Skip to content

De iPad Air 2 versus de iPhone 6 Plus

6 de augustus de 2021
iPad Air 2 vs iPhone 6 Plus 0be4ad69799a4dd4991c2b426bd94bb3

Het grote scherm van de iPhone 6 Plus trok vergelijkingen met de iPad toen deze in 2014 werd gelanceerd. Voor de release vroegen sommigen zich af of deze iPhones het einde van de iPad Mini zouden betekenen. Heb je een 7,9-inch displaytablet nodig als je een 5,5-inch display op zak hebt? Sommigen in de media zeiden dat de iPhone 6 Plus alles beter zou doen dan de iPad. Deze uitspraak bevat een aanzienlijke mate van overdrijving. We vergeleken de twee apparaten en ontdekten dat het tegenovergestelde waar kan zijn. Apple stopte met zowel de iPad Air 2 als de iPhone 6 Plus. Toch zijn deze apparaten tweedehands of opgeknapt te vinden bij verschillende retailers.

Algemene bevindingen

iPad Air 2

 • Meer kracht.
 • Groter scherm.
 • Beter om te gamen.
 • Beter voor surfen op het web.

iPhone 6 Plus

 • Beter in telefoneren.
 • Grotere draagbaarheid.
 • Met één hand te gebruiken.
 • Beter toetsenbord.

Hoewel de iPad Air 2 en iPhone 6 Plus geweldige mobiele apparaten zijn, heeft de iPad voordelen ten opzichte van de iPhone. De kracht en het grotere schermformaat van de iPad Air 2 zijn grote voordelen voor de meeste taken, vooral gamen. De iPhone 6 Plus is geweldig in het spelen van games. Als je niets te doen hebt terwijl je wacht bij de dokter of in een restaurant, is het geweldig om entertainment te hebben. Als je echter thuis aan het loungen bent en een uur of twee wilt gamen, is de iPad Air 2 een betere keuze. Webpagina’s zien er geweldig uit op een iPhone 6 Plus, behalve wanneer je moet knijpen om de tekst te zien, naar de liggende modus moet gaan voor grotere tekst of moet knijpen om in te zoomen. Hoewel u de meeste webpagina’s kunt manipuleren, is een link of knop soms zo klein dat u moet inzoomen om deze te activeren. Browsen op het web is beter op een 9,7-inch scherm. E-mail is niet slecht op de iPhone 6 Plus. Het is echter beter op de iPad, waar foto’s kunnen opvallen. Video ziet er geweldig uit op het scherm van de iPhone 6 Plus, maar een groter scherm is beter voor het bekijken van films en televisieprogramma’s. Er is een reden waarom mensen 42-inch tv’s vervangen door 50-inch tv’s.

Uitvoering

iPad Air 2

 • Tri-Core 1,5 GHz Apple A8X.
 • 2 GB LPDDR3-RAM.

iPhone 6 Plus

 • Dual-core 1,4 GHz Apple A8-chip.
 • 1GB RAM-geheugen.

De eerste paar generaties van de iPad hadden dezelfde processor als de iPhone die in hetzelfde tijdsbestek werd uitgebracht. Soms was de iPad-versie iets sneller geklokt, maar beide waren qua prestaties dichtbij. Maar de dagen dat de iPad zijn signalen van de iPhone overnam, zijn voorbij. De iPhone 6 Plus kreeg een Dual-Core 1,4 GHz Apple A8-chip, waarmee het destijds de snelste smartphone ter wereld was. De iPad Air 2 ontving een Tri-Core 1,5 GHz Apple A8X. In rechte lijn met slechts één kern, is de iPad Air 2 ongeveer 12% sneller, wat hem een ​​klein voordeel geeft. Maar de door Geekbench geteste multi-core snelheid toonde aan dat de iPad Air 2 56% sneller is dan de A8-chipset die de iPhone 6 Plus aandrijft. De iPad Air 2 bevat ook 2 GB LPDDR3 RAM. Dit is hoger dan de 1 GB RAM op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Dit betekent dat de iPad Air 2 meer apps op de achtergrond kan houden zonder te vertragen. Het geeft de iPad Air 2 ook betere prestaties bij het gebruik van uitbreidbaarheid. Dit is een iOS 8-functie waarmee een app een stukje code kan uitvoeren vanuit een andere app.

Weergave

iPad Air 2

 • 2048 x 1536 resolutie.
 • 9,7-inch scherm.
 • 264 PPI.
 • Anti-reflecterende coating.

iPhone 6 Plus

 • 1920×1080 resolutie.
 • 5,5-inch scherm.
 • 401 pixels per inch (PPI).

De iPhone 6 Plus heeft een resolutie van 1920 x 1080 op een 5,5-inch scherm. Dit geeft het 401 pixels per inch (PPI). Ter vergelijking: de eerste iPhone met het Apple Retina-display had 326 PPI. Pixels per inch is slechts een deel van de vergelijking. De gemiddelde kijkafstand en PPI worden samen beschouwd bij het bepalen van de afstand waarop mensen de afzonderlijke pixels van het scherm niet kunnen waarnemen. Dit is de reden waarom de resolutie van 2048 x 1536 van het 9,7-inch display op de iPad een Retina-display wordt genoemd, ondanks een lagere PPI van 264. De gemiddelde kijkafstand is 10 inch voor smartphones en 15 inch voor tablets. Bij deze resoluties kunnen de meeste mensen het verschil niet zien. Maar alleen al voor de schermkwaliteit heeft de iPhone 6 Plus statistisch gezien het voordeel. De iPad Air 2 heeft een antireflectiecoating op het scherm waardoor het scherm natuurlijker is om te zien in de zon, wat geweldig is als je graag leest terwijl je op het terras zit te loungen.

Eindoordeel: moet je kiezen?

De iPad en de iPhone vervullen verschillende behoeften. De iPhone 6 Plus, met zijn vermogen om veel taken uit te voeren, is een telefoon. Het is misschien het ultieme mobiele apparaat, maar het is vooral een telefoon. De iPad is een pc. Het is misschien niet geclassificeerd als een, maar het zou moeten zijn. In veel opzichten is het nuttiger dan een traditionele pc. Er is een reden waarom mensen de neiging hebben om meerdere apparaten te hebben. Het grotere scherm van de iPhone 6 Plus is geweldig. Het is echter niet eenvoudig om er een roman over te schrijven of een ingewikkelde spreadsheet te maken. Misschien vind je het leuk om een ​​e-book op een smartphone te lezen terwijl je in de metro zit. Als je in het comfort van je huis bent, zou het grotere scherm van de iPad de voorkeur hebben.