Skip to content

De complete gids voor het rooten van uw Android-apparaat

10 de juli de 2021
close up of mans hands working at desk with electronic devices 555173169 573f138a5f9b58723de8bfe1

De kans is groot dat als je een Android-gebruiker bent, je je hebt afgevraagd of je je telefoon wilt rooten. Het is een geweldige manier om onder de beperkingen van de provider uit te komen, toegang te krijgen tot nieuwe versies van het besturingssysteem en de prestaties van uw apparaat te verbeteren. Rooten is ingewikkeld, maar niet moeilijk om te doen, en als je de instructies zorgvuldig opvolgt en je apparaat voorbereidt, is er niet veel nadeel. Hier leest u hoe u uw telefoon veilig kunt rooten en hoe u optimaal kunt profiteren van uw hervonden vrijheid. De onderstaande aanwijzingen zijn van toepassing, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

Uw telefoon voorbereiden

Net als bij een grote operatie vereist het rooten enige voorbereiding voordat je all-in gaat. Voordat je het proces start, moet je een back-up maken van alle gegevens op je telefoon. U kunt een back-up van uw spullen maken op de servers van Google of een app van derden gebruiken, zoals Helium.

Het wortelproces

Vervolgens moet u kiezen welk type software u wilt gebruiken om uw apparaat te rooten. Er zijn verschillende programma’s die u kunt gebruiken om uw telefoon te rooten, maar elk varieert als het gaat om compatibiliteit. De meest populaire zijn KingRoot, KingoRoot en Towelroot. Het XDA Developers Forum is een uitstekende bron voor hulp en instructies bij het rooten.

Android-root met Magisk

Als alternatief kunt u een aangepast ROM installeren, zoals LineageOS of Paranoid Android, dit zijn alternatieve versies van het Android-besturingssysteem. Het daadwerkelijke rootproces is afhankelijk van de software of het aangepaste ROM dat u gebruikt. De software vereist mogelijk het ontgrendelen van de bootloader, die de applicaties bestuurt die op uw telefoon worden uitgevoerd, en het installeren van een rootbeheer-app voor beveiliging en privacybescherming. Als u kiest voor een APK, moet u een rootchecker downloaden om er zeker van te zijn dat het proces is gelukt. Als u een aangepast ROM installeert, is dat niet nodig. Nogmaals, het XDA Developers Forum heeft een schat aan informatie op basis van het apparaat en de versie van het besturingssysteem die je hebt.

Alles over aangepaste ROM’s

Twee van de meest populaire aangepaste ROM’s zijn LineageOS en Paranoid Android. LineageOS stelt uw apparaat in staat toegang te krijgen tot nieuwe functies voordat niet-geroote apparaten dat kunnen. Deze aangepaste ROM biedt je ook een heleboel aanpassingsopties (we weten dat Androids daar dol op zijn) voor alles van je startscherm, vergrendelscherm en meer. Paranoid Android biedt ook verschillende extra functies en aanpassingen, waaronder de meeslepende modus, die afleidingen zoals systeembalken, datum en tijd en softwareknoppen verbergt, zodat u zich kunt concentreren op de game, video of andere inhoud die u gebruikt.

Android flash LineageOS ROM

Aangezien aangepaste ROM’s open-source zijn en regelmatig worden bijgewerkt, zijn er verschillende versies beschikbaar om te downloaden. De releases zijn in een van de vier categorieën: nightly, mijlpaal snapshot, release candidate en stable. Nachtelijke releases worden, zoals je zou kunnen raden, elke avond gepubliceerd en bevatten vaak fouten en snapshots van mijlpalen zijn iets stabieler, maar nog steeds vatbaar voor problemen. De release-kandidaat spreekt voor zich: hij is stabiel, maar kan kleine problemen hebben, terwijl stabiele releases bijna perfect zijn. Als je niet technisch bent of geen bugs wilt oplossen, kun je het beste de stabiele of release-kandidaatversies gebruiken. Aan de andere kant, als je van knutselen houdt, zijn de nightly of milestone snapshot-versies goede opties; je kunt zelfs helpen door eventuele bugs die je tegenkomt te melden.

Voordelen van rooten

Rooten heeft veel voordelen, waaronder betere aanpassingen en meer controle over je apparaat. U hebt toegang tot functies die mogelijk worden beperkt door uw provider, zoals tethering en upgrade van uw besturingssysteem op uw tijdlijn, in plaats van te wachten tot uw provider of fabrikant het via de ether verzendt. Er is ook een groot aantal krachtige apps die u kunt gebruiken, zoals Titanium Backup, dat geplande back-ups, integratie van cloudopslag en meer biedt. Greenify helpt u de batterij te sparen en de prestaties te verbeteren door een sluimerstand op geselecteerde apps te gebruiken.

Nadelen van rooten

De voordelen wegen op tegen de nadelen van rooten. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar risico’s, waaronder een kleine kans dat je telefoon wordt gemetseld (oftewel onbruikbaar maken). Als je de bewortelingsinstructies zorgvuldig opvolgt, is het echter onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Het is ook mogelijk dat rooten de garantie op uw apparaat kan verbreken, maar als uw telefoon een jaar of twee oud is, is deze mogelijk al buiten de garantieperiode. Ten slotte kan uw apparaat gevoelig zijn voor beveiligingsproblemen, dus het is de moeite waard om een ​​robuuste beveiligings-app te downloaden, zoals 360 Mobile Security of Avast! om aan de veilige kant te blijven.

Android Root-apps

Uw telefoon verwijderen

Wat als je van gedachten verandert? Of wil je je toestel verkopen? Geen probleem, rooten is omkeerbaar. Als je je telefoon hebt geroot zonder een aangepast ROM te flashen, kun je de SuperSU-app gebruiken om te unrooten. De app heeft een sectie met de naam opschonen, die een volledige unroot-optie heeft. Als u hierop tikt, wordt u door het ontwortelingsproces geleid. Als dat niet werkt, moet u uw apparaat mogelijk handmatig verwijderen. Als je een aangepast ROM hebt geflitst, moet je je apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De methodiek hiervoor is voor elke fabrikant anders. How-To Geek heeft een handige gids die aangeeft waar u instructies kunt vinden op basis van de fabrikant van het apparaat en het besturingssysteem waarop het wordt uitgevoerd. Unrooten is enigszins gecompliceerd, dus nogmaals, zorg ervoor dat u een back-up van al uw gegevens maakt voordat u doorgaat.