Skip to content

De juiste manier om vetgedrukte lettertypen effectief te gebruiken in ontwerp

4 de augustus de 2021
type 104483581 59a09f56519de20010de086a

Of u nu een project ontwerpt voor drukwerk of voor het web, gebruik typografie effectief om uw boodschap over te brengen. Een manier om de aandacht van een kijker te trekken in een zee van woorden, is door een deel van de tekst in een dikgedrukt lettertype, die zwaarder en donkerder is dan het reguliere type. Vetgedrukte lettertypen worden gebruikt om de nadruk te leggen op bepaalde woorden en zinsdelen die zich onderscheiden van de omringende tekst.

Effectief vetgedrukte lettertypen gebruiken in afdrukdocumenten

Volg deze best-practice-ideeën in een printcontext:

  • Benadruk met vetgedrukte lettertypen. Gebruik vetgedrukte lettertypen om belangrijke punten te benadrukken, maar gebruik ze zo min mogelijk. Als alles wordt benadrukt, valt niets op.
  • Wees terughoudend bij het gebruik van vetgedrukte letters. Hele alinea’s met vetgedrukte tekst zijn moeilijk te lezen. De reden waarom vetgedrukte letters de nadruk leggen, is dat het de lezer vertraagt ​​en het oog dwingt om de woorden zorgvuldiger in zich op te nemen. Als je ze te veel afremt, kunnen ze gewoon overslaan wat je te zeggen hebt.
  • Creëer contrast door vette lettertypen te gebruiken. Gebruik vetgedrukte lettertypen voor koppen om het contrast tussen koppen en hoofdtekst te vergroten.
  • Gebruik vetgedrukte lettertypen om het skimmen van instructieteksten te vergemakkelijken. In sommige gevallen is het handig voor lezers om titels, eigennamen of sleuteltermen in een handleiding binnen een blok met vetgedrukte tekst te markeren om het gemakkelijk te kunnen skimmen. Hetzelfde kan gelden voor namen van werknemers in een bedrijfsnieuwsbrief en andere speciale gevallen.
  • Vermijd faux-vet lettertypen. Stel tekst in de vetgedrukte of zware versie van een lettertype in in plaats van de vetgedrukte stijlfunctie van uw software te gebruiken. Als er geen echte vetgedrukte versie van een lettertype is geïnstalleerd, maakt de software een zwakkere faux vet.
  • Gebruik de vetgedrukte stijloptie alleen als dat nodig is. Als de vetgedrukte versie van een lettertype niet in uw lettertypelijst verschijnt nadat het is geïnstalleerd, wat gebruikelijk is in Windows als u de toepassing niet opnieuw start, gebruikt u de vetgedrukte stijloptie – de software zou de vetgedrukte versie moeten vinden en gebruiken.
  • Gebruik vet in plaats van cursief om de nadruk te leggen. Hoewel u cursief kunt gebruiken om een ​​woord in een serif-lettertype te benadrukken, moet u zich niet druk maken over cursief met schreefloze lettertypen. Ga direct naar vet. Sans serif cursieve gezichten vallen niet zo veel op als serif cursief. Vet is de betere keuze wanneer u met schreefloze typen werkt, zoals vaak het geval is op webpagina’s. Gebruik niet zowel vet als cursief samen, tenzij u een woord of woordgroep in een vetgedrukte sectie moet benadrukken.
  • Blijf uit de buurt van zware lettertypen voor tekst nadruk. Als uw lettertype een vetgedrukte en een zware versie heeft, gebruik dan de vetgedrukte versie in tekst om de nadruk te leggen en de zware versie alleen in koppen. Zware lettertypen zijn niet erg leesbaar bij kleine formaten.

Effectief vetgedrukte lettertypen gebruiken op webpagina’s

De meeste van deze tips zijn zowel van toepassing op webpagina’s als op afgedrukte documenten. Hoewel webontwerpers ooit de lettertypetags in HTML gebruikten om tekstselecties vet te maken, gebruiken de meeste webontwerpers nu Cascading Style Sheets om het gebruik van vetgedrukte tekst in de tekst van een webpagina te vereenvoudigen. De logica achter het gebruik van vette letters is niet veranderd alleen omdat de methode is veranderd. Gebruik spaarzaam vet om de nadruk te leggen en je kunt niet fout gaan.