Skip to content

De technologie waar we in 2020 afscheid van hebben genomen

30 de juni de 2021
GettyImages 1073805118 691e37f3dce74ef8b6c48e4287f93281

Belangrijkste leerpunten

  • Goed of slecht, sommige technologie kan een aanzienlijke impact hebben in verschillende sectoren.
  • Tech zoals Quibi, de Segway Scooter, de Nintendo 3DS en meer werden stopgezet in 2020.
  • Experts schrijven hun ondergang toe aan een verandering in en een evolutie van hun respectieve markten.

Het is geen geheim dat 2020 geen geweldig jaar is geweest en ertoe heeft geleid dat we afscheid hebben genomen van veel van onze favoriete dingen en activiteiten. Het is ook een jaar geweest waarin we afscheid hebben genomen van enkele van onze favoriete technologie. We hebben enkele van de belangrijkste technische verliezen van 2020 afgerond, gewoon om afscheid te nemen. Experts zeggen dat hun stopzetting niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze een mislukking waren, maar meer een product van een zich ontwikkelende markt die ze niet langer konden bedienen. “Ze gaan nooit echt dood – daar… [are] het zullen altijd mensen zijn die om hen geven, maar het is een beslissing van de massamarkt,” vertelde Carter Dotson, account executive bij Stride PR. reddingsdraad in een telefonisch interview.

Quibi

Jeffrey Katzenberg pronkt met Quibi in januari 2020

Misschien wel het meest tragische technische verhaal van 2020, Quibi, de korte streamingdienst-app, debuteerde en stierf in 2020. Na slechts zes maanden bestaan, stopte Quibi, deels vanwege een toch al overvol veld, maar ook omdat het slaagde er niet in zijn grote ideeën uit te voeren. “Over het algemeen was de pandemie een van de problemen die ze hadden, maar tegelijkertijd denk ik dat ze een aantal andere problemen hadden tijdens de lancering die niet voldoende doordacht waren en die in wezen de lage renteniveaus veroorzaakten,” Michel Wedel, een vooraanstaande universiteitsprofessor en PepsiCo-leerstoel in consumentenwetenschappen aan de Robert H. Smith School of Business van de Universiteit van Maryland, vertelde reddingsdraad via de telefoon. Wedel zegt dat de app te veel belang hechtte aan het targeten van mensen onderweg, die zich tijdens een pandemie niet registreerden. Wedel zei dat Quibi’s model voor alleen mobiele telefoons als reactie had moeten veranderen. Een ander nadeel van Quibi was de nadruk die het legde op zijn Turnstyle-videotechnologie. Abonnees konden de inhoud van Quibi op volledig scherm bekijken, zowel staand als liggend, afhankelijk van hoe ze hun telefoons draaiden, maar die functie was voor sommigen niet zo belangrijk. “Mensen komen voor de inhoud, niet per se voor de manier waarop je het bekijkt,” zei Wedel.

Adobe Flash Player

Firefox-beveiligingswaarschuwing voor Adobe Flash

Er zijn nog maar een paar dagen voordat Adobe Flash op 31 december definitief wordt stopgezet. Het bedrijf schreef de verhuizing toe aan de evolutie van HTML5, WebGL en WebAssembly die Flash nu helemaal kan vervangen. Het einde van Flash betekent een algehele verbetering van de beveiliging en het niet langer belasten van de batterijduur van uw laptop wanneer u een website bezoekt die gebruikmaakt van animatietechnologie. Adobe kondigde aanvankelijk drie jaar geleden zijn plannen aan om Flash te beëindigen, dus ontwikkelaars hebben ruimschoots de tijd gehad om de overgang uit te zoeken en u zou geen problemen moeten ondervinden. Adobe stelt echter nog steeds voor om Flash handmatig op uw computer te verwijderen om uw systeem te beveiligen.

Oculus Go

Sinds Facebook Oculus in 2014 kocht, heeft het bedrijf enkele opmerkelijke veranderingen doorgevoerd, waaronder proactief zijn in het stopzetten van apparaten. Dit jaar kondigde Oculus aan dat het het populaire Oculus Go-model zou verwijderen om zich te concentreren op zijn andere VR-headsets. “[The] Oculus Go heeft VR voor veel meer mensen opengesteld en het heeft geholpen om meeslepend entertainment opnieuw te definiëren.” Het bedrijf zei dat het afscheid nam van de Go-headset om zich te concentreren op de Oculus Quest. Hoewel veel gebruikers de Quest verkiezen boven de Go, maakte de Go-headset het mogelijk om vanuit het comfort van je huis live concerten en sportevenementen bij te wonen, evenals bedrijfstrainingen. De Go-headset werd ook als een meer budgetvriendelijke optie beschouwd. “Oculus Go stelde VR voor veel meer mensen open en het hielp herdefinieer meeslepend entertainment … Oculus Go heeft nieuwe ervaringen mogelijk gemaakt voor mensen over de hele wereld, en het heeft de basis gelegd voor Oculus Quest”, zei Oculus in zijn blogpost. Als je een Oculus Go bezit, zegt het bedrijf dat het zijn systeemsoftware nog steeds zal onderhouden met bugfixes en beveiligingspatches tot 2022. De Go is ook niet het enige slachtoffer. De Oculus Rift zal naar verwachting in het voorjaar van 2021 worden stopgezet, dus de Oculus Quest-modellen blijven de enige VR-headsetopties.

