Skip to content

De langzame, pijnlijke dood van de Nintendo Wii

17 de juli de 2021
wii game console 56a6ac7d3df78cf7728fa8b9

Toen de nieuwe Wii U in 2011 werd aangekondigd, stond het schrijven op de muur voor de Wii. Zelfs voordat de Wii U werd aangekondigd, was de ondersteuning van derden voor de Wii al afgenomen tot het punt waarop het eruitzag als een uitstervend product. Nintendo gedroeg zich als een plichtsgetrouwe ouder en zei dat het de console nog jaren zou blijven ondersteunen, maar het was duidelijk dat het bedrijf klaar was om de stekker eruit te trekken, wat het deed in 2013.

2011 Early Warning: Derden verlaten de Wii-spellen

Toen game-uitgevers in 2011 naar New York kwamen om te pronken met hun aankomende kerstartikelen, was de Wii praktisch afwezig. Sommige bedrijven, zoals Capcom, deden alsof de Wii niet meer bestond, terwijl anderen een paar spelletjes op hun pad gooiden. Activision heeft een aantal Wii-spellen uitgebracht, net als Electronic Arts. Sega bracht er een uit, samen met Atari en andere kleine en middelgrote uitgevers. Ubisoft was de enige externe uitgever die meer dan een paar Wii-spellen uitbracht. De Wii was duidelijk aan het sterven, wat verbijsterend was. 2010 was tenslotte het beste jaar ooit voor de Wii. Na jarenlang goedkope minigamecollecties uit te hebben gepompt, leken uitgevers eindelijk echt wat moeite in de console te steken, met grote titels zoals Call of Duty Black Ops, Sonic kleuren, GoldenEye 007, Donkey Kong land retouren, en veel meer. Sommige van deze spellen waren succesvol, dus het leek erop dat uitgevers eindelijk begonnen te maken waar Wii-gamers al lang om hadden gevraagd: goede spellen. In plaats daarvan ontving de Wii in 2011 minder games in termen van kwantiteit, kwaliteit en PR-push. Uitgevers wilden de enorme markt van Wii-bezitters niet helemaal negeren, maar hun hart lag ergens anders. Nintendo publiceerde slechts drie titels voor de feestdagen van 2011, maar de kwaliteit was in ieder geval hoog en ze waren allemaal exclusief.

2012: een kleine rally voor het einde

Het zag er somber uit voor 2012, maar de Wii kwam even op. Het was geen groot jaar, maar het bevatte wel twee van de geweldige Wii-games aller tijden, Xenoblade Chronicles en Het laatste verhaal.

2013: Dode Wii Walking

Er was nog een laatste grote game voor de Wii in 2013, De toren van Pandora, de laatste van drie games die een lobbygroep Nintendo onder druk had gezet om uit te brengen. Buiten dat stopte Nintendo al zijn energie in zijn andere consoles, waardoor de Wii bleef bestaan ​​​​op casual-gerichte multiplatform-games. Sommige consoles, zoals de PlayStation 2, hebben genoeg momentum om door te gaan, zelfs wanneer hun opvolger arriveert, maar de Wii was zo verzwakt door jaren van verwaarlozing door derden en shovelware dat het momentum was verdwenen. Nintendo keerde zich af van wat ooit een gouden kind was geweest om geld te verdienen en liep weg. De Wii, een console waarvan de ongelooflijke verkoop alleen werd geëvenaard door zijn kritische antipathie, was klaar.