Skip to content

De technologie die u kunt verwachten in 2021

18 de augustus de 2021
GettyImages 1183261731 6938cdc7997a4a948e8ad3fb71877ab9

Belangrijkste leerpunten

  • Smartphone-gebruikers kunnen verwachten dat de 5G-dekking in 2021 nog breder wordt.
  • Kunstmatige intelligentie zal wetenschappers helpen bij het maken van verdere doorbraken.
  • Bedrijven zullen nieuwe manieren vinden om toezicht te houden op hun werknemers die op afstand werken, wat privacyproblemen oproept.
De technologische innovaties van volgend jaar zullen ons helpen dingen sneller te doen en tegelijkertijd ons werk en onze gezondheid nauwlettend in de gaten te houden. Van verbijsterend snelle kwantumcomputers tot snellere mobiele telefoonservice, er is veel om naar uit te kijken in 2021.

5G zal voet aan de grond krijgen

Er zijn tal van 5G-telefoons die op de markt komen, maar de dekking van de supersnelle technologie is beperkt. Volgend jaar breiden draadloze bedrijven hun netwerken uit en openen ze een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor mobiele apparaten. “Naarmate de COVID-beperkingen versoepelen, zal video het grootste deel van het dataverbruik blijven stimuleren, maar vast-draadloze toegang (FWA)-technologie, die als doel heeft om ‘glasvezelachtige’ connectiviteit thuis te bieden via 4G/5G, zal meer momentum krijgen, vooral in voorstedelijke en landelijke gebieden”, voorspelt Marc Serra Jaumot, CMO en hoofd bedrijfsontwikkeling bij Infovista.

Computers kunnen zich voordoen als u

Kunstmatige intelligentie wordt griezelig levensecht. Dit jaar onthulde OpenAI een nieuw systeem, GPT-3, dat ongelooflijk realistische gesprekken kan voeren. Op de vraag wat creativiteit is, antwoordde het systeem: “Ik denk dat creatieve expressie een natuurlijk bijproduct is van opgroeien in een diverse wereld”, aldus The New York Times. “Hoe diverser de wereld is, hoe meer je wordt blootgesteld aan verschillende mensen, aan verschillende kansen, aan verschillende plaatsen en aan verschillende uitdagingen.” Dergelijke voorbeelden van AI zullen zeker het debat over de vraag of het ethisch zou zijn om computers te gebruiken om mensen na te doen, nieuw leven inblazen.

AI zal nieuwe wetenschap ontdekken

Misschien wel de meest verbluffende wetenschappelijke prestatie van dit jaar was de oplossing van het eiwitvouwprobleem door Google’s AI en deep learning-arm, DeepMind. “Het vermogen om eiwitstructuren nauwkeurig te voorspellen op basis van hun aminozuursequentie zou een enorme zegen zijn voor biowetenschappen en geneeskunde”, schrijft Ewen Callway in Natuur. “Het zou de inspanningen om de bouwstenen van cellen te begrijpen enorm versnellen en een snellere en meer geavanceerde ontdekking van geneesmiddelen mogelijk maken.” Experts voorspellen dat AI het komende jaar meer wetenschappelijke ontdekkingen zal helpen.

Apps houden uw gezondheid in de gaten

Er zijn veel nieuwe apps in ontwikkeling die alles kunnen doen, van het controleren van uw COVID-19-status tot het controleren van uw aantal rode bloedcellen. Dit is slechts de eerste golf van een nieuwe tak van medische software die uw gezondheid in de gaten houdt met alleen uw smartphone.

Tech zal uw werk controleren

Naarmate meer mensen thuiswerken tijdens de coronaviruspandemie, bedenken werkgevers nieuwe manieren om hen in de gaten te houden. Er is allerlei software beschikbaar voor bedrijven om te monitoren wat werknemers doen in de bedrijfstijd. “De technologie roept netelige privacyvragen op over waar werkgevers de grens trekken tussen het handhaven van de productiviteit van een aan huis gebonden personeelsbestand en griezelig toezicht”, schrijft Adam Satariano. Hoewel veel kantoormedewerkers volgend jaar thuis blijven, verwacht u meer toezicht van bedrijven.

Esports wordt groter

Persoonlijke sporten zijn onhandig en gevaarlijk tijdens een pandemie, dus veel mensen wenden zich tot de virtuele vorm. Volgens een onderzoek van Deloitte: “Tijdens de crisis heeft een derde van de consumenten zich voor het eerst geabonneerd op een videogameservice, een cloudgameservice gebruikt of naar esports of een virtueel sportevenement gekeken.” Volgend jaar zullen meer mensen dan ooit hun games online krijgen.

Je streamt meer evenementen live

Live-entertainment is zo 2019. Of toch niet? Volgens een onderzoek van Deloitte zei een derde van de consumenten dat ze het niet prettig zouden vinden om zes maanden lang naar evenementen te gaan. Terwijl een COVID-19-vaccin wordt uitgerold, zal het lang duren voordat mensen zich weer op hun gemak voelen in de theaters. Maar meer artiesten dan ooit tevoren zullen in 2021 live-optredens streamen, wat misschien wel het beste is om tijdens een concert een plastic beker in een menigte vast te houden.

U kunt gegevens op DNA opslaan

Vergeet harde schijven. Microsoft en andere bedrijven werken eraan om u in staat te stellen ongelooflijke hoeveelheden informatie op DNA op te slaan. “DNA is een ongelooflijk molecuul dat, door zijn aard, opslag met een ultrahoge dichtheid biedt voor duizenden jaren”, vertelde Emily Leproust, mede-oprichter en CEO van Twist Bioscience, aan Bio-IT World. “Theoretisch zou 20 gram DNA voldoende zijn om alle digitale gegevens van de wereld op te slaan.” Ongelooflijke technologie staat op het punt om in 2021 losgelaten te worden. Persoonlijk kijk ik ernaar uit om mijn muziekcollectie in mijn DNA op te slaan.