Skip to content

De M1 iPad Pro heeft mogelijk iOS 15 nodig om zijn potentieel te ontgrendelen

1 de juli de 2021
apple ipad pro spring21 5g connectivity 04202021 cfdf3b346e584ae999e1fd5cd810ab2c

Belangrijkste leerpunten

  • De iPad Pro 2021 gebruikt dezelfde M1-chips als de Mac.
  • De iPad Pro van 2018 is nog steeds te krachtig voor de meeste toepassingen.
  • iOS 15 zou de functies kunnen bieden die de M1 iPad ontgrendelen.

De nieuwe M1 iPad ziet er indrukwekkend uit, maar kan niet veel meer dan de oude iPad Pro uit 2018. Het is alsof je een Ferrari-motor op een duwfiets zet. De limiet van de iPad is niet de hardwarecapaciteit, maar een gebrek aan professionele software. De iPad Pro van 2018 is nog steeds te snel voor de meeste toepassingen, zelfs bijna drie jaar na de lancering. Met uitzondering van een paar uitzonderlijk energieverslindende apps, is er bijna geen manier om die oude iPad Pro tot het uiterste te drijven. Dus waarom doet Apple de moeite om zijn M1-chip daarin te plaatsen? Waar zijn Final Cut, Logic of de juiste Photoshop voor iOS? “Er moeten nu een aantal grote veranderingen komen om de M1 iPad Pro beter te maken dan de 2018- of 2020-modellen, die nog steeds supersnel zijn”, Apple-journalist Killian Bell vertelde Lifewire via e-mail. “En ik denk dat er betere beeldschermondersteuning zal zijn nu het Thunderbolt heeft.”

iOS heeft werk nodig

Het knelpunt van de iPad is iOS. Hoewel je meerdere apps tegelijkertijd op het scherm kunt uitvoeren, is het op zijn best onhandig. Op geen enkel moment voelt het alsof je de hardware pusht. In feite voelt het meer alsof uw iPad het verkeerde besturingssysteem gebruikt. Dit is eerder gebeurd. Toen Apple de iPad Pro van 2018 aankondigde, had deze een USB-C-poort die weinig meer had dan de Lightning-poort van het vorige model. Het is duidelijk dat die poort is toegevoegd zodat we externe opslagapparaten en andere USB-randapparatuur zonder dongle konden aansluiten, maar we moesten wachten tot het volgende jaar totdat iOS 13 die mogelijkheden verleende. Deze keer zal Apple vrijwel zeker een bètaversie van iOS 15 uitbrengen op WWDC in juni, slechts een paar weken nadat de nieuwe iPad Pro’s in de winkels zijn verschenen. Dus, wat kan er worden toegevoegd?

Met de Thunderbolt-poort in de nieuwe iPad Pro kunnen externe beeldschermen worden gevoed, zelfs Apple’s 6K Pro Display XDR. En toch is het enige dat je ziet een gigantische versie van het scherm van de iPad, met aan weerszijden pilaren. In iOS 15 zou Apple de ondersteuning voor externe beeldschermen kunnen verbeteren. Stel je voor dat je GarageBand op je iPad draait, met alle bedieningselementen op het touchscreen van de iPad en met een groot extern scherm waarop je audiotracks worden weergegeven. Er zijn al enkele videobewerkings-apps die dit toestaan, dus het is niet moeilijk om het als een meer universele functie voor te stellen. De iPad kan ook een opknapbeurt gebruiken voor de bediening van meerdere apps. Misschien kan het echte beweegbare ramen gebruiken? En misschien zelfs een desktop?

Pro-apps?

Het andere deel van deze vergelijking zijn de apps. Verschillende app-ontwikkelaars spraken bij Apple’s Veer geladen zelfs deze week, en hun opmerkingen waren grappig om wat ze weglieten. Adobe prees de mogelijkheid om je foto’s sneller in Lightroom te laden. Het punt is dat Lightroom al een van de meest complete pro-apps op de iPad is. Het heeft de meeste functies van de desktopversie en is perfect in staat om aan alles te voldoen wat een fotograaf nodig heeft. “Er moeten nu enkele grote veranderingen plaatsvinden om de M1 iPad Pro beter te maken dan de modellen van 2018 of 2020.” Andere app-categorieën ontbreken echter ernstig. Er is geen equivalent van Apple’s Logic Pro of Ableton Live voor muzikanten. En iOS zelf sluit veel pro-muzikaal gebruik uit. U kunt bijvoorbeeld maar één USB-audio-interface tegelijk aansluiten. Misschien maakt iOS 15 het voor app-ontwikkelaars mogelijk om hun professionele apps naar de iPad te brengen. Apple zou dit kunnen beginnen met iOS-versies van Logic en Final Cut Pro. Maar zelfs dan is er nog een barrière.

De App Store

Heb je ooit $ 600 betaald voor een iPad-app? Waarschijnlijk niet. En toch betalen veel muzikanten dat graag voor Ableton Live Suite op de Mac of pc. De App Store is de thuisbasis van goedkope, wegwerp-apps.

M1 iPad Pro met de LumaFusion-app voor videobewerking

Het is technisch mogelijk om gratis proefversies aan te bieden vóór aankoop, maar het is lastig en verwarrend voor de gebruiker. En één ding dat je niet wilt zijn als je speelt met een aankoop van meer dan $ 500, is verward. En dan is er nog de 30 procent korting van Apple, die veel professionele softwarehuizen moet afschrikken. Zelfs als Apple erin slaagt de formidabele kracht van de iPad volledig te benutten met iOS 15, en zijn eigen apps naar iOS brengt, moet het platform ontwikkelaars aanmoedigen om de aanzienlijke investeringen te doen die nodig zijn om iOS te ondersteunen. En dat is misschien nog wel het moeilijkste.