdrukbare tekens die buiten het ASCII-bereik vallen en die u misschien wilt verwijderen. Niet-afdrukbare Unicode-tekens omvatten: nummers 129, 141, 143, 144, en 157. Bovendien wilt u misschien verwijderen 127, wat het verwijderteken is en ook niet kan worden afgedrukt. Een manier om dergelijke gegevens te verwijderen, is door de VERVANGING functie zet het om in een ASCII-teken dat de SCHOON functie kan verwijderen. U kunt de SUBSTITUTE- en CLEAN-functies nesten om het gemakkelijker te maken. =SCHOON(VERVANG(A3,CHAR(129),CHAR(7)))

type=”code”> Als alternatief kan men het beledigende niet-afdrukbare teken gewoon vervangen door niets (“”). =VERVANGING(A4,CHAR(127),””)

type=”code”>