Skip to content

De juiste GPS-schermgrootte selecteren

28 de juli de 2021
GettyImages 522080726 59a2d3bcd088c00011198e7e 1f7ef5f7041b4b1583771dfb77b75e75

De schermen op speciale auto-gps-apparaten waren oorspronkelijk verkrijgbaar in twee diagonale formaten: 3,5 inch en 4,3 inch. Mede dankzij de concurrentie van smartphones en de wens van GPS-makers om hun producten te differentiëren in een steeds competitievere markt, zijn grotere schermen nu veel gebruikelijker. Schermen in het 5-inch formaat waren vroeger een zeldzaamheid, maar nu hebben alle grote fabrikanten minstens een paar 5-inch modellen. Sommige fabrikanten, zoals Magellan, hebben zich op het gebied van gigantische schermen gewaagd met 7-inch schermen.

Een GPS-schermformaat kiezen

Hoewel er nog steeds 3,5-inch GPS-modellen met schermgrootte op de markt zijn, kunt u 4,3-inch modellen vinden voor amper een paar dollar meer over het prestatie- en functiesspectrum. Dat kostbare beetje extra schermruimte maakt een aanzienlijk verschil in zichtbaarheid en gebruiksgemak van de touchscreenbediening. Met alle beschikbare schermformaten is het moeilijk om iemand voor welk doel dan ook een GPS van 3,5 inch aan te bevelen. Schermen in de 4,3-inch en de 4,7-inch formaat zijn prima voor de meerderheid van de gebruikers. De extra ruimte van grotere schermen is leuk, maar niet essentieel voor de meeste doeleinden. Naarmate fabrikanten de schermresolutie verbeteren, zoals Garmin en TomTom hebben gedaan met hun nieuwe glazen capacitieve touchscreen-modellen, krijgt u een veel scherper, helderder beeld in het 4,3-inch en 4,7-inch schermformaat.

Groter is meestal beter

De zichtbaarheid verbetert naarmate de grootte groter wordt en touchscreens zijn gemakkelijker te gebruiken op grotere schermen. Het 5-inch scherm heeft de voorkeur voor auto-gps-apparaten, behalve voor voertuigen met kleine voorruiten, waar de grotere gps het zicht op de weg kan belemmeren. Grote voertuigen, zoals campers en vrachtwagens, hebben meestal voorruiten die verder van de bestuurder verwijderd zijn dan in personenauto’s. Ook hebben vrachtwagens en campers over het algemeen grotere voorruiten, waardoor grotere GPS-apparaten kunnen worden gebruikt zonder uw zicht op de weg te belemmeren. Een GPS met een groot scherm van 6 inch of 7 inch is gemakkelijker te zien in grote cabines. Sommige GPS-fabrikanten bieden modellen met een groot scherm, vrachtwagenchauffeurs en campers, zoals het 7-inch scherm Garmin Dezl. Naast het grote scherm heeft de Dezl een luidspreker die luider dan normale volumes kan en een aantal specifieke routeringsfuncties voor grote installaties. Als u nog steeds niet zeker weet welk GPS-schermformaat voor u geschikt is, ga dan langs bij een elektronicawinkel (misschien wilt u eerst bellen om erachter te komen welke apparaten er te zien zijn) en vergelijk de schermformaten in de winkel.