Skip to content

De complete gids voor het Wear-besturingssysteem

5 de augustus de 2021
Wearoswoman 5b70565e46e0fb00500b08ce

Draagbare apparaten, zoals smartwatches en fitnesstrackers, veroveren de wereld van consumentenelektronica stormenderhand. Of u nu verbonden wilt blijven met gemakkelijk toegankelijke meldingen of uw stappen wilt tellen en uw hartslag wilt controleren, er is een smartwatch voor u, en de kans is groot dat deze Wear (voorheen Android Wear) gebruikt, het “draagbare” besturingssysteem van Google. Apple heeft natuurlijk de Apple Watch (noem het geen iWatch), en Windows Mobile heeft een handvol apparaten, maar voorlopig heeft Android deze markt in het nauw. (Bovendien kun je Wear-apparaten koppelen met de iPhone, dus dat is er.) Er zijn ook veel Wear-apps die passen bij het apparaat van je keuze. Laten we onderzoeken.

Wear-interface en apps

Met Wear kun je een smartwatch met wifi gebruiken, onafhankelijk van je smartphone, wat een groot probleem is, aangezien smartwatches aanvankelijk meer een accessoire waren dan een volledig functioneel apparaat. Met ondersteuning voor ingebouwde luidsprekers, microfoons en LTE kan je horloge bijna net zoveel als je smartphone.

Interface voor OS-meldingen dragen

Wear bevat een mini-toetsenbord en oefenherkenning, zodat u gemakkelijk fiets-, hardloop- en wandeltrainingen kunt volgen. U kunt ook informatie van apps van derden op uw wijzerplaat weergeven, in plaats van u te beperken tot de apps van Google of de apps die door uw fabrikant zijn gemaakt. Het beste van Wear is dat het een “always on” -functie en een “tilt to wake screen” -instelling bevat die het scherm automatisch verlicht wanneer het horloge wordt opgetild of gekanteld.

Draag OS Google Assistent-interface

Een andere leuke functie is de integratie met Google Assistant. De Assistent kan vragen beantwoorden en je slimme suggesties geven via de luidspreker van het horloge of via gekoppelde Bluetooth-oordopjes. Ondersteunde functies verschillen per land en taal.

Welke apps kun je gebruiken met Wear?

Je kunt bijna elke app die je op je smartphone hebt op je smartwatch gebruiken, en er zijn er ook veel die speciaal voor Wear zijn ontwikkeld. Deze omvatten weer, fitness, wijzerplaten, games, berichten, nieuws, winkelen, tools en productiviteits-apps. De meeste van hen zouden naadloos moeten werken met een smartwatch, zoals een kalender, rekenmachine en andere tools, hoewel sommige, zoals weer- en financiële apps, alleen meldingen weergeven. Als je je trainingen al met een smartphone bijhoudt, heb je waarschijnlijk al een favoriete app en is deze waarschijnlijk compatibel met je slimme horloge. Er zijn ook een aantal games aangepast voor Wear. Een van hen, PaperCraft, is exclusief voor het draagbare besturingssysteem.

Hoe geef je opdrachten?

U kunt spraakopdrachten gebruiken om de meeste apps te bedienen. U kunt bijvoorbeeld naar een locatie in Google Maps navigeren, een bericht verzenden en een taak of agenda-item toevoegen. U kunt ook uw smartphone gebruiken om naar een bestemming te zoeken en vervolgens op uw horloge navigeren. Zolang uw apparaten via Bluetooth zijn verbonden, wordt wat er op de ene gebeurt, met de andere gesynchroniseerd.

Draag apparaten

Wear vereist een telefoon met minimaal Android 4.4 (exclusief de Go-editie) of iOS 9.3. Met elke nieuwe Android-release veranderen deze vereisten. U kunt g.co/wearcheck op uw apparaat bezoeken om te controleren of het compatibel is, maar deze informatie moet van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz. Er zijn ongeveer een dozijn verschillende draagbare apparaten waarop Wear wordt uitgevoerd waaronder merken als Moto, Asus, Casio, Fossil Q, Huawei, LG, Sony en de Tag Heuer. Ze bieden allemaal apparaten die op de eerste plaats horloges zijn met een eigen stijl en functies. Nadat u een Android-smartwatch hebt gekozen, moet u deze toevoegen als een vertrouwd apparaat met Google Smart Lock. Zo ontgrendelt je smartphone niet zolang de twee apparaten zijn gekoppeld.