Skip to content

De geschiedenis van Fire OS

18 de juli de 2021
GettyImages 557473995 5c2a6cabc9e77c00011233fa

Fire OS is het besturingssysteem van Amazon voor zijn tablets en andere mediavriendelijke apparaten, zoals tv’s. Het is een Android-compatibel besturingssysteem dat is geconfigureerd met een nieuwe, volledig aangepaste gebruikersinterface. Fire OS werd voor het eerst uitgebracht in november 2011 met Amazon’s eerste Kindle Fire-tablet en was gebaseerd op Android’s Gingerbread 2.3.3 OS. Fire OS was ook het mobiele besturingssysteem dat werd gebruikt op Amazon’s Fire Phone toen het in juli 2014 debuteerde. Fire OS biedt geen toegang tot de Google Play Store of Google’s andere first-party apps zoals Maps of de verschillende berichten-apps. In plaats daarvan biedt Amazon zijn eigen apps aan om vergelijkbare functionaliteit te bieden, inclusief e-mail en apps om media te consumeren. Naast telefoons en tablets zoals de Fire, HD en HDX, wordt Fire OS gebruikt op andere Amazon-apparaten zoals de Echo, Echo Show, TV Stick en Fire TV. Het is ook opgenomen op sommige tv’s van Toshiba en Insignia. Hoewel Echo-apparaten Fire OS onder de motorkap gebruiken, zijn er weinig overeenkomsten met de tablets en tv-apparaten, die een nauwere functieset delen. De Echo Show komt met zijn display en touchscreen het dichtst bij een tablet, maar ondersteunt Amazon’s Appstore niet.

Brand OS 6

Onderliggende Android-codebase: Android 7.1 Nougat

Huidige versie: 6.3.0.1. Het werd uitgebracht in november 2018

Eerste versie: 6.2.1. Het werd uitgebracht in oktober 2017 Fire OS 6 werd voor het eerst uitgebracht in oktober 2017 en is gebaseerd op Android Nougat 7.1. Het verscheen voor het eerst voor Fire TV-apparaten. Amazon heeft de release van Fire OS 6 niet zwaar gepromoot.

Brand OS 5

Onderliggende Android-codebase: Android 5.1.1 Lollipop

Huidige versie: 5.6.3. Het werd uitgebracht in november 2018

Eerste versie: 5.0. Het werd aangekondigd in september 2015 en begon kort daarna met de uitrol. Fire OS 5 is de breedste versie van het besturingssysteem dat wordt gebruikt en is vooral gericht op Fire TV-apparaten. Fire OS 5 vernieuwde ook het visuele uiterlijk van Fire OS en verhuisde naar een meer op rasters gebaseerde look ten opzichte van de vorige “carrousel” -interface. Amazon heeft ook de apparaatcodering verwijderd uit Fire OS 5, maar herstelt de functie met een latere update.

Fire OS 5 is bijgewerkt om deze functies te ondersteunen:

 • Ondersteuning voor USB-apparaten voor massaopslag op Fire TV om de capaciteit uit te breiden.
 • Snelheidsleesfunctie: Word Runner.
 • Ondersteuning voor verbinding met wifi met webverificatie. Bijvoorbeeld op luchthavens en hotels.
 • Verbeterd ouderlijk toezicht met FreeTime-browser.
 • Ondersteuning voor het gebruik van Bluetooth-hoofdtelefoons met Fire TV.
 • Ondersteuning voor Prime Music-afspeellijsten.
 • Ondersteuning voor slaap- of spiegelsnelkoppelingen voor Fire TV op afstand.

Brand OS 4

Onderliggende Android-codebase: Android 4.4 KitKat

Huidige versie: 4.6.6.1

Eerste versie: 4.1.1 Android 4.0, genaamd Ice Cream Sandwich, bood ondersteuning voor apparaten van verschillende grootte, zoals Kindle Fire, Kindle Fire HD 7 en Kindle Fire HD 8.9, die allemaal in 2012 werden uitgebracht.

Fire OS 4 heeft ondersteuning voor deze functies toegevoegd:

 • Gratis videotechnische ondersteuning via Mayday, ondersteuning op HDX en Fire Phone.
 • Silk-browser, die cloud-versnelling gebruikte
 • Amazon Appstore voor compatibele apps en games.
 • Second Screen om het verzenden van inhoud naar ondersteunde tv’s en gameconsoles te ondersteunen.
 • Gebruikersprofielen voor individuele instellingen en apps.

Brand OS 3

Onderliggende Android-codebase: 4.1 Jelly Bean

Huidige versie: 3.5.1

Eerste versie: 3.5.0 Fire OS 3 was de eerste officiële release van Fire OS. Vóór Fire OS 3 hadden Amazon-apparaten geen andere openbare naam dan Android-codenamen. Deze release was grotendeels gekoppeld aan de introductie en ondersteuning van Amazon’s eerste mobiele telefoon, de Fire Phone.

Early Fire-besturingssysteem

Onderliggende Android-codebase: 2.3 Peperkoek

Huidige versie: Onbekend

Eerste versie: 2.3.0

 • Filmverhuur voor langere periodes
 • Synchronisatie met Amazon cloud

Amazon heeft de geschiedenis van Fire OS doelbewust vaag en verward gehouden. Het besturingssysteem is niet de kern van zijn producten – de services zijn dat wel – en daarom vestigt het er geen aandacht op en benadrukt het ook geen mijlpalen. Amazon heeft ook een gecompliceerde relatie met Google en het lijkt het niet leuk te vinden dat het besturingssysteem is opgebouwd uit code op basis van Android. Fire OS-versies komen ook niet overeen met Android-versies waarmee ze compatibel zijn, en hoewel Amazon Fire OS publiekelijk vermeldt, geeft het er de voorkeur aan de media te markeren die op zijn apparaten worden gebruikt, in plaats van de software die het aanstuurt.