Skip to content

De digitale camerafuncties die u echt nodig heeft

3 de juli de 2021
GettyImages 590171899 57ebf1035f9b586c355d2b27

Iedereen houdt ervan om meer waar voor zijn geld te krijgen, wat misschien verklaart waarom de meeste digitale camera’s talloze functies bieden. Hoe meer functies er echter in een camera zijn verpakt, hoe moeilijker het is om de camera te gebruiken. Er kunnen zoveel functies zijn dat u geen idee hebt wat de meeste van hen doen wanneer u ze moet gebruiken, of hoe ze uw foto’s beïnvloeden. Om u te helpen kiezen welke functies u wilt en nodig hebt, volgt hier een kort overzicht van de meest alomtegenwoordige en populaire:

Essentiële digitale camerafuncties

 • Verwisselbare geheugenkaart: Alle behalve de meest goedkope digitale camera’s slaan afbeeldingen op geheugenkaarten op, waarvan de capaciteit sterk kan variëren. Als je geen ruimte meer hebt, duurt het slechts enkele seconden om een ​​reservekaart in te voeren. Om foto’s over te zetten naar een computer, verwijdert u de kaart en schuift u deze in de geheugenkaartlezer van uw computer.
 • Anti-Shake: Zelfs de meest stabiele handen zijn niet helemaal stil wanneer ze op de ontspanknop drukken, wat onscherpte, strepen of zachte focus kan veroorzaken bij opnamen bij weinig licht of wanneer u uw telelens maximaal gebruikt. Anti-shake (beeldstabilisatie) helpt trillingen te neutraliseren om scherpere beelden te produceren. Bij veel camera’s kunt u deze functie uitschakelen, maar het is een goed idee om deze altijd aan te laten staan.
 • Burst-modus: Met de Burst Mode-functie kun je snel achter elkaar meerdere foto’s maken, net als de motor van een professional, zodat je die uiterst belangrijke actiefoto niet mist. De vertragingstijd tussen het maken van elke afbeelding varieert sterk.
 • Macromodus: om gedetailleerde close-ups vast te leggen, zoals een insect op een bloem, gebruikt u de macromodus om binnen enkele centimeters van uw onderwerp scherp te stellen. Hoe dichtbij je kunt fotograferen, verschilt van camera tot camera, dus lees de documentatie voordat je koopt.

Functies van digitale camera’s die het simpel houden

 • autofocus: Zelfs professionele fotografen hebben de neiging om hun camera’s op autofocus te houden. Zolang je begrijpt hoe het werkt door het (de) focusgebied(en) in de zoeker van de camera te herkennen, is autofocus meestal beter dan handmatige scherpstelling.
 • Automatische belichting: Ervoor zorgen dat u de juiste hoeveelheid licht vastlegt, is essentieel voor goede fotografie. Automatische belichting neemt beslissingen voor u met betrekking tot relevante instellingen zoals sluitertijd en fhou op.
 • Focushulplamp: Een cameralens kan niet scherpstellen in een donkere kamer. Als u de ontspanknop bij veel camera’s half indrukt, ontstaat er een rood of groen licht of een reeks voorflitsen die net genoeg verlichting bieden om de autofocusfunctie van een camera goed te laten werken.
 • Gezichtsherkenning: Door gezichten in uw foto te identificeren, biedt deze functie optimale belichting en focus voor portretten of groepsfoto’s.
 • Best-shot-kiezer: Een camera kan verschillende versies van een foto weergeven, ofwel met een tussenpoos van milliseconden, ofwel met verschillende kleur- of belichtingsinstellingen. Je kiest degene die je het leukst vindt.
 • Opnamemodi: Veel camera’s bieden verschillende vooraf ingestelde modi voor sluitertijd, fstop en focus, passend bij een verscheidenheid aan speciale situaties zoals een strand, vuurwerk of een maanverlicht landschap.
 • AutoCorrectie: Voor nog meer veelzijdigheid kunt u de belichting, kleur en in sommige gevallen schaduwen van een foto aanpassen.
 • Touch screen: Als u zich liever niet bezighoudt met knoppen, kunnen touchscreen-bedieningselementen, waarbij u uw vinger of een stylus gebruikt, intuïtiever en sneller te gebruiken zijn.

Digitale camerafuncties om de controle over te nemen

 • Diafragma en sluiterprioriteit: Een goede belichting vereist een evenwicht tussen de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt (diafragma of fstop) met de duur van de belichting (sluitertijd). Met diafragmavoorkeuze selecteer je de fstop die u wilt, en de camera kiest automatisch de sluitertijd die u een optimale belichting geeft. Met sluiterprioriteit stel je de sluitertijd in en selecteert de camera het juiste diafragma.
 • Handmatige belichting: Door sluitertijd en diafragma te ontkoppelen, kun je je kennis van fotografie gebruiken en de juiste belichting selecteren, wat vooral handig is bij het fotograferen bij gemengd licht of als je wilt experimenteren met belichting.
 • Handmatige witbalans: Met witbalans, een krachtig hulpmiddel, kunt u bepalen wat de camera als wit “ziet”, waardoor elke kleurverschuiving die door het omgevingslicht wordt veroorzaakt, wordt geëlimineerd. Gloeilamp (binnen)verlichting en zonlicht vereisen een andere witbalans.
 • Handmatige scherpstelling: Soms vergrendelt de autofocusfunctie van uw camera op het verkeerde brandpunt of onderwerp. Met handmatige focus kunt u dat allerbelangrijkste aspect van uw creativiteit en compositie onder controle krijgen.

Interessante functies die u wel of niet kunt gebruiken

 • Video: De meeste camera’s bieden videomogelijkheden met een lage resolutie die geschikt zijn voor internet. Betere camera’s hebben hogere framesnelheden en full-frame formaat.
 • Tijdsverloop: plaats uw camera op een statief om gedurende een bepaalde periode een reeks foto’s te maken.
 • Stem opname: gebruik uw camera om gesprekken, memo’s over uw foto’s op te slaan of om het geluid om u heen vast te leggen.
 • Panorama-assistentie: Frames in uw zoeker leggen een reeks foto’s vast die met behulp van computersoftware aan elkaar kunnen worden genaaid tot een panoramisch uitzicht op een kloof of skyline.
 • Draadloze afstandsbediening: Dit is handig voor zelfportretten.
 • Tekst taggen: U kunt bijschriften of trefwoorden aan uw afbeeldingsbestanden toevoegen om ze te identificeren.
 • Diavoorstelling: compilaties van uw foto’s weergeven op het scherm van de camera of een aangesloten tv of computer. Sla bij sommige camera’s de diavoorstelling op en deel deze.
 • Draadloze connectie: Als u uw foto’s naar een e-mailadres, website of naar een computer of printer wilt sturen, is draadloze connectiviteit de oplossing.

Kenmerken van dubieuze waarde

 • Voorflits rode ogen: Een reeks voorflitsen vermindert zogenaamd rode ogen door de pupillen van uw onderwerp te sluiten, maar het enige wat het doet is mensen irriteren en ze uit hun houding halen omdat ze denken dat de foto is genomen. Hulpmiddelen voor het verwijderen van rode ogen die beschikbaar zijn in de afspeel- of fotobewerkingssoftware van een camera hebben de voorkeur.
 • Digitale vergroting: Digitale zoom spreidt alleen de pixels uit elkaar zodat het lijkt alsof ze uw telelens verlengen, terwijl het beeld aanzienlijk verslechtert.