Skip to content

De toekomst van VR gaat verder dan gamen

22 de juli de 2021
GettyImages 1215154478 af95456032be4c5ba80ab64453bb7736

Belangrijkste leerpunten

  • Jim Ryan, CEO van Sony Interactive Entertainment, denkt dat de toekomst van VR nog minstens een paar jaar verwijderd is.
  • Sommige experts zijn van mening dat de toekomst van VR te breed is om duidelijk te definiëren en op een tijdlijn te zetten.
  • Uiteindelijk komt de toekomst van het succes van VR neer op het creëren van voldoende inhoud en vraag naar de technologie.
Jim Ryan, de CEO van Sony Interactive Entertainment, verklaarde onlangs dat de toekomst van VR “meer dan een paar minuten” verwijderd is in een recent interview met De Washington Post, maar niet iedereen is het met hem eens. Virtual reality heeft – zoals elk nieuw technisch idee – in de loop der jaren nogal wat vertolkingen gezien. Van de vroege consumentenversies zoals de Nintendo Virtual Boy tot de meer geavanceerde op het hoofd gemonteerde displays van het afgelopen decennium, virtual reality is behoorlijk vooruitgegaan. Voor sommigen heeft het echter nooit de ‘mainstream’ van consumententechnologie geraakt, maar is het in een van de vele nichegebieden van de gaming- en entertainmentwereld terechtgekomen. Andere experts in het veld voelen dat het er al is. Het is maar net hoe je het definieert. “Wat betekent ‘de toekomst van VR’ precies”, schreef Cortney Harding, oprichter en CEO van Friends With Holograms, via e-mail. “Als je het in elk huishouden definieert als een headset, duurt dat natuurlijk even. Maar technologie hoeft die penetratie niet te bereiken om nuttig en relevant te zijn. Er zijn tenslotte nog steeds een behoorlijk aantal mensen die dat niet doen. Ik heb geen pc of smartphone, maar we zouden nooit zeggen dat dat ‘een paar minuten van de toekomst’ was.”

De toekomst is wat je ervan maakt

Voor sommigen is de toekomst van VR er al, waardoor bedrijven en mensen de huidige wereld kunnen omarmen binnen virtual reality-toepassingen. “Er zijn op dit moment veel echte, praktische use-cases voor VR en de vraag blijft groeien”, schreef Harding in ons e-mailinterview. Het bedrijf van Harding bouwt VR-clients voor verschillende bedrijven zoals Walmart, Verizon en Coke, allemaal ontworpen om nieuwe werknemers te helpen trainen met behulp van virtuele omgevingen. Het is dit educatieve en trainingsgebied van de industrie waarvan Harding gelooft dat het de weg zal vrijmaken voor een meer mainstream publiek, en uiteindelijk zal zorgen dat meer headsets hun weg vinden naar de huizen van mensen.

Zakenman met Virtual Reality-bril en bokshandschoenen op kantoor

Ondanks de successen die headsets zoals PlayStation VR hebben gezien (meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren, volgens Ryan), gelooft Harding nog steeds dat training en werkgerelateerde apps de industrie echt zijn slag zal vinden. “Het meeslepende karakter van VR is anders dan alles wat we ooit hebben gezien”, zegt Harding. “Als je een headset opzet, ben je in de actie, of dat nu als gamer is of dat je aan het leren bent of met iemand communiceert.” Harding vindt dat meer bedrijven geld in de technologie moeten steken, inhoud moeten creëren en zo moeten aandringen op meer investeringen door zowel de makers van de inhoud als de gebruikers.

Bouwen aan een betere VR-toekomst

Harding is van mening dat alles wat we nodig hebben om meer headsets in de wereld te zien, een reden is om ze te gebruiken. Naarmate er nieuwe ontwerpen uitkomen, worden VR-apparaten lichter, sneller en zelfs goedkoper, waardoor ze ook nog toegankelijker kunnen worden. De kers op de taart? Meer inhoud. “In een ideale wereld neemt Facebook een pagina van Apple en krijgt Quests in elke openbare school in het land; als je ineens een VR-headset nodig hebt om huiswerk te maken, zullen veel ouders uit de middenklasse er een kopen”, schreef Harding. “Er zijn momenteel veel echte, praktische use-cases voor VR en de vraag blijft groeien.” We zien al dat veel scholen Chromebooks en andere laptops gebruiken waarop leerlingen hun schoolwerk kunnen doen. Met een op zichzelf staande VR-headset zoals de Quest, is er echt geen reden waarom we niet hetzelfde zouden kunnen zien gebeuren met VR. Uiteindelijk is de toekomst van VR een beetje te breed om gemakkelijk te definiëren. Maar hoe je het ook bekijkt, experts in het veld zijn het er meestal over eens: hoewel er op dit moment veel praktische toepassingen voor VR zijn, hebben mensen een reden nodig om die headsets te kopen om de industrie echt verder te verspreiden. Dat betekent dat ze gemakkelijker beschikbaar moeten worden gemaakt en dat gebruikers via hen meer inhoud kunnen krijgen om van te genieten.