Skip to content

De PS4 is krachtiger dan Xbox One

2 de augustus de 2021
RotTR1 56aa40d03df78cf772aecb8d e08c4121d8dd494d8297ff644b4bc4cb

De PlayStation 4 is een krachtigere videogameconsole dan de Xbox One. Hoewel beide machines vergelijkbare internals hebben, wint Sony’s console als het gaat om resolutie. Paardenkracht is niet het enige dat telt, en er is een specifiek geval waarin Microsoft zijn concurrent voor is. We leggen het hieronder uit.

PS4 Slim vs. Xbox One S grafische vergelijking

De PS4 Slim en Xbox One S zijn hardwarevernieuwingen van de middengeneratie van de originele PS4- en Xbox One-consoles. Deze worden op de markt gebracht en verkocht als de basismodellen van hun merken. Beide zijn voorzien van acht-core processors, AMD Jaguar GPU’s en 8 GB RAM. De PS4 heeft een voordeel ten opzichte van zijn concurrentie als het gaat om resolutie. Veel titels van derden kunnen op de Sony-console draaien op 1080p bij 30 of 60 fps, maar op de Microsoft-console op 900p bij 30 of 60 fps. Dit wil niet zeggen dat de Xbox One S niet krachtig is. Het kan alle games van de huidige generatie draaien die je wilt spelen, en die games zullen er geweldig uitzien. De PS4-graphics hebben echter iets meer scherpte en detail.

PS4 Pro vs. Xbox One X grafische vergelijking

Hoewel de PS4 Slim een ​​klein voordeel heeft ten opzichte van de Xbox One S, trekt Microsoft’s premium-versie van zijn console vooruit als het gaat om resolutie en texturen. De Xbox One X heeft een processor met acht aangepaste x86-kernen geklokt op 2,3 GHz, 12 GB RAM en een GPU die vergelijkbaar is met sommige hogere middentonen tot high-end grafische kaarten voor pc’s. De PS4 Pro heeft een processor met acht kernen geklokt op 2,1 GHz, 8 GB RAM en een iets minder krachtige GPU. De Xbox One X kan veel games spelen in echte 4K, terwijl de 4K van de PS4 Pro vaak wordt opgeschaald. Net als bij de basismodellen zijn de verschillen tussen de PS4 Pro en Xbox One X klein. Games zien er op beide systemen geweldig uit en werken geweldig. Als u echter op zoek bent naar de best mogelijke console-graphics of echte 4K, bent u misschien beter gediend door de Xbox One X.

Waarom resolutie er niet toe doet

De Xbox One is meerdere keren krachtiger dan zijn voorganger, de Xbox 360. Dat de spelresolutie niet hoger is, wil niet zeggen dat de graphics niet beter zijn. De Xbox One kan meer karakters, deeltjes en speciale effecten op het scherm hebben dankzij verbeterde hardware. Het heeft betere kunstmatige intelligentie, betere verlichting, betere fysica en mooiere texturen. Bovendien kan het dit alles weergeven met behoud van een consistente framesnelheid. Games zien er op de Xbox One beter uit en presteren beter dan op de oudere generatie. Hoewel games op de Microsoft-console er misschien niet zo goed uitzien als hun PS4-tegenhangers, zien ze er nog steeds geweldig uit. Denk hierbij aan resolutie. De Nintendo NES, SNES, N64, GameCube en Wii-consoles draaiden met een resolutie van 480i (de GC en Wii hadden optionele progressive scan 480p-modi). Toch veranderde de grafische weergave van de ene generatie op de andere, ondanks dat de resolutie hetzelfde was. Ook waren veel Xbox 360-games niet eens 720p, maar de games zagen er nog steeds erg goed uit. Je favoriete Xbox 360-games en veel PS3-games waren waarschijnlijk 540p, 600p of een andere sub-HD-resolutie opgeschaald naar 720p of 1080p op je tv. Hoewel de PS4 krachtiger is, haalt hij niet altijd het mythische doel van 1080p en 60 fps.

Macht staat niet gelijk aan succes

De PS4 kan betere beelden produceren dan de Xbox One S, en de Xbox One X ziet er vaak beter uit dan de PS4 Pro. Pure kracht maakt echter niet zoveel uit. Leuke games zijn waar het om gaat, en je hebt geen top-of-the-line graphics nodig om goede games te maken. Als je in de eerste plaats om graphics geeft, overweeg dan om een ​​gaming-pc te bouwen. Een mid-range rig kan zowel de Xbox One als de PS4 uit het water blazen.