Skip to content

De opkomst van de thuisrobot

12 de juli de 2021
Roboticarmscookingameal 1a5be733f09d4d7084411247ebc14173

Denk aan Rosie, de robothuishoudster uit de animatieserie De Jetsons? De serie speelt zich af in 2062, dus de meeste kijkers gingen ervan uit dat ze tijdens hun leven geen thuisrobots zouden zien. Rosie krijgt echter de laatste lach als een stel kunstmatig intelligente producten onze huizen aan het begin van de 21e eeuw al besprenkelt met coöperatieve helpers die langzaam praktische huisassistenten worden.

Robots versus denkende entiteiten

Merriam-Webster definieert het woord robot als een machine die zelfstandig kan bewegen en complexe handelingen kan uitvoeren. Het is belangrijk op te merken dat de definitie niet ‘kan onafhankelijk denken’ omvat. Een dergelijke gedachte vereist een technologisch niveau dat in laboratoria wordt bestudeerd en dat niet beschikbaar is voor de massa tegen een redelijke prijs. Nog. De meeste soorten robots die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn voor commercieel gebruik, maar sommige helpen de gemiddelde consument thuis. Deze thuisrobots (ook wel huishoudelijke robots of consumentenrobots genoemd) zijn relatief eenvoudige machines die gemakkelijk kunnen worden geprogrammeerd om te bewegen en repetitieve taken uit te voeren.

De virtuele assistent-rage: zijn Siri- en Alexa-robots?

Virtuele assistenten zoals Siri en Alexa zijn technisch gezien geen robots, omdat ze niet onafhankelijk kunnen bewegen of acties kunnen uitvoeren die verder gaan dan het ophalen van informatie en het delen met mensen. Ze zijn echter een indicator van de mate van publieke acceptatie van kunstmatige thuishulpen. Vanwege de snelheid waarmee consumenten virtuele assistenten hebben geadopteerd (Amazon heeft sinds 2014 meer dan 200 miljoen Echo-apparaten verkocht die zijn uitgerust met Alexa’s vaardigheden), profiteren fabrikanten hiervan en breiden ze het uit naar een fysieke versie. Vector is bijvoorbeeld een sociale robot die Alexa-mogelijkheden combineert met kunstmatige intelligentie om mensen en objecten te herkennen terwijl hij helpt bij kleine activiteiten in huis (bijvoorbeeld het plannen van maaltijden) en een verscheidenheid aan voorgeprogrammeerde taken uitvoert.

Amazon werkt al enkele jaren aan de uitbreiding van Alexa tot een prototype van een thuisrobot, met de codenaam ‘Vesta’ naar de Romeinse godin van huis en gezin. Het apparaat, waarvan wordt beweerd dat het middelhoog is, bevindt zich nog in de beginfase. De kans dat Alexa gaat lopen en praten in de keuken is op dit moment niet waarschijnlijk. Alexa terzijde, er zijn echter al tal van andere thuisrobots op de markt die klaar staan ​​om het vuile werk te doen.

Welke robots worden tegenwoordig in huis gebruikt?

Eens onbetaalbaar duur, worden thuisrobots langzaam in prijs verlaagd om betaalbaar te worden voor bredere consumentengroepen. Sommige zijn echter nog steeds een beetje prijzig, en de meeste hebben toegang tot wifi en internet nodig, wat een barrière kan zijn voor veel huishoudens die worstelen met problemen met de digitale kloof. Toch geven degenen die een beetje geld over hebben het uit wanneer de voordelen duidelijk zijn. De huidige vraag is naar huishoudelijke hulp: of u nu thuis werkt, een druk huishouden leidt of naar kantoor pendelt, iedereen zoekt naar manieren om in zijn vrije tijd minder tijd aan schoonmaken te besteden. Hoewel sommige opties nog steeds volledig buiten het bereik van het gemiddelde huishouden geprijsd zijn, vergeet niet dat maar een paar jaar geleden Roombas zich konden veroorloven. Nu is er een Roomba-robot voor bijna elk budget. Vraag en aanbod zullen uiteindelijk de meest behulpzame thuisrobots betaalbaar maken, ook al duurt het nog 10 tot 20 jaar. Hier is een blik op een paar van de robots die nu in huis oprijzen.

