Skip to content

De rol van Cyberpunk 2077 in een nostalgische trend uit de jaren 80

8 de juli de 2021
Cyberpunk2077 Catching a break RGB en ad260c075e93493e8bba8f5ab28bd48e

Belangrijkste leerpunten

  • Cyberpunk 2077 herintroduceert de gevaarlijke glamour van de jaren 80, met zijn stijl geïnspireerd op klassiekers zoals Blade Runner.
  • Er is een regel van Cyberpunk-geïnspireerde kleding en schoenen die je kunt kopen als je echt in de look wilt stappen.
  • De mode van de jaren tachtig maakt een comeback-moment, zeggen waarnemers.

Het nieuwe spel Cyberpunk 2077 zit op een golf van nostalgie naar alle dingen uit de jaren tachtig, met een terugblik op de sciencefictionbeweging en de mode van die periode.

Cyberpunk 2077 speelt zich af in de toekomst, maar is gebaseerd op invloeden uit de film uit 1982 Blade Runner, en manga- en anime-series Geest in de schelp, dat begon in 1989. De kleuren en modes in het spel kunnen ervoor zorgen dat degenen die oud genoeg zijn om zich de jaren ’80 te herinneren, een beetje nostalgisch voelen. Een ontwerper brengt zelfs een lijn van Cyberpunk-beïnvloed volledig zwarte kleding en accessoires die de esthetiek behouden. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat de invloed van het spel prominent genoeg zal zijn om te zien”, zei marketingadviseur Tenin Terrell in een e-mailinterview. “Het ontwikkelingsteam heeft waarschijnlijk gebruikgemaakt van Cyberpunk’s futuristische esthetiek uit de jaren 80 van de Japanse vaporwave of toekomstige funk-stijlen die populair zijn in anime, strips en andere grafische media die worden verspreid door de makers van het land.”

Hacken voor stijl

Cyberpunk 2077 is een rollenspel dat zich afspeelt in Night City, een open wereld die zich afspeelt in het Cyberpunk-universum. Spelers nemen het first-person perspectief aan van een aanpasbare huurling die bekend staat als V, die vaardigheden kan verwerven in hacking en machines, met opties voor melee en afstandsgevechten. Maar de rage voor de jaren tachtig begon niet met het spel, zeggen waarnemers. “De mode van de jaren ’80 is terug op een enorme manier”, zei Cara Salvatore, een vintage trendspotter en oprichter van het bedrijf Duskshaped, in een e-mailinterview. “Het lijkt alsof iedereen een bikerjack heeft, hoge schoenen , enorme zwarte laarzen. Ik zie langere jassen met dat stoffige/trenchcoat-gevoel. Mensen lijken emotioneel deze donkere, gevaarlijkere ruimte te bewonen, en het blijkt door kleding, die zo vaak een proxy is voor innerlijke stemming. Ik denk dat velen van ons het gevoel hebben dat we in een versie van die dystopische toekomst leven, en dat is een deel van de reden waarom de mode uit de jaren 80 weer in de mode is.”

Er is veel nagedacht over de kledingstijlen, auto’s en architectuur waaruit de Cyberpunk wereld, legt Marthe Jonkers, senior concept artist bij CD Projekt Red, uit in een interview met VG247. “Ze vormen echt de ruggengraat van het visuele ontwerp van de stad”, zegt Jonkers. “Omdat echte steden ook veel verschillende lagen van architecturale stijlen hebben, veel verschillende voertuigen van verschillende leeftijden die rondrijden, mode – niet iedereen draagt ​​hetzelfde. We wilden dat ook hebben in Night City, dus hebben we deze tijdlijn gemaakt die de stijlen met elkaar verbond samen.”

Koop Cyberpunk-kleding, als je durft

Degenen die houden van de stijlen die ze in de game zien, kunnen ze ook offline dragen. Lifestyle-groep Hypebeast brengt een lijn merchandise uit met Cyberpunk 2077. Hypebeast werkt samen met streetwear-ontwerper Hiroshi Fujiawara en zijn merk, fragment design, om een ​​lijn volledig zwarte kleding en accessoires te lanceren die past bij de esthetiek van de game. Het omvat een reeks t-shirts, hoodies en accessoires.

Op Cyberpunk 2077 geïnspireerde kleding op HBX en uitverkocht

“De klant (CDPR) was op zoek naar een eersteklas streetwear-ontwerper om de game te verbinden met een publiek dat minder endemisch was voor hun kern, en ook om wat merch te complimenteren waar ze al aan werkten met andere ontwerpers,” Paul Heavener, creatief directeur van Hypemaker US, vertelde Forbes. “Het is belangrijk dat de gekozen medewerker hun respectieve gemeenschap naar de tafel kan brengen. In dit geval heeft fragment een bewezen geschiedenis van spraakmakende projecten die merken en franchises naar de streetwear-arena hebben geleid.” Voor schoenenfans die willen kijken Cyberpunk, brengt Adidas een schoenenlijn uit die is geïnspireerd op de mode van het spel. De schoenen kosten iets minder dan $ 250 en zijn alleen verkrijgbaar in bepaalde Aziatische landen. Maar je kunt natuurlijk proberen een paar op eBay te bemachtigen. Zodra de spanning van Cyberpunk 2077 verslijt, wil je misschien dat mul-kapsel heroverwegen. Maar ik ben zeker een paar Adidas-schoenen aan het haken, als ik er een kan vinden.