Segway-scooter

Mensen op Segway-scooters

Segway stopte in juli met de iconische tweewielige zelfbalancerende Segway PT, waarmee een einde kwam aan het 19-jarige leven van de scooter. Bekend om Segway-tours in steden in het hele land, kan de ondergang van de Segway PT-scooter worden toegeschreven aan zijn strijd om verder te reiken dan de markt voor toeristen en winkelbeveiligingsagenten. Het speciale voertuig bereikte nooit de populariteit die het bedrijf verwachtte. Uitvinder Dean Kamen was oorspronkelijk van plan om in de eerste 13 maanden 100.000 scooters te verkopen, maar in bijna twee decennia werden er in totaal slechts ongeveer 140.000 Segway-scooters verkocht. Echter, elektrische scooterbedrijven crediteren de Segway-scooter met het uiteindelijk veranderen van het landschap van stedelijk vervoer. “Hoewel de Segway misschien niet zo aantrekkelijk was voor de massamarkt, heeft het revolutionaire ontwerp en de technologie niettemin een hele industrie voortgebracht van persoonlijke, elektrische tweewielige voertuigen, van hoverboards tot onze eigen elektrische scootermodellen”, zegt een woordvoerder van het verhuurbedrijf van elektrische scooters. Vogel, vertelde reddingsdraad in een e-mail. De woordvoerder voegde eraan toe dat de Segway consumenten de “eerste echte glimp, sinds de fiets, van duurzame mobiliteit op menselijke schaal” gaf.

Google Play Muziek

Dit jaar beëindigde Google Play Music zijn negenjarige regeerperiode om volledig op te gaan in YouTube Music, dat debuteerde in 2015. De service was in wezen het antwoord van Google op iTunes van Apple. Google Play Music stond bekend om zijn podcasts; achtergrond spelen; samengestelde, vooraf gemaakte afspeellijsten; en meer die niet zijn opgenomen in het gratis abonnement van YouTube Music.

YouTube Music heeft echter zijn eigen upgrades gekregen waar gebruikers van Google Play Muziek om hebben gevraagd, waaronder een grotere lengte van de afspeellijst met een maximum van 5.000 nummers per afspeellijst, de mogelijkheid om tot 100.000 persoonlijke nummers aan je bibliotheek toe te voegen, luisteren op de achtergrond (met de scherm vergrendeld) en een nieuw tabblad Verkennen.

Boerderij dorp

Farmville op Facebook

Denk aan de goede oude tijd van thuiskomen van werk of school, inloggen op Facebook en je slaoogst checken in Boerderij dorp? Die dagen zijn voor velen al lang voorbij, maar aan het einde van de maand trekt Facebook eindelijk de stekker uit het iconische spel. Het origineel Boerderij dorp game gelanceerd in 2009 en werd gebouwd als een Flash-toepassing, en de stopzetting ervan kan worden toegeschreven aan het stopzetten van de Flash Player door Adobe. De landbouwsimulator was een eenvoudig spel met als eenvoudig doel nieuwe gewassen te kopen en in leven te houden. Je kunt aardbeien, broccoli, maïs, katoen en meer oogsten in ruil voor munten. Als je echt een passie hebt om je lucratieve gewassen te behouden, zijn andere iteraties van het spel zoals game FarmVille 2, FarmVille: ontsnapping op het platteland, FarmVille 2: Tropenontsnapping, en FarmVille 3 zijn nog steeds beschikbaar.

Nintendo 3ds

Gamer spelen op een Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS, die in 2011 werd geïntroduceerd en afgelopen september niet meer werd geproduceerd, maakte deel uit van de reeks Nintendo DS-apparaten, behalve dat dit model een automatisch stereoscopisch scherm had, een camera aan de voorkant en betere graphics met ondersteunde 3D-afbeeldingen. Het had ook een hogere pixeldichtheid van 133 ppi in plaats van de 103 ppi van de Nintendo DS Lite. In totaal heeft Nintendo wereldwijd meer dan 75 miljoen 3DS-consoles geleverd en zijn er meer dan 2.270 games voor het apparaat uitgebracht, waaronder populaire titels als Super Mario 3D Land, Mario Kart 7, en Pokemon Zon en Maan. Dotson zei dat het einde van de Nintendo 3DS het einde van een tijdperk markeert. “Ik vind het jammer om te zien dat de leeftijd van de toegewijde handheld-gaming verdwijnt”, zei Dotson. “[The 3DS] toegestaan ​​voor games die interessante dingen deden. Nintendo heeft games gemaakt die anders onmogelijk zouden zijn geweest met alleen fysieke besturing.” Hoewel Nintendo’s enige speciale draagbare spelconsole nu de Nintendo 2DS XL is, zal het niet lang duren voordat het het lot van de andere DS-modellen volgt, aangezien Dotson zei dat mobiel gamen drastisch is veranderd. “Mensen hebben geen speciale hardware meer nodig om onderweg te gamen, dus kopen ze het niet meer”, zei hij.