  1. De robotstofzuiger is tegenwoordig de grote hit, maar het zusterproduct, de robot dweil, loopt niet ver achter. Deze behulpzame schoonmaakrobots hebben een lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst werden ontwikkeld in 2002. Ze werken nu via spraakherkenning, intelligente app-besturing en lasergebaseerde technologieën waarmee ze op intelligente wijze vloerstructuren in kaart kunnen brengen, zodat ze ze nauwkeurig en grondig kunnen reinigen. iRobot zette de trend in gang, maar nu zijn ook reguliere fabrikanten zoals Samsung in het spel. De prijzen beginnen rond de $ 150 voor de meest elementaire modellen en schieten omhoog naar het bereik van $ 1000 voor versies die prioriteit kunnen geven aan welke kamers als eerste moeten worden schoongemaakt.
  2. Eenzaam? Krijg een robot huisdier. Deze worden aangeprezen als de perfecte metgezel die je daarna niet hoeft op te ruimen. Sony heeft er een met de naam Aibo, die sensoren, camera’s en AI-technologie gebruikt om een ​​huisgenoot te creëren met een persoonlijkheid die zich in de loop van de tijd aanpast aan uw behoeften terwijl het uw voorkeuren leert. Sommige van deze robothuisdieren zijn nog in ontwikkeling en zijn exorbitant in prijs. Toch is het idee dat een robothuisdier, met behulp van een thuisnetwerk, sensoren en kunstmatige intelligentie, op de juiste manier kan reageren op de stemmingen van een huisdiereigenaar, als waakhond kan dienen en kan helpen bij het oplossen van problemen die de mens zou kunnen ervaren. Sony’s Aibo wordt verkocht voor $ 2.900, terwijl de prijzen voor meer geavanceerde metgezellen rond de $ 75.000 schommelen. Inslag!
  3. De robot keuken is een middel tot een doel voor iedereen die wil dat iemand anders kookt. De complete robotkeuken van Moley kan complete maaltijden bereiden met volledig gelede robothanden. Het stelt ook gerechten voor op basis van artikelen die je op voorraad hebt, vertelt je wanneer ingrediënten moeten worden vervangen, leert waar je graag op kauwt en ruimt zelfs op. Prijs? Ver boven het budget van de gemiddelde consument, kwam deze keuken net op de markt voor een coole $ 340.000.
  4. Heb je een hekel aan het schoonmaken van een vuile grill? Daar is een robot voor. De Grillbot is een mini robot voor je barbecue. Het heeft draadborstels die een computer gebruiken om de snelheid en richting te regelen, terwijl het apparaat op en neer uw grillroosters stuurt om ze tot in de perfectie schoon te maken. Het leent het robotstofzuigerconcept en past het toe op die vuile grills die nooit leuk zijn om schoon te maken nadat de barbecue voorbij is. Het is niet perfect, maar alles wat de grill voor je schoonmaakt, is beter dan het zelf te doen. De hit voor uw budget? Ongeveer $ 130.
  5. Wilt u uw kind vermaken terwijl u thuis werkt? Daar is een robot voor. Hoewel niet bepaald een robot babysitter, heeft de Miko 2-robot genoeg te doen om een ​​kind bezig te houden, zodat jij andere dingen gedaan kunt krijgen. Het maakt gebruik van kunstmatige-intelligentie-algoritmen om de voorkeuren van een kind te leren en kan miljoenen onderwerpen, concepten en lessen (door u samengesteld) op een conversatiewijze en interactie met het kind leveren. Deze vermakelijke assistent wordt verkocht voor $ 299.

Er zijn meer voorbeelden op de markt, waaronder een kleine robot die zich aan je ramen kan hechten om ze grondig schoon te maken, een die je gazon zonder hulp maait, een andere die kattenbakvulling opruimt; de lijst gaat maar door. Robots zullen de mens niet snel vervangen. Maar het is duidelijk dat steeds meer bedrijven manieren vinden om kunstmatige intelligentie in huis op te nemen, waardoor de robot een duidelijk pad naar een betaalbare toekomst in onze huizen krijgt. Schuif aan, Rosie!