Skip to content

De HTC Vive Pro 2 VR-headset zorgt ervoor dat ik Oculus wil dumpen

5 de juli de 2021
VIVEPro2 inoffice1 028b918476924c83a285249220472c37

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe HTC Vive Pro 2 virtual reality-headset is prijzig voor $ 799, maar is veel geavanceerder dan zijn voorganger en verslaat veel van de concurrentie.
  • De Pro 2 biedt een resolutie van 5K, een verversingssnelheid van 120 Hz en een gezichtsveld van 120 graden.
  • Betere hardware zou een einde kunnen maken aan VR-bewegingsziekte.

Ik ben dol op mijn Oculus Quest 2-headset, maar nu ik een voorproefje heb van wat VR kan doen, kan ik niet wachten om de nieuwe HTC Vive Pro 2 te proberen. De Vive Pro 2 verslaat handig de Oculus qua specificaties. Zoals het hoort bij een apparaat dat $ 799 kost en is afgestemd op professionele gebruikers, biedt de Pro 2 een 5K-resolutie, een verversingssnelheid van 120 Hz en een gezichtsveld van 120 graden. Deze functies zouden de Vive in staat moeten stellen om aanzienlijk vloeiendere video en een meer realistische ervaring te bieden dan de meeste concurrenten wanneer deze volgende maand wordt uitgebracht. “De nieuwe Vive Pro 2 lijkt slanker dan zijn voorganger, maar het ziet er nog steeds uit als een dik monster op je gezicht.”

Tot ziens, reisziekte?

Hoe leuk het ook is om te gebruiken, ik ben nog steeds af en toe vatbaar voor “VR-ziekte” tijdens het gebruik van de Oculus. Ik heb goede hoop dat de hogere resolutie op de HTC zou kunnen helpen. “Op hardwareniveau helpen schermen met een hogere resolutie en video met een hogere framesnelheid om bewegingsziekte te verminderen”, vertelde Matt Wren, de mede-oprichter van BUNDLAR, een bedrijf voor augmented reality-oplossingen, me in een e-mailinterview. Afgezien van de schermupgrades, heeft HTC ook kleine aanpassingen aangebracht aan het Vive-ontwerp voor zijn nieuwste model. De VIVE Pro 2 heeft een fijn instelbare oogafstand, wat het beeld wat scherper moet maken. Het biedt ook ruimtelijk 3D-geluid met Hi-Res Audio Certified-hoofdtelefoons. De nieuwe Vive is een grote sprong in specificaties van de originele Vive Pro, uitgebracht in 2018. Dat model heeft een resolutie van 2880 x 1600, een verversingssnelheid van 90 Hz en een gezichtsveld van 110 graden. De nieuwe Vive Pro 2 biedt een resolutie van 5K, met 2448×2448 pixels per oog.

De Vive Pro 2 brengt ook Display Stream Compression, of DSC, wat volgens HTC een primeur is in een VR-headset. DSC is een visueel verliesvrije standaard die wordt gebruikt in sommige high-end monitoren. “Deze vooruitgang zorgt voor minimale bewegingsonscherpte en het ‘screendoor-effect’ is vrijwel geëlimineerd, waardoor mensen een meer natuurlijke en meeslepende ervaring krijgen”, zei HTC in een persbericht. De Vive Pro 2 heeft veel meer ergonomische functies dan de Oculus, waaronder snel instelbare maatwijzerplaten en instelbare oogafstand (IPD). De nieuwe Vive Pro 2 lijkt slanker dan zijn voorganger, maar het ziet er nog steeds uit als een dik monster op je gezicht. Voor degenen die upgraden van een andere Vive-headset, zegt HTC dat alle Vive SteamVR-ecosysteemaccessoires zullen werken met Vive Pro 2, inclusief de nieuwe Vive Facial Tracker en meer. Vive Pro 2 past in een bestaande SteamVR-configuratie, of het nu Base Station 1.0 of Base Station 2.0, Vive Wireless Adapter, Vive-controllers of controllers en handschoenen zoals Valve’s Index “knuckle” -controllers zijn.

Appels versus sinaasappels?

De Vive Pro 2 is bedoeld om op je pc te worden aangesloten, in plaats van te worden gebruikt als een stand-alone eenheid zoals de Oculus. Je hebt een pc nodig met een Intel Core i5-4590 of AMD Ryzen 1500-equivalent of hoger. Voor graphics heeft de Vive minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 of AMD Radeon RX 480-equivalent nodig.

De Vive Pro 2 op een paspop

In tegenstelling tot de Vive is de Quest 2 voor VR-beginners. Natuurlijk kocht ik het instapmodel Quest 2 voor ongeveer $ 300, minder dan de helft van de prijs van de Vive Pro 2, dus het is geen eerlijke vergelijking. Het was een leuke manier om virtual reality te verkennen, en ik ben zelfs begonnen te werken met de headset en een echt toetsenbord. Maar voor elke intrigerende nieuwe functie die ik ontdek over de Oculus Quest 2, belemmeren de beperkingen me. De schermen zijn prima op de Oculus, maar ze kunnen nog een stuk beter. Met 1832 x 1920 pixels per oog hebben ze een aanzienlijk lagere resolutie dan die op de Vive Pro 2. Naarmate virtual reality beter in staat wordt, zullen gebruikers waarschijnlijk hogere prijzen betalen voor headsets. De geruchten over aankomende Apple mixed reality-headset zou naar verluidt een prijskaartje kunnen hebben van wel $ 3.000. Ter vergelijking: $ 799 voor de Vive Pro 2 lijkt een redelijke prijs voor wat een uitstekende manier lijkt om toegang te krijgen tot de wereld van virtual reality.