Skip to content

De opstand tegen App Stores gaat wereldwijd

16 de juli de 2021
ScreenShot2020 10 05at10.18.38AM ee2687fd952441fe9a5493c9dd2be2e7

Belangrijkste leerpunten

  • Indiase startups overwegen een rivaal te vormen voor Google’s Play Store.
  • Google’s greep op de app-markt verhoogt de prijzen en beperkt de keuze voor gebruikers, zeggen waarnemers.
  • De stap van Indiase bedrijven komt te midden van beschuldigingen dat zowel Google als Apple de app-markt monopoliseren.

Tientallen Indiase startups overwegen de oprichting van een rivaliserende Android-app store in een beweging die Google’s slot op de markt zou kunnen bedreigen, zeggen experts. Vorige maand werd de Indiase app voor financiële diensten, Paytm, tijdelijk verwijderd uit de Play Store. De afzetting veroorzaakte een opschudding in de technische gemeenschap van India, die een weerklank vindt in de groeiende roep over de hele wereld voor een heronderzoek van de praktijken van Apple en Google. “Het monopolie van Google is slecht in de app-ruimte voor zowel de ontwikkelaars als de eindgebruiker”, zei Ashish Rattan, mede-oprichter en CTO van app-ontwikkelingsbureau NeotericAI, in een e-mailinterview. “Google rekent 30 procent op in-app aankopen. Dit verhoogt de kosten voor de gebruiker en de ontwikkelaar betaalt een enorme korting voor iedereen [their] werk zo lang als [they are] in het bedrijfsleven.”

App-neutraliteit?

De oprichters van Paytm zeiden dat het percentage dat Google neemt van de softwareverkoop in de Play Store oneerlijk is. “Als India netneutraliteit heeft, waarom kunnen we dan geen app-neutraliteit hebben”, zegt Murugavel Janakiraman, mede-oprichter van Matrimony.com. Hij merkte op dat de meeste mensen die toegang hebben tot internet in India dit doen via digitale applicaties en zei dat “het niet volledig door Google kan worden beheerd omdat ze de Play Store bezitten.” “Het monopolie van Google is slecht in de app-ruimte voor zowel de ontwikkelaars als de eindgebruiker.” Google’s controle over de Play Store beperkt ook het aantal apps dat beschikbaar is voor gebruikers, zeggen sommige waarnemers. “Als een app niet wordt goedgekeurd door Google, hoe goed deze ook is, zal deze misschien nooit het beoogde publiek bereiken”, zei Tom Winter, mede-oprichter van DevSkiller, een platform voor het screenen van ontwikkelaars en online interview, in een e-mailinterview . “Ik denk dat dit slecht is voor de markt en we missen veel geweldige apps die worden vrijgegeven vanwege de Google-politie.”

Echo’s van Fortnite versus Apple

De strijd in India over de Play Store doet denken aan een voortdurende juridische strijd in de Verenigde Staten over de app store van Apple. De maker van het populaire spel Fortnite, Epic Games, heeft Apple aangeklaagd en beweert dat de commissie van 30 procent van het bedrijf en de eis dat alle mobiele apps via de App Store komen een monopolie is. De zaak komt volgend jaar voor de rechter.

Ondertussen heeft Google onlangs aangekondigd dat het het voor gebruikers gemakkelijker maakt om app-winkels van derden op Android te installeren, maar het houdt vol dat het de commissie van 30 procent die nodig is voor Play Store-apps niet zal verminderen. “Deze openheid betekent dat zelfs als een ontwikkelaar en Google het niet eens zijn over zakelijke voorwaarden, de ontwikkelaar nog steeds kan distribueren op het Android-platform”, schreef het bedrijf op zijn blog. De controle van Google over zijn app store roept privacyproblemen op, zegt een expert. “Met de groeiende bezorgdheid over gegevensprivacy en eigendom, zou dit monopolie een zorgwekkend fenomeen kunnen zijn, aangezien technische giganten te allen tijde gemakkelijk toegang hebben tot alle gebruikersgegevens”, zei Eric Carrell, DevOps Engineer bij de API-marktplaats RapidAPI, in een e-mailinterview. “Door bepaalde diensten en apps te promoten, kan het platform worden misbruikt voor social engineering van een groot publiek, als het niet wordt gereguleerd.”

Perry Toone, oprichter van de beveiligde e-mailservice Thexyz, was zelfs botter over privacykwesties in een e-mailinterview en zei: “Google is malware. Het is gemakkelijk om Google te classificeren als schadelijke software.” Toone noemde de pushback tegen de Play Store “het vroege begin” van het einde van Google’s greep op Android-apps. “Als een app niet wordt goedgekeurd door Google, hoe goed deze ook is, bereikt deze mogelijk nooit de beoogde doelgroep.” Alternatieven voor de Play Store creëren is mogelijk, zegt Carrell, daarbij wijzend op het succes van Amazon’s eigen app store als voorbeeld. “Maar de populariteit van de Play Store zelf zal moeilijk te verslaan zijn, vooral in het Westen”, voegde hij eraan toe. “De onverslaanbare techgigant biedt uitzonderlijke app-zichtbaarheid.” Carrell wees er vervolgens op dat “de interface gemakkelijk te gebruiken is” en voor ontwikkelaars “het gemakkelijker is om nieuw gebouwde apps te promoten en te hopen op hoge inkomsten door een hoge beoordeling op Google Play te behalen.” Wat de uitkomst ook is van de beweging in India tegen Google, het is duidelijk dat softwareontwikkelaars zich opmaken voor de strijd tegen techreuzen. De uitkomst bepaalt niet alleen miljarden dollars aan inkomsten, maar ook de privacy en veiligheid van gebruikers.