Skip to content

De menselijke test van Hyperloop is meer fictie dan feit

19 de augustus de 2021

Belangrijkste leerpunten

  • De hyperloop-veiligheidstest van Virgin Groups omvatte de eerste menselijke passagiers, maar het laat veel te wensen over voor de toekomst van de technologie.
  • Dr. Claudel van het Texas Guadaloop-team suggereert dat hyperloop-technologie verre van levensvatbaar is voor massale menselijke doorvoer.
  • Hoewel hyperloop-engineering technisch grotendeels mogelijk is, vormen financiering en niet-menselijke variabelen de grootste obstakels.

De testpod van Virgin Hyperloop rust op een platform met een zonsondergang erachter

Hyperloop-technologie is lange tijd gedegradeerd tot sciencefictionfilms en videogames, maar recente ontwikkelingen hebben het steeds meer mogelijk gemaakt. Sommige experts zeggen echter dat het meer een hype is dan de realiteit. Op 8 november voltooide de Virgin Hyperloop de eerste succesvolle menselijke passagiersreis op zijn ultramoderne zwevende, luchtloze buis met snelheden van 100 mph. De test werd op de markt gebracht als een veiligheidstest om aan te tonen dat de hyperloop-technologie die bij Virgin is ontwikkeld, betrouwbaar en vooral veilig is voor menselijk gebruik. Dr. Christian Claudel, hoogleraar transporttechniek aan de Universiteit van Texas, denkt daar anders over. “Het voorbeeld van Virgin is een mooie mijlpaal, maar het is niet zo dat het vragen over veiligheid beantwoordt. Het is gewoon een pr-stunt”, zei Claudel in een Zoom-interview met reddingsdraad. “Het is net als wanneer autofabrikanten één snelle test doen. Het is maar één snelle test, het laat je niet zien of het voor iedereen veilig is om te rijden.”

Hyperloop niet levensvatbaar

Toch was de menselijke test van Virgin Group een indrukwekkend vertoon van technisch vernuft. Het was in staat om reizen te simuleren op een hoogte van vijf tot zes keer de gemiddelde commerciële jet, of ongeveer 200.000 voet, en bereikte maximale snelheden van 107 mph. Het is misschien verre van levensvatbaar voor massaal gebruik, maar de mogelijkheden blijven aanwezig als altijd. Hyperloop-technologie staat sinds het begin van de jaren 2010 op de voorgrond van fantasierijke techprofessionals. Zowel als een snellere, efficiëntere reisoptie tussen grote stedelijke gebieden, zoals New York City naar DC, het beroemdste, maar ook vanwege de groene energiemogelijkheden. Degenen die zich bezighouden met de CO2-voetafdruk van transporttechnologieën zoals benzineslurpende auto’s en op kerosine aangedreven vliegtuigen, hebben ontdekt dat hyperloop-innovaties een mogelijke oplossing zijn voor ecologisch verval.

Auto’s en vrachtwagens zijn verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de CO2-uitstoot in de VS, terwijl vliegtuigen wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 2% van de broeikasgassen. De hyperloop was klaar om een ​​groene energievervanger te worden voor persoonlijke voertuigen en vliegtuigritten, maar blijft ongrijpbaar ondanks het opgemerkte gebrek aan technologische wegversperringen. Afgezien van de technologische capaciteiten, is er geen financiering om de rekening te betalen voor de dure hogesnelheidstechnologie en infrastructuurhervorming die nodig is. Voorlopig bestaat het meer als een gimmick – een eerbetoon aan zijn roots als een fictieve belofte van de nabije toekomst. “De technologie is er. We hebben de gegevens. Het probleem is dat het op dit moment economisch, zelfs met de interesse, erg moeilijk is om het benodigde werk te genereren om dit sneller te laten gebeuren, maar economisch gezien is er weinig interesse”, zegt Claudel. . “Bovendien hebben we geen [a] zeer goede reden voor het systeem. Zelfs vanuit het oogpunt van het transportsysteem, alleen al om een ​​paar honderd kilometer hyperloop te maken, heeft het geen zin en is het moeilijk om de financiering te rechtvaardigen.”

De toekomst van Hyperloop

Als onderdeel van het team van de Universiteit van Texas dat werkt aan de Texas Guadaloop – een hyperloop die Austin, Houston, Dallas en San Antonio met elkaar verbindt – denkt Claudel dat onderzoekers ver verwijderd zijn van een echt levensvatbare hyperloop voor massavervoer. Terwijl de Virgin Hyperloop-veiligheidstest gericht was op het tonen van menselijk passagiersvervoer, zal hyperloop zich meer richten op het verplaatsen van vracht. Tenminste, in de nabije toekomst. Bestaande iteraties van de hyperloop zijn ongelooflijk gevaarlijk en onvoltooid; duizenden kilometers buizen en verpletterende atmosferische druk blijven als onverklaarde belemmeringen voor grootschalige ontwikkeling.

De Hyperloop moet een bijna perfect vacuüm handhaven en druk van buitenaf kan het noodzakelijke evenwicht aan de binnenkant verstoren. Eén fout kan een spontane decompressie veroorzaken met een onmetelijke kracht die het best kan worden omschreven als het “equivalent van een olifant die bijna 2000 km per uur aflegt voor elke vierkante meter”, aldus Interessante techniek. Tussen de intense druk en de inzet van geïnspireerde ingenieurs om de geluidssnelheid te bereiken of zelfs te overschrijden, blijft de kans op fouten en dodelijke gevolgen te groot. Er zijn meer proeven nodig om de veiligheid van zowel tijdgevoelige vrachtzendingen als, uiteindelijk, mensen vast te stellen. Prestaties, vaardigheden en financiering zijn de drie belangrijkste obstakels voor toekomstige ontwikkelingsplannen. Zoals het er nu uitziet, blijft de veelbesproken hyperloop een onzekere visie die nog niet helemaal klaar is voor primetime. Zelfs de sterrenkracht van Elon Musk lijkt dit vuur niet aan te steken. De ontwikkelingen zullen ongestoord doorgaan terwijl ingenieurs zoals Dr. Claudel aandringen op financiering, maar verwacht niet snel een ritje op een supersnelle hyperloopbuis te maken.